Αναμφισβήτητα είναι από εκείνες τις ταινίες που βλέποντας το trailer ανυπομονείς να βγει στον κινηματογράφο ή για τους ‘πειρατές’ φίλους μας να ανέβει σε αξιοπρεπή ανάλυση σε κάποιο torrent. Προσωπικά επέλεξα τον πρώτο τρόπο για να την δω, μετρώντας κυριολεκτικά τις μέρες μέχρι να βγεί στις σκοτεινές αίθουσες.
Με το Unbroken η Angelina Jolie αποφασίζει να εξυμνήσει τον γείτονα της (κι όμως έμεναν στην ίδια γειτονιά στο Los Angeles!) Louis Zamperini o οποίος επέζησε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη δύναμη της θέλησής του και μόνο. Βασιζόμενη στο best seller της Laura Hillenbrad UNBROKEN: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption αλλά και με τη βοήθεια των αδερφών Cohen (No Country For Old Men, Fargo) θα δημιουργήσει μια ταινία πολύ κοντά στο μεγαλείο της ζωής του πρωταγωνιστή. Ο ιταλοαμερικανός Loui Zamperini – υπαρκτό πρόσωπο που πέθανε τοn Ιούνιο του 2014 πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών – βίωσε τα πάνδεινα σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων επί δύο χρόνια αφού προηγουμένως, είχε περάσει 47 εφιαλτικές ημέρες επάνω σε μία σωσίβιο λέμβο, μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού του καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού μαζί με τους δυο του συναδέλφους Phil και Μac. Όταν αιχμαλωτίζεται, ένας Ιάπωνας δεσμοφύλακας επονομαζόμενος The Bird προσπαθεί να τσακίσει την ψυχική αλλά και σωματική του αντοχή. Εμφανής λόγος της μανίας του σαδιστή αξιωματικού ο φθόνος για τον κρατούμενό του που διακρίθηκε ως δρομέας στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 και ο οποίος αμφισβητεί ανοικτά την εξουσία του. Όπως βλέπουμε μέχρι εδώ δεν έχουμε κανέναν βασικό γυναικείο ρόλο, κανένα πικάντικο love story, πράγματα πρωτόγνωρα για μια αμερικάνικη ταινία.
Κάποια γεγονότα τα οποία ολοκληρώνουν την ιστορία αλλά αναφέρονται μόνο στους τίτλους τέλους και αποδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής του πρωταγωνιστή είναι ότι παρόλες τις κακουχίες που πέρασε ο Louis αφού πέρασε 4 χρόνια έντονου μετατραυματικού άγχους αποφασίζει να ασπαστεί τον Χριστιανισμό, να συγχωρέσει τους βασανιστές του και να επιστρέψει στην Ιαπωνία για μια συνάντηση μαζί τους. Ο μόνος που δεν εμφανίστηκε ήταν ‘Το Πουλί’΄.
Το θέμα για το πότε η ζωή του Louis Zamperini θα πάρει σάρκα και οστά στην μεγάλη οθόνη διακυβευόταν πολλά χρόνια. Ήδη από το 1957 το στούντιο της Universal Pictures ενδιαφέρθηκε για τη ζωή του Zamperini, παίρνοντας τα δικαιώματα του βιβλίου του «Devil at My Heels». Το εγχείρημα αναβλήθηκε μέχρι το 1998 που το CBS έπαιξε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Ενδιαμέσως, η συγγραφέας Laura Hillenbrad είχε γράψει βιβλίο για τη ζωή του (UNBROKEN: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption) με βάση το μότο του «Αν αντέξω, θα τα καταφέρω», το οποίο και κυκλοφόρησε το 2010. To 2012 προσχέδια εστάλησαν σε πολλούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων και στην Jolie που είχε ολοκληρώσει την πρώτη της ταινία, ως σκηνοθέτης, (In the Land Of Blood and Honey) η οποία πήρε πολλές καλές κριτικές και υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας. Τα απαιτητικά γυρίσματα έλαβαν χώρα στην Αυστραλία (αρχής γενομένης με τις σκηνές όπου οι τρεις ηθοποιοί είναι αποστεωμένοι ναυαγοί και τους βρίσκουν οι Ιάπωνες, κι ακολουθώντας «αντίστροφη» πορεία οπότε και οι τρεις τους επανήλθαν σε κανονικά κιλά, γυρίστηκαν οι υπόλοιπες σκηνές) και κράτησαν συνολικά μόνο 14 εβδομάδες.
Εν κατακλείδι σίγουρα είναι μια αξιοπρεπής προσπάθεια αποτύπωσης της ζωής αυτού του Θρύλου που αξίζει να παρακολουθήσετε! (Και ένα πακέτο χαρτομάντηλα ίσως να ήταν χρήσιμο για το τέλος!)

Unbroken - Ένας βασανισμένος ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
80%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία80%
Ερμηνείες80%
Σενάριο80%

Σχόλια