Λίγες μέρες πριν είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην αυλαία του πρώτου TEDxNTUA ως χορηγοί επικοινωνίας. Το συνέδριο αυτό παρακολούθησαν αρκετοί φοιτητές από το Πολυτεχνείο, αλλά και διάφοροι άλλοι από άλλα Πανεπιστήμια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού χώρου και φυσικά και άλλοι νέοι άνθρωποι.

Τα τελευταία χρόνια το TED έχει διευρύνει την παρουσία του σε παγκόσμια βάση και ο θεσμός του TEDx έχει αγκαλιαστεί από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο.

Ως χορηγοί επικοινωνίας σε TEDx events, βρήκαμε τους αντίστοιχους φορείς που πραγματοποιούν το TEDx στο Πανεπιστήμιο τους και ζητήσαμε τη γνώμη τους για το TEDxNTUA.

Μαρία Τουμπανάκη, Project Manager, TEDxUniversityofPiraeus

TEDxUniversityofPiraeus

Το TEDxNTUA κατάφερε να φέρει όντως  μια αλυσιδωτή αντίδραση μέσα μου και να μου υποδείξει πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου και εγώ αγνοούσα. Πρώτη ομιλία που ξεχώρισα στο κομμάτι του initiation ήταν αυτή του Israel Dejene και η αξιοθαύμαστη προσπάθειά του να δώσει ελπίδα για το μέλλον σε παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από το όριο φτώχιας μέσα από το skateboard. Στο propagation το Newslexia μας συστήθηκε και μας έκανε να δούμε πως μπορούμε να μαθαίνουμε τα νέα μέσα από εικόνες χρώματα και πολύ χιούμορ. Ακόμα ο Ανδριανός Γολέμης μίλησε για το υπεράνθρωπο ταξίδι στην Ανταρκτική και το πρόγραμμα Concordia με μια απλότητα που σε ωθούσε να σκεφτείς την πιθανότητα να συμμετάσχεις και εσύ. Στο κομμάτι του termination εντυπωσιάστηκα με τα σχέδια κατοίκησης του Άρη από τον Ashley Dove-Jay και το πόσο κοντινά φαντάζουν όλα αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας στην πραγματικότητά μας. Η τελευταία ομιλία του event αυτή του κύριου Τάσιου, ο οποίος εντυπωσίασε με την καταπληκτική του ικανότητα να συνδέει μια τόσο καλή γνώση της Ελληνικής με την απλότητα του θέματος που επέλεξε να αναλύσει. Ας ελπίσουμε πως η αλυσιδωτή αντίδραση θα συνεχίσει να επηρεάζει όσους παρακολούθησαν το συνέδριο και μέσα στην καθημερινότητά τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxUniversityofPiraeus

Η ομάδα από το TEDxAUEB

TEDxAUEB

“An amazing movement that began with a skateboard”… ή με ένα κομμάτι ντόμινο, το οποίο δίνει το έναυσμα στους φοιτητές του TEDxNTUA και σε όλους μας να ξεκινήσουμε μέσα από μία αλυσιδωτή αντίδραση να μοιραζόμαστε και να χτίσουμε μια κοινότητα. Στην πρώτη τους προσπάθεια, τα παιδιά του TEDxNTUA έκαναν ένα «δώρο» προς το Πολυτεχνείο, καθώς ανέδειξαν την ποιότητά του και προσπάθησαν να ενώσουν όλες τις σχολές του μέσα από τα πετυχημένα workshops και τις ομιλίες. Μας έδωσαν την ευκαιρία όχι μόνο να οραματιστούμε ένα καλύτερο Πολυτεχνείο, αλλά και να αρχίζουμε εμείς την αλλαγή. Όπως ανέφερε στην ομιλία του και ο κ. Γεώργιος Κουτσογιαννόπουλος: «Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις». Συνεχίζοντας την αντίδραση που προκάλεσε το πρώτο πανεπιστημιακό TEDx event της χρονιάς, ακολουθεί το TEDxAUEB για 3η χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAUEB

Ιωσήφ Λαφαζανίδης, Co-Founder και Curator, TEDxUPatras

TEDxUPatras

Αν και έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από το TEDxNTUA “Chain Reactions”, οι εντυπώσεις που μου έχουν μείνει είναι άκρως θετικές. Από τη σκοπιά του διοργανωτή, πάντα ανυπομονούσα να παρεβρεθώ σε άλλα TEDx events στην Ελλάδα, για να μπορέσω να συγκρίνω το δικό μας event με των άλλων και να σημειώσω τα καλύτερα σημεία για να τα εφαρμόσω. Αυτό όμως που συνέβη στο TEDxNTUA είναι μοναδικό. Μου έδωσε τη δυνατότητα να συνδέσω αυτό που εκφράστηκε με το πως θέλω να δω αυτό το θεσμό να συνεισφέρει στην Ελλάδα. Το TEDxNTUA ξεκίνησε μια αλυσιδωτή αντίδραση της καινοτομίας και της αριστείας στο χώρο τέτοιου είδους συνεδρίων. Έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά για εμάς τους υπόλοιπους ώστε να φέρνουμε το κοινό σε ακόμα περισσότερες δοκιμασίες, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα έχουν βοηθήσει θετικά προς το σκοπό του TED. Εύχομαι η TEDx University κοινότητα να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά και να προσφέρουμε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, ειδικά τώρα που οι συγκυρίες το επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxUPatras

Μαρία Καρύδα, Co-Organizer, TEDxUniversityofMacedonia

TEDxUniversityofMacedonia

Πρωί Σαββάτου στην Αθήνα και επέλεξα να το διαθέσω στο πρώτο TEDxNTUA. Είχα παρακολουθήσει ξανά TEDx event, αλλά κάθε φορά όταν μπαίνεις σε ένα TEDx event νιώθεις ότι είναι η πρώτη φορά που θα γνωρίσεις άτομα που έχουν πολλά ενδιαφέροντα για την επιστήμη τους και όχι μόνο. Μαθαίνεις και ανακαλύπτεις νέες ιδέες και αλληλεπιδράς. Θέμα του πρώτου TEDxNTUA το «Chain Reactions», δηλαδή οι «Αλυσιδωτές Αντιδράσεις». Κατά τη γνώμη μου ένα πολύ επίκαιρο θέμα, αφού κατανοούμε όλοι μας ότι οποιαδήποτε πράξη μας δημιουργεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, κάτι σαν μια πυρηνική έκρηξη, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή η πράξη μας, δημιουργεί μία αντίδραση γύρω μας. Οι ομιλητές, σωστά επιλεγμένοι από διαφορετικούς χώρους με κοινό σημείο αναφοράς το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, είχαν να προσθέσουν κάτι διαφορετικό στο θέμα και να αποδείξουν ότι πραγματικά οι συντονισμένες πράξεις μας είτε σαν μεμονομένα άτομα μέσα στην κοινωνία είτε ως μέλη σε ομάδες δράσης έχουν αντίκτυπο και μπορούν να δημιουργήσουν αντιδράσεις, οι οποίες δημιουργούν άλλες και τελικά φέρνουν μια αλλαγή. Αλλαγές τις οποίες θέλουμε να δούμε γύρω μας. Αρκεί να αλλάξουμε κάποια φορά τον τρόπο ζωής μας και να χρησιμοποίησουμε περισσότερο το ποδήλατο μας, να ενδιαφερθούμε για τα παιδιά που δεν μπορούν να μορφωθούν, να μην φοβηθούμε αντιδράσουμε όταν κάτι όμορφο και φυσικό πάει να καταστραφεί από κάποιον τρίτο, να τολμήσουμε να ζήσουμε σε ένα άλλο πλανήτη, να τολμήσουμε να δημιουργήσουμε αυτό που είναι ανέφικτο για τους άλλους, αλλά και να αναστοχαστούμε τον τρόπο με τον οποίο ένα σχέδιο το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε εγκαίρως επηρέασε ή θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Κλείνοντας, αυτό που εξέλαβα ήταν μια γεμάτη ημέρα από ιδέες που άξιζαν να διαδοθούν και βρήκαν το χώρο τους, αλλά και μια ημέρα στην οποία μπορούσες να καταλάβεις ότι όλα στηρίζονται στο νόμο των πιθανοτήτων, ακόμη και η σκέψη μας, η οποία θα γεννήσει την επόμενη μεγάλη ιδέα για να φέρει τελικά μια αντίδραση και μία αλλαγή γύρω μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxUniversityofMacedonia

Σχόλια