aThCr0PsyuA

Μαζί με την ανακοίνωση των Windows 10 – τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του 2015 – η Microsoft έκανε άλλη μία ανακοίνωση που ίσως αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε ή ακόμα και τον τρόπο που δουλεύουμε. Το παραπάνω βίντεο ΔΕΝ είναι κομμάτι ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Τα HOLOLens είναι πραγματικότητα και όταν κυκλοφορήσουν θα κάνουν τα Google Glasses να δείχνουν απαρχαιωμένα (των οποίων την παραγωγή σταμάτησε η Google προσωρινά για διάφορους λόγους).

Το προϊόν έχει στόχο “να αναμείξει την ψηφιακή με την προσωπική ζωή σας”, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του. Αυτό μπορεί και να τρομάζει κάποιους ή να δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτές οι “πύλες στον ψηφιακό κόσμο” θα βελτιώσουν την προσωπική μας ζωή. Όπως και να έχει, τα ειδικά γυαλιά σίγουρα θα μας φανούν χρήσιμα σε πολλές εργασίες. Σκεφτείτε λοιπόν ένα ζευγάρι διάφανα διαστημικά γυαλάκια που από τη μία σας επιτρέπουν να βλέπετε τον χώρο γύρω σας και δε σας απομονώνουν όπως ένα virtual reality μηχάνημα, και από την άλλη μεριά ενσωματώνουν στον χώρο αυτό ψηφιακές προβολές που φυσικά δεν έχουν υλική υπόσταση και μόνο εσείς μπορείτε να τις δείτε. Μόνο εσείς είπα; Λάθος. Αν κάποιος άλλος έχει HOLOLens μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του τα όσα έχετε δημιουργήσει στον δικό σας ψηφιακό κόσμο.

Οι κατασκευαστές των “γυαλιών από το μέλλον” λένε: “Εφηύραμε μια τρίτη υπολογιστική μονάδα. Την Holographic Processing Unit. H HPU μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε πού κοιτάζετε, να καταλάβουμε τη φωνή σας, να καταλάβουμε τις χειρονομίες σας, να χαρτογραφήσουμε το περιβάλλον σας. Όλα αυτά χωρίς καλώδια και σε πραγματικό χρόνο”.

Φυσικά, τα HOLOLens θα κοστίζουν πολύ παραπάνω από τον βασικό μισθό σας και στην αρχή λίγοι θα έχουν την ευκαιρία να τα αποκτήσουν. Σιγά – σιγά όμως με τη σωστή και συστηματική χρήση, πιστεύω ότι τα HOLOLens  μπορούν να γίνουν ένα αληθινά χρήσιμο και δημιουργικό εργαλείο.

Ελπίζω μόνο οι χρήστες να μην αρχίσουν να βλέπουν και χωρίς τα γυαλιά διάφορα ανύπαρκτα πράγματα, όπως ο Norman Jaden στο βιντεοπαιχνίδι Heavy Rain (ο οποίος είχε ένα σετάκι γυαλιών αλά – HOLOLens και στο τέλος τρελάθηκε)…

96881

 

Σχόλια