Η γαστρονομία είναι μια μορφή τέχνης.  Η τέχνη είναι ανθρώπινη δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξ αιτίας της έλξης που προκαλεί στις ανθρώπινες αισθήσεις, διεγείροντας το νου ή το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση.  Ας μπούμε όμως πιο βαθιά στην τέχνη της γεύσης…

Γενικά με τον ελληνικό όρο, γαστρονομία, διεθνή πλέον, χαρακτηρίζεται η τέχνη απόλαυσης εκλεκτής τροφής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η επιλογή και παρασκευή της τροφής αλλά και το σερβίρισμα της. Όπως έλεγε και ο διάσημος, Γάλλος, γαστρονόμος του 18ου αιώνα Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν “Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου”. Αυτός ήταν κιόλας και ο πρώτος ορισμός . Σήμερα ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής!

Το ενδιαφέρον για την γαστρονομία είναι φαινόμενο του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο έσπειρε τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο, σε κάθε γωνιά. Κάνοντας γνωστά τα τοπικά προϊόντα μιας περιοχής έως τα πέρατα της γης.  Αυτό είναι ορατό παντού.  Μία βόλτα στο super market θα μας πείσει.  Τυριά, κρέατα, μπαχαρικά, αλλαντικά, κρασιά από κάθε γωνιά.  Πλήθος περιοδικών, websites, εκπομπών στην τηλεόραση. Οι μάγειροι έγιναν σεφ, οι σεφ τηλεαστέρες. Εγεννήθησαν επαγγέλματα όπως του σομελιέ, του δημοσιογράφου γεύσης και οίνου, του κριτικού εστιατορίου και πιο πρόσφατα του food blogger.

Η αλλαγή-ανάπτυξη ήρθε και στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχοντας στο Gastronomic Cities, ένα έργο του προγράμματος URBACT ΙΙ (πόλεις σε δράση) που έχει στόχο να αξιοποιήσει τη γαστρονομία ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Είναι ο μοναδικός ελληνικός Δήμος, που συμμετέχει μαζί με το Burgos της Ισπανίας, το Fermo της Ιταλίας, την Alba Julia της Ρουμανίας και τη Hospitalet επίσης από την Ισπανία (Βαρκελώνη). Πιστεύει σε αυτό γιατί θεωρεί ότι η γαστρονομία αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό μας και τον τρόπο ζωής μας, πρέπει να την σεβόμαστε γιατί από αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευημερία μας και η υγεία μας!

Αυτό λαμβάνει χώρα με εκδηλώσεις από τις 11 ως τις 14 Μαρτίου 2015 και κινηματογραφικές προβολές από τις 4 έως τις 25 Μαρτίου. Κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο film food festival, σεμινάρια γαστρονομίας, παρουσιάσεις τοπικών παραδοσιακών συνταγών, μαγειρικούς διαγωνισμούς στο Σινέ Παράδεισος, σε συνεργασία με τον ιστορικό κινηματογράφο και την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης.

Οι τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών σε μια πόλη, παρουσιάζοντας την τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με καινοτόμα στοιχεία, ειδικά εκπτωτικά μενού και πιάτα για κατοίκους και επισκέπτες . Αυτό σημαίνει αύξηση του κύκλου εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων, εισροή κεφαλαίων, αύξηση θέσεων εργασίας, δηλαδή ανάπτυξη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κορυδαλλό δραστηριοποιούνται πάνω από 100 επιχειρήσεις εστίασης.

Ας ξεφύγουμε λοιπόν, από τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις των ανθρώπων που πιστεύουν ότι οι ‘’θεωρίες της γαστρονομίας’’ είναι κάτι πρόσκαιρο… Η βασική ανάγκη του ανθρώπου πήρε στυλ, κοινωνικό στάτους, τρόπο ζωής. Μέσα από την γαστρονομία αναζητούμε την γευστικότητα.  Το στοιχείο που μας ικανοποιεί τον ουρανίσκο και γεμίζει ικανοποίηση την ψυχή και το σώμα μας.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Όλες τις Τετάρτες του Μαρτίου πραγματοποιείται στο Σινέ Παράδεισος (Αγ. Γεωργίου και Ζάππα, Κορυδαλλός), το πρώτο Food Film Festival. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δείπνο και κινηματογράφος στην ίδια αίθουσα. Τέσσερα διαφορετικά εμπνευσμένα menu από 4 διαφορετικές κινηματογραφικές ταινίες, παρουσιάζονται για δοκιμή στο κοινό. Προβολή της ταινίας και menu στα 8 €. Για τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης με την επίδειξη της κάρτας 4€. Στο τέλος, μια γαστρονομική κινηματογραφική συζήτηση. Θα προβληθούν οι ταινίες:
Τετάρτη 4 Μαρτίου, Χωρίς Μέτρο Προβολή/Μenu στις 21.00.
Τετάρτη 11 Μαρτίου, Η Θεωρία των πάντων Προβολή/Μenu στις 21.00.
Τετάρτη 18 Μαρτίου, Νορβηγία Προβολή/Μenu στις 21.00.
Τετάρτη 25 Μαρτίου, Μαχαιριά Προβολή/Μenu στις 21.00.
Αυστηρά για 50 άτομα. Για κρατήσεις στο 2104960955. Αγ. Γεωργίου και Ζάππα 4.

Παρασκευή 13 Μαρτίου (11.00 έως 15.00)
• Σεμινάρια Παραδοσιακής Γαστρονομίας από εκπροσώπους των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Μαγειρεύουν και παρουσιάζουν η Ελένη Κοντογιαννίδου και ο Ηλίας Υφαντίδης από τον Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού, η Μαρία Διακάτου και η Βάσω Γιαννέτσου με μικρασιάτικες συνταγές από τα ΕΔΑΠΕ Κορυδαλλού.
• Σεμινάρια Master Chef από γνωστούς chefs της πόλης, οι οποίοι θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό.

Σάββατο 14 Μαρτίου (11.00 έως 15.00)
• Σεμινάρια Παραδοσιακής Γαστρονομίας από εκπροσώπους των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Μαγειρεύουν και παρουσιάζουν η Ελένη Βλαχοπούλου Μαράκη από την Ένωση Κρητών Κορυδαλλού – Νικαίας και οι Γεωργία Γιαννάρου,
Ελένη Καΐρη και Βιργινία Καλή από τον Σύνδεσμο Απανταχού Αστυπαλαιέων.
• Μαγειρικός διαγωνισμός με τη συμμετοχή γνωστών chefs, οι οποίοι χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδες θα συναγωνιστούν για τις γευστικότερες συνταγές, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες στο κοινό.
• Μαγειρεύοντας υγιεινά και νόστιμα για τα παιδιά. Η Θέμις Καρδιόλακα, συγγραφέας βιβλίων παιδικής διατροφής, θα μαγειρέψει για τους μικρούς μας φίλους.

Η είσοδος και τις δυο μέρες των εκδηλώσεων είναι ελεύθερη για το κοινό  

Σχόλια