Η απλή, καθημερινή κίνηση των δαχτύλων μας για να χρησιμοποιήσουμε τα smartphone, μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

«Τα smartphone προσφέρουν μια “γόνιμη” πηγή δεδομένων», είπε ο Dr. Arko Ghosh από το Institute of Neuroinformatics του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. «Μας προσφέρουν μια ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς η φυσιολογική ζωή, διαμορφώνει το μυαλό των καθημερινών ανθρώπων», είπε.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης δημιούργησαν μια ομάδα με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ προκειμένου να ερευνήσουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου σε σχέση με την καθημερινή χρήση των smartphone. Οι ερευνητές μελέτησαν την ενεργοποίηση του αισθησιοκινητικού φλοιού, η οποία προκαλείται από τις κινήσεις των δακτύλων.

Με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατάφεραν να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα του φλοιού σε 37 δεξιόχειρες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 26 που ήταν χρήστες smartphone με οθόνη αφής και 11 που είχαν παλιά κινητά τηλέφωνα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν 62 ηλεκτρόδια στο κεφάλι του κάθε συμμετέχοντoς, όπου κατέγραφαν τη δραστηριότητα με βάση τις κινήσεις του αντίχειρα, του δείκτη και του μεσαίου δαχτύλου, όταν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αναπαράσταση του φλοιού στους χρήστες smartphone με οθόνη αφής, ήταν διαφορετική σε σχέση με τα άτομα τα οποία χρησιμοποιούσαν συμβατικά κινητά τηλέφωνα.

Ο Ghosh είπε ότι ήταν και σε θέση να αποδείξει ότι η συχνότητα χρήσης των smartphone επηρεάζει τη δραστηριότητα του φλοιού. «Όσο περισσότερο είχε χρησιμοποιηθεί ένα smartphone τις προηγούμενες 10 ημέρες, τόσο μεγαλύτερη ήταν η δραστηριότητα στον εγκέφαλο», σημείωσε.

Αυτή η συσχέτιση ήταν μεγαλύτερη στο σημείο του εγκεφάλου που αναπαριστούσε τον αντίχειρα, πρόσθεσε. «Με μια πρώτη ματιά, η ανακάλυψή του φαίνεται να συγκρίνεται με αυτό που συμβαίνει με όσους παίζουν βιολί», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να κάνουν δυο διαφοροποιήσεις:

Πρώτον, ότι το χρονικό διάστημα απόκτησης και χρήσης smartphone δεν παίζουν ρόλο. Εντούτοις, στην περίπτωση όσων παίζουν βιολί,  η δραστηριότητα στον εγκέφαλο επηρεαζόταν από την ηλικία στην οποία ξεκίνησαν να παίζουν.

Δεύτερον, υπάρχει μια γραμμική σχέση ανάμεσα στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου και τη νεότερη χρήση ενός smartphone, ενώ δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο στην περίπτωση όσων παίζουν βιολί σε παλιότερες μελέτες, όπως επισήμαναν οι ερευνητές.

«Η ψηφιακή τεχνολογία την οποία χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, τροποποιεί την αισθητηριακή επεξεργασία στον εγκέφαλό μας σε έναν βαθμό που μας εκπλήσσει», είπε ο Ghosh.

Σχόλια