Eπισκεφθήκαμε την Amberola, όπως υποσχεθήκαμε σε προηγούμενο κείμενο, το καινούριο δισκάδικο του Μιχάλη Μυτακίδη των Active Member, που έχει με το γιο του Σωτήρη. Το δισκάδικο ειδικεύεται κυρίως στο hip hop και σε άλλα μαύρα είδη όπως funk, soul, jazz, reggae, dub αλλά έχει και αρκετά πράγματα από ψυχεδέλεια, ροκ, μουσικές ταινιών κ.α. Ο χώρος είναι ένα μικρό ημιυπόγειο (όχι πάνω από 70-80 τ.μ με το μάτι) στο Θησείο, ανάμεσα στο σταθμό του Θησείου και του Κεραμεικού (Νηλέως 55).

Μεσημεράκι προς απόγευμα, αρχές Γενάρη λοιπόν φτάσαμε, ώστε να έχουμε τη χρονική πολυτέλεια να χαθούμε στους 6000 περίπου δίσκους και να δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι μπορεί κανείς να βρει στο κατάστημα για να μεταφέρουμε μια ακριβή αίσθηση της αισθητικής του χώρου και των μουσικών που κρύβονται μέσα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το hip hop, που είναι και ο βασικός πυρήνας του μαγαζιού. Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία και τα ακούσματα του Μιχάλη γνωρίζει πως ακολουθεί τα πράγματα από πολύ παλιά και έχει μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτά που κυκλοφορούσαν κυρίως στην “Ανατολή” τη δεκαετία του ‘90. Είναι φοβερό πόσο λεπτομερώς ταξινομημένα ήταν τα πράγματα. Για παράδειγμα υπάρχει ειδική κατηγορία Public Enemy-Professor Griff στην οποία βρίσκει κανείς πάρα πολλούς δίσκους του ιστορικού γκρουπ μαζί και σινγκλάκια ή ειδικές κυκλοφορίες (πχ : picture disc Public Enemy-Anthrax με το “Bring The Noise”) και άλλα πολλά. Ακόμα, υπάρχει χώρος που ο Μιχάλης είχε επιλέξει τα αγαπημένα του singles από τα 90s (στα οποία περιέχονται και κάποια αρκετά σπάνια), ενώ πιο πέρα θα βρεις αλφαβητικά πολλά κλασσικά και μη album με ο,τι μπορεί να φανταστεί κανείς!!!Από υπογεγραμμένο Dead Prez δίσκο μέχρι συλλογή διαμάντι των underground Mood (που τσίμπησα). Επίσης υπήρχαν χωριστά και πολλά σπάνια ανεξάρτητα 12ιντσα 1979-1989 από ένα βιβλίο το “Freddy Fresh Presents The Rap Records”, στο οποίο υπάρχουν συλλεκτικοί δίσκοι της εποχής αυτής και εικάζω πως είναι από το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη χωρίς όμως να γνωρίζω με σιγουριά.

Για να ξεφύγουμε από το hip hop, ενδιαφέρον είχαν σίγουρα και τα υπόλοιπα “μαύρα” σημεία του καταστήματος όπου είναι πραγματικά χαοτικό να αναφέρω τι μπορεί να βρει κανείς.Από “κλασσικoύς” καλλιτέχνες όπως Miles Davis, Donny Hathaway, Marvin Gaye έως Skull Snaps, Cymande και δυσεύρετους δίσκους soul με γυναικεία φωνητικά (ξεχωριστή κατηγορία Female Soul) καθώς και jazz, reggae δίσκοι τους οποίους δεν πρόλαβα όμως να τσεκάρω εκτενώς. Στα soundtracks πολλές καινούριες επανεκδόσεις (αρκετές και από την εξαιρετική Music on Vinyl) αλλά και μεταχειρισμένοι δίσκοι. Ενδεικτικά κάποια που θυμάμαι: Lalo Schifrin- Enter the Dragon OST , Ennio Morricone, Eddie Vedder- Into the Wild OST, Herbie Hancock – Blow Up OST, Rodriguez – Searchning for Sugar Man OST.

Το ροκ δε μένει παραμελημένο πάντως στο εξειδικευμένο αυτό δισκάδικο, με δίσκους Pink Floyd, David Bowie, It’s a beautiful day, The United States of America, Grace Slick, Leonard Cohen και φυσικά πολλά ακόμα. Mέχρι και ακραίος ήχος όπως 2 picture discs από τις metal μπάντες System of A Down και Gravedigger (για τους χιπχοπαδες είχε και Gravediggaz πάντως !!) ή ορισμένοι ελληνικοί πανκ δίσκοι που πήρε το μάτι μου σε μια μη ταξινομημένη κούτα. Σύμφωνα με το Μιχάλη ο πιο σπάνιος δίσκος του καταστήματος είναι το picture disc με τον Charlie Chaplin. Φυσικά και μπορεί κανείς να βρει και πιο trip hop / chill out μουσικές όπως Portishead, Bonobo, ή πιο groovy όπως Quantic και άλλα από την True Thoughts.
Νομίζω δεν έχει νόημα να επεκταθώ παραπάνω με ονόματα, είδη και δίσκους καθώς είναι πολλά αυτά που ξεχνώ και δεν έχω συγκρατήσει. Ο χώρος αξίζει με το παραπάνω και από πλευρά αισθητικής και διακόσμησης(αφίσες, κάδρα με δίσκους και έκθεση με μηχανήματα αναπαραγωγής βινυλίου). Τέλος να προσθέσω πως υπάρχει πικ απ στο χώρο που μπορεί κανείς με ακουστικά να δει την κατάσταση των μεταχειρισμένων δίσκων. Προσωπικά δεν το χρησιμοποίησα αλλά τρεις second hand που πήρα ήταν σε άψογη κατάσταση όλοι. Φυσικά στο κατάστημα υπάρχουν και οι Low Bap κυκλοφορίες σε βινύλιο ή CD. Επισκεφθείτε το οπωσδήποτε!Σύντομα μάλιστα θα ανέβει και κατάλογος στο ίντερνετ με το τι υπάρχει ακριβώς στο κατάστημα !

 

Σχόλια