Είσαι σίγουρος ότι δεν ξέρεις τι είναι το vintage; Αν δε διάβασες το άρθρο της Στέφης Δαβούτη, τότε εμείς θα σου λύσουμε μερικές από τις δικές σου απορίες…

Vintage είναι η διακόσμηση…

“Περπατώντας μια ηλιόλουστη μέρα στην Πλατεία Κάνιγγος, πέφτει το μάτι μου σ’ ένα μαγαζί γεμάτο με vintage αντικείμενα. Από αξεσουάρ, βιβλία, διακοσμητικά αντικείμενα έως ρούχα, κοσμούσαν αυτόν τον ενδιαφέροντα χώρο. Vintage. Μια νέα μόδα, αναβίωσης του παρελθόντος με τεράστια απήχηση. Νιώθεις πως ταξιδεύεις στον χρόνο, αγγίζοντας ένα περιοδικό της δεκαετίας του ’50, βλέποντας παλιά νομίσματα, γραφομηχανές και τηλέφωνα βγαλμένα από ελληνικές ταινίες αλλά και μουσικά όργανα, που σε παραπέμπουν στις ονειρικές και διαχρονικές μπουάτ, εκείνης της εποχής. Το παρελθόν ενώνεται με το παρόν, και η μόδα των vintage προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, με αδιαμφισβήτητη επιτυχία!

vintage2

Σήμερα θα δει κανείς σπίτια, γραφεία και προσωπικούς χώρους με πινελιές μια άλλης εποχής, ρούχα και αξεσουάρ vintage με στυλ και άνεση. Μια μόδα που σίγουρα ήρθε για να μείνει. Δεν πετάμε τίποτα παλιό, αφού αυτό μπορεί στο τέλος να κάνει την διαφορά! ”

vintage1

Θανάσης Ξάνθος

Vintage είναι τα αξεσουάρ…

“Vintage accessories my love!! Vintage all!!!

Με τι τρόπο άραγε να αποτυπώσω την μεγάλη μου αυτή αγάπη;

Η έκρηξη του vintage μετράει αρκετά χρόνια στην Αθήνα, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι που η κουλτούρα του έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται , ως κάτι που δεν αγγίζει μόνο τις προτιμήσεις μίας ορισμένης κατηγορίας ατόμων, αλλά ως τάση που αφορά τους πάντες, ακόμη κι αν δεν τους αντιπροσωπεύει αισθητικά.

Με λίγα λόγια θα λέγαμε πως το vintage, έχει επανέρθει δυναμικά στη μόδα. Το στυλ ντυσίματος της «παλιάς εποχής» με ρούχα και αξεσουάρ των παλαιών χρόνων, μοιάζει σαν ταινία του κινηματογράφου που ξεπροβάλει σαν όμορφη ανάμνηση μέσα στην γκρίζα Αθήνα.

Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το vintage κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Είναι σαν να σκάει μια λάμψη με αέρα παλιάς δεκαετίας. Και άμα είσαι λιγάκι ρομαντικός σαν άνθρωπος, ιδιαίτερα το vintage ντύσιμο, σε κάνει να αισθάνεσαι σαν μια άλλη Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων από την μια και σαν Janis Joplin από ροκ συναυλία από την άλλη.

Από πού να τα πιάσεις τα vintage αξεσουάρ; Από τα ρούχα; τα κοσμήματα.; τα γυαλιά; τις τσάντες; ή τα παπούτσια;

11015400_10153147088094314_304205317_nΕίναι γεγονός πως τα vintage accessories πλέον έχουν γίνει το πιο fashion trend.

Μπορείς να τα προμηθευτείς από συνοικιακά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και παλιές βαλίτσες και μπαούλα που έχεις ξεχασμένα στο πατάρι.

Αλλά για εμένα προσωπικά, τα καλύτερα vintage που μπορείς να προμηθευτείς, είναι αυτά που σου υπενθυμίζουν μια ωραία ανάμνηση! Τα vintage, που δεν τα αγόρασες, αλλά τα vintage που ξαναθυμήθηκες ή που σου πρόσφεραν αγαπημένα σου πρόσωπα, που πέρασαν κατά πολύ την δική σου ηλικία.

Όπως το μαντήλι που μου χάρισε η γιαγιά μου 1 χρόνο πριν φύγει από την ζωή… ακόμα μυρίζει το άρωμα της…

Ή τα αμέτρητα σακάκια, κολιέ και δαχτυλίδια που με έχει προικίσει με την προσφορά τους η μητέρα μου… αυτά είναι από τα πιο μονάκριβα…

Μην διστάσεις λοιπόν, και γίνε vintage trend φορώντας κομψοτεχνήματα αξεσουάρ από την δεκαετία που αγαπάς.”

Εύη Υψηλάντου Ξου

Vintage είναι η μουσική…

“Η Vintage μουσική επεκτείνεται σε πολλούς κλάδους και περιέχει αμέτρητα είδη. Εδώ πέρα θα σας αναφέρω κάποια βασικά.

1. Η Jazz σε όλο της το μεγαλείο. Αποτελεί συνδυασμό της τότε αφροαμερικάνικης μουσικής και ευρωπαϊκής αρμονίας. Λέγεται ότι ξεκίνησε γύρω στο 19ο αιώνα κυρίως σε Αφροαμερικάνικες κοινότητες, καθώς εκείνοι που είχαν μεταφερθεί στις Η.Π.Α, από την δυτική Αφρική ως δούλοι, μαζεύονταν κάθε Κυριακή στην “πλατεία Congo” (Πάρκο τους Λούις Αρμστρόνγκ, Νέα Ορλεάνη) για να παίξουν μουσική και να χορέψουν σε αφρικάνικους ρυθμούς. Εξαιρετική σημασία είχε και η εκκλησία των Αφροαμερικάνων, στην οποία τραγουδούσαν όλοι μαζί με συνοδεία πιάνου και άλλων οργάνων. Στα τραγούδια κυριαρχούσε η πολυμορφία της φωνής και τον τόνων. Αν κάποιος θέλει να εξετάσει περαιτέρω την Jazz και τα πολυάριθμα “παιδιά” της, μπορεί να συντονιστεί στο http://www.jazzradio.com/ ή στο http://www.jazz24.org/ .

2. The -mind blowing- Blues. Χρονολογείται γύρω στο 19ο-20ο αιώνα, μετά το τέλος του αμερικάνικου Εμφυλίου. Έχει ρίζες αφροαμερικάνικης μουσικής που συνδυάστηκε με άλλες ρυθμικές μελωδίες, αρχικά στις ακτές του Μισσισσίπη. Ξεκίνησε σαν ένας “διάλογος” μεταξύ του μουσικού και της κιθάρας του, με κύριο θέμα τα πάθη του ανθρώπου και είχε ένα πολύ μελαγχολικό τόνο, ενώ αργότερα πήρε και μια πιο εύθυμη μορφή, με μια πιο ερωτική χροιά.

3. Το ελληνικό λαϊκό Ρεμπέτικο. Μουσική που ξεκίνησε την ίδια εποχή με τα Blues, αρχικά στις φυλακές της Αθήνας, με την ονομασία “μουρμούρικα”. Τα πρώτα τραγούδια, που εμφανίστηκαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών απ’την Μικρασιάτικη καταστροφή, είχαν κυρίως ερωτικό και “μάγκικο” περιεχόμενο. Μετά την κατοχή, κατά την οποία είχαν απαγορευτεί τέτοιου είδους μουσικές που μιλούσαν για ναρκωτικά και φυλακές, ο Βασίλης Τσιτσάνης και άλλοι νέοι ρεμπέτες ξαναφέρνουν στο φως το ρεμπέτικο με μία πιο προσεγμένη μορφή. Όπως και τα Blues, το πλέον γνωστό ρεμπέτικο μιλά για τον έρωτα, την ξενιτιά και τα βάσανα της ζωής. Έχουν υπάρξει αμέτρητες διασκευές γνωστών ελληνικών ρεμπέτικων, με γνωστότερη τη διασκευή της Μισιρλού”, από

σε

 Γιωργία Κουτεντάκη

 Vintage είναι τα βιβλία…

“Ένας άνθρωπος που διαβάζει βιβλία vintage, ουσιαστικά διαβάζει βιβλία παλιά, λογοτεχνία ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο ιστορικά, παλιά δερματόδετα ή τα πρώτα βιβλία που συγγράφηκαν ποτέ στην ιστορία της ιστορίας.

Το βιβλίο vintage το αναγνωρίζετε. Μπορείτε να το μυρίσετε. Μπορείτε να το νιώσετε στην υφή των σελίδων. Μπορείτε να το διαβάσετε και να αισθανθείτε από μόνοι σας «κάτι παλιό».

Ακόμα κι αν είναι κόμιξ ή μυστηρίου.

Ψάχνοντας τους τίτλους, θα συναντήσετε παντού τη γυναικεία φιγούρα. Αρκετά έντονη, μάλιστα. Θα τη δείτε στα εξώφυλλα με εσώρουχα, να διαγράφονται οι γραμμές της ή, από την άλλη, θα τη δείτε ως θύμα δολοφονιών, δολοπλοκιών και μυστηρίων.

vintage_books.jpg

Ή και όχι…

Τα βιβλία δε σταματούν ποτέ. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο vintage, θα σκεφτείτε κάποιο ρομαντικό κείμενο του Shakespeare ή κάποιο σοφό έργο του Ίψεν. Αν επικεντρωθείτε στην ελληνική λογοτεχνία, θα διαβάσετε ποίηση, όπως από τον Βιντσέντζο Κορνάρο.

Αν, επικεντρωθείτε όμως, μόνο στη δεκαετία του 1950, θα βρείτε και πιο σύγχρονη και γνωστή λογοτεχνία σε εμάς. Θα περιμένατε ποτέ η Αγκάθα Κρίστι να είναι vintage;

Η δημιουργία δεν έχει όρια.

Όσο πιο παλιό τόσο πιο αυθεντικό. Τόσο πιο πολύτιμο.

Το vintage εδώ και τρία χρόνια μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας και το βλέπουμε παντού. Ήρθε να μας θυμίσει αξίες που έχουμε ξεχάσει, όπως ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από ένα παλιό φίλο… ”

Κατερίνα Χλιάρα

Σχόλια