Για δύο συναπτά έτη επισκέφθηκα αυτές τις ημέρες της άνοιξης το Μέγαρο Μουσικής, όπου και γινόταν το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό συνέδριο, το οποίο βοηθά φοιτητές και νέους να σκεφτούν ένα βήμα παραπέρα για την μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Όντας τότε μόλις δευτεροετής φοιτήτρια, παρακολουθώντας το συνέδριο, ήδη από την πρώτη μέρα του, ξεκίνησα να προβληματίζομαι και να σκέφτομαι αναφορικά με τα θέματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας αντικείμενο συζήτησης στα αντίστοιχα workshops ,γυρίζοντας σπίτι με παραπάνω γνώσεις, πιο ώριμη και φυσικά γεμάτη όρεξη να ξαναπάω στο Μέγαρο Μουσικής και την επόμενη μέρα για τη συνέχεια του συνεδρίου.

 

πανόραμα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Εκτός από τα ενδιαφέροντα workshops, δίνεται και η δυνατότητα, μετά το πέρας τους, να συζητήσει κανείς με τους ομιλητές τους, θέτοντας τις ερωτήσεις του και εκθέτοντας τους προβληματισμούς του πάνω στο σχετικό θέμα. Αυτές είναι οι λεγόμενες «συζητήσεις χωρίς ατζέντα», οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής εμβάθυνσης πάνω στα θέματα που συζητήθηκαν στο workshop, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο ίδιος ο νέος.

Για πρώτη φορά φέτος ανακοινώθηκε και μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας: οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στα πλαίσια των οποίων επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες θεματολογίες και στη συνέχεια ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση.

Οι ωφέλειες και τα πλεονεκτήματα που αποκτά όμως κανείς συμμετέχοντας στο Πανόραμα δεν περιορίζονται μόνο στις ημέρες του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας στο συνέδριο δίνεται η ευκαιρία, καταθέτοντας σχετική αίτηση σε περίπτερο που λειτουργεί εντός του συνεδρίου και στέλνοντας έπειτα ηλεκτρονικά βιογραφικό σημείωμα, να βρεθεί κανείς στους χώρους πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να παρακολουθήσει σεμινάρια και παρουσιάσεις από ανώτατα στελέχη, πολύ συχνά μάλιστα δε και από τους ίδιους τους διευθύνοντες συμβπανόραμα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίαςούλους. Πρόκειται για τα «Business Days», έναν επιτυχημένο θεσμό τον οποίο ξεκίνησε προ ετών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του ο κ. Ιορδάνης Λαδόπουλος στην ΑΣΟΕΕ.

 

Τα «Business Days» είναι η έκφραση και πρακτική εφαρμογή αυτού που αποκαλούμε «η γεφύρωση του ακαδημαϊκού κόσμου με την αγορά εργασίας». Φέρνει νέους, ηλικίας 18-30 ετών, σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας τους τα πρώτα ερεθίσματα και τις πρώτες «εικόνες» και εντυπώσεις από τον κόσμο της αγοράς εργασίας. Δεν πρόκειται απλώς για μια μόνο ενημέρωση. Πρόκειται για την είσοδο ενός νέου στο επιχειρηματικό πνεύμα, την ευκαιρία να γνωρίσει στελέχη επιχειρήσεων, ακόμα δε και την δυνατότητα να προκύψει κάποια ευκαιρία για απασχόληση, αν την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί το Business Day τυχαίνει η εταιρία να αναζητά προσωπικό. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα 12 χρόνια, τουλάχιστον 12 άτομα βρήκαν εργασία ή ευκαιρία πρακτικής άσκησης μέσα από τα «Business Days».

Τις περισσότερες φορές στα «Business Days» εισηγείται και ο διευθυντής ανθρώπινων πόρων (HR), και κατά αυτόν τον τρόπο οι νέοι ενημερώνονται άμεσα από την συγκεκριμένη εταιρία για το τι πρέπει να προσέξουν στο βιογραφικό τους, με τι κριτήρια γίνονται οι προσλήψεις, ποια προσόντα εκτιμώνται ιδιαιτέρως. Ιδιαίτερα βοηθητική είναι τέλος, κατά την προσωπική μου γνώμη, και η παράθεση από τα στελέχη των σπουδών τους και της επαγγελματικής τους πορείας μέχρι να φτάσουν στη σημερινή τους θέση. Γίνονται έτσι κατά μια έννοια πρότυπα για τον σχεδιασμό της δικής μας μελλοντικής επαγγελματικής πορείας.πανόραμα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Τόσο οι μέρες του Πανοράματος, όσο και αυτές των «Business Days» με βοήθησαν να διευρύνω τους ορίζοντες μου και να συλλέξω μοναδικές εικόνες και παραστάσεις, να ακούσω γνώμες και συμβουλές στελεχών και να προσανατολιστώ επαγγελματικά με σιγουριά εν τέλει, με βάσει όσα διδάχθηκα από το Πανόραμα.

 Το φετινό Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαρτίου 2015 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε φοιτητή και νέο, δραστήριο και ανήσυχο για τη μελλοντική του σταδιοδρομία, καθώς οι εικόνες και τα οφέλη που θα κερδίσει είναι μείζονος σημασίας.

Η σχετική ιστοσελίδα για το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας: http://www.pan-orama.org

 

 

Σχόλια