Ποιο είναι το σημάδι ενός έξυπνου ανθρώπου στις σημερινές ηλικίες;

Όταν σκεφτόμαστε έξυπνους ανθρώπους, είμαστε προδιατεθειμένοι να τους φανταζόμαστε στη βιβλιοθήκη, να διαβάζουν. Συνδέουμε την ευφυΐα με την κοινωνική επιφύλαξη και την καλή συμπεριφορά.

Αν όμως ισχύει το αντίθετο; Αν οι πιο έξυπνοι αναπτύσσουν συμπεριφορές που δεν εγκρίνουν η γιαγιά κι ο παππούς; Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι με μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας δεν ενδιαφέρονται πάντα να υπακούουν τους κανόνες και να μελετούν.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σοκαριστικό, αλλά μια σειρά από μελέτες κατέδειξαν ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κοιμούνται παρά μόνο αργά, κάνουν χρήση περισσότερων ναρκωτικών και περισσότερο σεξ.

Τα άτομα στην κοινωνία μας με το μεγαλύτερους δείκτες ευφυΐας είναι νυκτόβια και απολαμβάνουν να ενδίδουν στα ναρκωτικά και στο σεξ πιο συχνά από άλλα άτομα με χαμηλότερο δείκτη.

Παρακάτω, θα διαβάσετε τις τρεις μελέτες που θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που σκέφτεστε για την ευφυΐα και τη συμπεριφορά:

1) Οι έξυπνοι άνθρωποι ξενυχτούν

783e9c892d8c065615ff41930eea7646

Στη μελέτη Personality and Individual Differences, οι ερευνητές ασχολήθηκαν με την υπόθεση ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη ευφυΐας θα αναπτύξουν επαναστατικά καινοτόμες συμπεριφορές. Οι καινοτόμες συμπεριφορές, οι νέες συμπεριφορές, είναι αυτές που διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, διότι εκτείνουν τη δυνατότητά τους να λύνουν τα προβλήματά μας και μας παρέχουν νέες γνώσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Είναι ένας από τους τρόπους της φύσης να ωθεί τον εαυτό της στην εξέλιξη και στη δημιουργία κάτι καινούριου.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι παρά μόνο πιο απελευθερωμένοι και ελεύθεροι στοχαστές κι επίσης τείνουν να έχουν διαφορετικούς κιρκαδιανούς ρυθμούς, δηλαδή για να τα λέμε χαλαρά, 24ωρους κύκλους ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλό παιδικό και ενήλικο δείκτη ευφυΐας πηγαίνουν για ύπνο μισή ώρα αργότερα κάθε νύχτα από τα άτομα με κανονικό και χαμηλό δείκτη ευφυΐας. Επίσης, ξυπνούν αργότερα, περίπου μισή ώρα επίσης. Αυτό συμβαίνει και για τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.

Εθνογραφική έρευνα των παραδοσιακών κοινωνιών προτείνει ότι οι νυχτερινές δραστηριότητες ήταν σπάνιες στο περιβάλλον των προγόνων, οπότε η Υπόθεση θα μπορούσε να προβλέψει ότι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ξενυχτούν περισσότερο από τους λιγότερο έξυπνους ανθρώπους. Η ανάλυση της μελέτης National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health) επιβεβαιώνει την πρόβλεψη.

Η συσχέτιση με τη μελέτη είναι ξεκάθαρη. Όσο πιο υψηλό το IQ, τόσο πιο αργά τείνουν να μένουν ξύπνιοι. Αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν από ένα δείγμα πάνω από 20.000 ανθρώπων.

2) Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών

2fbc14728ccab3d6caa4deab2b91cc7a

Δεν ξενυχτούν απλά, αλλά πειραματίζονται αρκετά και με ναρκωτικά. Ακούγεται τρελό; Συνήθως, άτομα που παίρνουν ναρκωτικά και πίνουν αλκοόλ είναι χαζά. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, αν έχεις υψηλό δείκτη ευφυΐας, είναι πιο πιθανό να πειραματιστείς με ναρκωτικά.

Μια μελέτη για την Εθνική Παιδική Ανάπτυξη στο Psychology Today έδειξε ότι άνθρωποι με υψηλό IQ και στην παιδική και στην ενήλικη ηλικία τείνουν να πειραματίζονται με ψυχοενεργητικά ναρκωτικά και όχι τα άτομα με χαμηλότερο IQ. Γιατί; Διότι αυτά τα ναρκωτικά είναι επαναστατικά καινοτόμα και διαφορετικά από τη γενική συμπεριφορά των προγόνων μας.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2010, τα παιδιά στη Βρετανία που είναι πολύ έξυπνα πριν τα 16 τους χρόνια είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν ψυχοενεργητικά ναρκωτικά στα 42 τους σε σχέση με τα λιγότερο έξυπνα παιδιά.

drugs

Η σύνδεση ανάμεσα στην γενική παιδική ευφυΐα και στην ενήλικη κατανάλωση των ψυχοενεργητικών ναρκωτικών είναι ξεκάθαρη. «Λαμπρά» άτομα ( με IQ πάνω από 125) είναι περίπου τα 3/10 μιας απόκλισης από το σύνηθες πιο πιθανό να καταναλώσουν ψυχοενεργητικά ναρκωτικά απ’ ότι τα «πιο αδιάφορα» άτομα (με IQ κάτω του 75).

Μια άλλη μελέτη, το 2011, στο Journal of Epidemiology and Community Health ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλά σκορ στα τεστ ευφυΐας όταν ήταν παιδιά, ήταν πιο πιθανό να πειραματιστούν με παράνομα ναρκωτικά ως ενήλικοι, ειδικά με την κάνναβη. Επιπλέον, μια ακόμα μελέτη το 2012, έτυχε να πέσουν πάνω στην ίδια ανακάλυψη ότι τα έξυπνα παιδιά τείνουν να κάνουν χρήση κάνναβης, αμφεταμινών και μαγικών μανιταριών αργότερα στη ζωή τους.

3) Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ

9800f26d93d52998327cf5aea59e7cbc

Επιπλέον, ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψαν ότι οι μαθητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια όπως στο Oxford και Cambridge ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε sex toys απ’ ότι σε άλλα πανεπιστήμια.

«Η συσχέτιση έχει να κάνει μάλλον με το ανοιχτό μυαλό που συνοδεύει την ευφυΐα», δηλώνει η Annalisa Rose, 23, που εργάζεται στο LoveHoney, ένα sex shop στο Williamsburg, Brooklyn.

“Νομίζω ότι η δυνατότητα του να εμπλέκεσαι σε μια ανοιχτή σεξουαλική ζωή συνδέεται με τις δυνατότητες της ενδοσκόπησης και της λογικής σκέψης και αυτά απαιτούν κάποιο επίπεδο ευφυΐας.

Αν μιλάμε για μια ανοιχτή σεξουαλική ζωή που προκύπτει από ένα συναισθηματικά υγιές μέρος, η σεξουαλική ηθική έχει ήδη διαμορφωθεί και τα έξυπνα άτομα μπορούν να την εκλογικεύουν. Άτομα που στοχεύουν ψηλά, στοχεύουν στην τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους, οπότε είναι λογικό ένας από τους στόχους τους να είναι η σεξουαλική ευτυχία”.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κοινωνιολογική εύρεση στην εφημερίδα The Telegraph. Φοιτητές σε ελίτ πανεπιστήμια ξοδεύουν χρήματα σε sex toys, κάνουν περισσότερο σεξ · απαντήσεις που έχουν πυροδότησει εικασίες ότι η υψηλή ευφυΐα μπορεί να σχετίζεται με έντονη σεξουαλική ζωή.

Η λίστα με τα top 5 πανεπιστήμια που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε sex toys ανά χρόνο:

1) Cambridge: £9,793

2) Oxford: £9,689

3) Manchester: £5,441

4) Lancaster: £4,103

5) York: £3,751

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Συσχέτιση δε σημαίνει και αιτιότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι το ξενύχτι, η χρήση ναρκωτικών και ο πειραματισμός με sex toys σε κάνει πιο έξυπνο. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα άτομα που εκ φύσεως έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες εκ φύσεως γιατί οδηγούνται σε αυτές. Ίσως το ανοιχτό μυαλό τους, ίσως η επιθυμία τους να διευρύνουν το μυαλό και την εμπειρία τους, ίσως η βιολογική τους ορμή να πειραματίζονται σε καθετί νέο, να είναι οι αιτίες.

Είναι πιθανό, εσείς που διαβάζετε αυτό το κείμενο να ξενυχτάτε και να επιδίδεστε σε απολαύσεις της ζωής. Αυτό δεν είναι κακό. Μπορεί μάλιστα να είναι μια φυσική συνέπεια ενός IQ πάνω από το μέσο όρο. Αυτές οι τρεις μελέτες καταρρίπτουν ό,τι περιμέναμε να ακούσουμε για την υψηλή ευφυΐα. Μάλλον, τελικά, οι εξυπνότεροι περνούν καλύτερα. Μάλλον, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τα παλιά στερεότυπα.

Πηγή

Σχόλια