Αναμφισβήτητα στην εποχή που ζούμε, όπου έννοιες και σκοτούρες κατακλύζουν το μυαλό μας καθημερινά, καθένας από εμάς ίσως παρουσιάσει προβλήματα ή διαταραχές στον ύπνο του. Πόσες φορές έχει τύχει να ξαπλώσετε και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε λόγω άγχους, σκέψεων ή αγωνίας για κάτι; Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται κάποια tips, εύκολα και απλά, τα οποία θα καταφέρουν να σας κάνουν να κοιμάστε σαν… πουλάκια!

  • Απομακρύνετε ηλεκτρονικές συσκευές από κοντά σας. Το πρώτο που κάνουμε ΠΑΝΤΑ όταν δεν μας παίρνει ο ύπνος είναι να καταφεύγουμε σε ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό, laptop) και να ασχολούμαστε με αυτά, πράγμα που όχι μόνο δεν μας βοηθάει να κοιμηθούμε νωρίς αλλά αντιθέτως παρατείνει την ώρα που θα κοιμηθούμε επ’ αόριστον! Η ακτινοβολία αυτών των συσκευών αυτών αποσπά τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να μην επιζητά ύπνο και χαλάρωση.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο. Όταν ο εγκέφαλος συγκεντρωθεί για αρκετή ώρα σε κάτι που μας αρέσει σταδιακά κουράζεται και ο οργανισμός πλησιάζει περισσότερο σε κατάσταση ύπνου. Προτίμησε το βιβλίο που θα επιλέξεις να είναι κάτι που θα σου αρέσει, πράγμα που θα σε οδηγήσει σε έναν ακόμα πιο όμορφο ύπνο.
  • Πιείτε ένα ζεστό αφέψημα. Γάλα και χαμομήλι συνίστανται για γρήγορη χαλάρωση πριν τον ύπνο. Οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγουμε σοκολάτα, τσάι ή καφέ, ροφήματα δηλαδή που περιέχουν καφεΐνη, η οποία σε κρατά σε εγρήγορση. Η δύναμη της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και διαρκεί ώρες, δηλαδή ακόμα κι αν πιεις καφέ μετά τις 5 το απόγευμα ίσως το βράδυ που θα ξαπλώσεις να έχει ακόμα επίδραση πάνω σου.
  • Προσέξτε την διατροφή σας. Το έχουμε ζήσει όλοι μας: να φάμε κάτι βαρύ αμέσως πριν ξαπλώσουμε και μετά να μην μας παίρνει ο ύπνος για κανένα λόγο! ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, λοιπόν, βαριά φαγητά (συνήθως αυτά που περιέχουν κρέας) αμέσως πριν κοιμηθούμε. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων ή/και λαχανικών όχι μόνο σε κάνουν να κοιμάσαι γρηγορότερα αλλά και εγγυώνται μια πολύ καλή ποιότητα ύπνου.
  • Βελτιώστε την στάση του σώματός σας. Η καλύτερη στάση για να κοιμάται κανείς είναι ανάσκελα! Ναι ξέρω, ακούγεται λίγο αδιανόητο το να κοιμάται κανείς ανάσκελα, αφού οι περισσότεροι κοιμούνται διαγώνια, αγκαλιά με το μαξιλάρι, οκλαδόν, με τα πόδια στον τοίχο κτλ, αλλά αυτή η στάση είναι ιδανική για την σπονδυλική στήλη, την μέση και τον λαιμό. Επίσης, αυτή η στάση βοηθάει και στην σωστή αναπνοή η οποία βοηθάει στην χαλάρωση και τον γρήγορο ύπνο!

 

Εγώ πάντως από σήμερα θα αρχίσω να εφαρμόζω αυτά τα tips, γιατί είμαι κι εγώ θύμα των γρήγορων ρυθμών και των ανθρώπων με προβλήματα στον ύπνο.  What about you?

Σχόλια