Το Chemin είναι ένα must-visit    στέκι με χειροποίητα γλυκά, αλμυρά και καφέ, σε ένα χώρο όπου όλοι νιώθουν σαν το σπίτι τους.

Το Chemin ή αλλιώς το Σεμεδάκι είναι ένα μέρος που το λατρεύεις από την πρώτη στιγμή που θα το επισκεφτείς. Το όνομα προέρχεται από τη κουζίνα της γιαγιάς  Όλγας, αλλά δεν είναι το μόνο που προέρχεται από εκεί.

Στο Chemin μπορεί κανείς να απολαύσει χειροποίητα γλυκά, αλμυρά, καθώς και τον καφέ του σε ένα χώρο που όλοι νιώθουν φιλοξενούμενοι με τους καλύτερους οικοδεσπότες! Βρίσκεται στην οδό Φωκίωνος 4 που ενώνει την πολυσύχναστη Ερμού με τη Μητροπόλεως.

Εμείς βρεθήκαμε εκεί και συνομιλήσαμε με την Όλγα, ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη για όλα τα υπέροχα γλυκά και αλμυρά πιάτα! Πάμε όμως να γνωρίσουμε το Chemin.

IMG_35781.Πως αποφασίσατε να ανοίξετε το μαγαζί; Από που προήλθε η ιδέα για το συγκεκριμένο κατάστημα;

Ανήκαμε σχεδόν όλοι στον ιδιωτικό χώρο, δεν είχαμε επαφή με την εστίαση, αλλά ανέκαθεν ήταν ένα όνειρο για μας. Να είχαμε ένα δικό μας μαγαζί και να το είχαμε σα το σπίτι μας. Υπήρξαμε βέβαια πελάτες αντίστοιχων καταστημάτων, βλέπαμε τα θετικά και τα αρνητικά και πάντα λέγαμε εμείς αυτό θα το κάναμε έτσι.

Κάποια στιγμή λοιπόν, αποφασίσαμε να αφήσουμε τις δουλειές μας και με τις οικονομίες που είχαμε να στήσουμε το μαγαζί αυτό. To ξεκινήσαμε με μεγάλη αγάπη και στόχος μας ήταν οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να αισθάνονται ως φιλοξενούμενοι, όχι σαν πελάτες, για αυτό η εξυπηρέτηση δεν είναι επιτηδευμένη, προσπαθούμε να συμπεριφερόμαστε όπως στους ανθρώπους που έχουμε στο σπίτι μας.Collage 1

2. Πόσα άτομα συνεργάζεστε; Και πόσα χρόνια λειτουργεί το κατάστημα;

Τρεις είμαστε. Εγώ,ο Αργύρης και ο Δημήτρης. Θα κλείσουμε 3,5 χρόνια αν και τον τελευταίο 1,5 σχεδόν είμαστε ως Chemin.

IMG_3581

3.Πως προέκυψε το όνομα; Τι σημαίνει Chemin;

Αρχικά να σου πω οτι και λόγω της προηγούμενης δουλειάς  μου, αν τυχόν έφτιαχνες εσύ ένα μαγαζί θα ερχόμουν με 20 ιδέες και επιχειρήματα. Όταν κλήθηκα να σκεφτώ πως θα ονομαστεί, λευκό πανί. Δεν μπορούσα με τίποτα να βρω κάτι.

Κάποια στιγμή, ξημερώματα, ξύπνησα και σκέφτηκα το σπίτι της γιαγιάς μου. Τις αναμνήσεις που είχα, το πως μαγείρευε και φυσικά τα σεμεδάκια που βρίσκονταν παντού μέσα στο σπίτι. To σεμεδάκι ήταν σήμα κατατεθέν. Έψαξα να δω αν υπάρχει σε άλλο μαγαζί αυτό το όνομα και το που προέρχεται.

Ήξερα ότι είναι γαλλικό. Στα γαλλικά Chemin σημαίνει μικρός δρόμος. Οπότε ήρθε και έδεσε με τον μικρό δρόμο που βρισκόμαστε.

4.Τι θεωρείς ότι κάνει το Chemin να ξεχωρίζει;

Νομίζω ότι ένα μαγαζί δεν είναι ένα πράγμα. Αλλά ένα πακέτο πραγμάτων που μπορεί να το κάνει να αγαπηθεί. Η εξυπηρέτηση καταρχάς, το γεγονός οτι τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα, δεν χρησιμοποιούμε σκόνες και συντηρητικά. Το φτιάχνουμε όπως η μαμά ή η γιαγιά και αυτό είναι που κερδίζει.

5.Γνωρίζω οτι χρησιμοποιείτε συνταγές από όλο τον κόσμο. Υπάρχει όμως κάποιο γλυκό που κάνει θράυση;

Ναι είναι λίγο international. Οι συνταγές μπορεί να είναι από Αμερική, Αγγλία, Ιταλία, φτάνοντας μέχρι τις Κυκλάδες. Παρεμπιπτόντως οι νησιώτικες πίτες που φτιάχνουμε γίνονται ανάρπαστες.

Χαμός είχε γίνει με την λεμονόταρτα που φτιάχνουμε. Το καλοκαίρι αποτελεί το favorite thing. Το χειμώνα «κινείται» πιο πολύ οτιδήποτε σοκολατένιο όπως η τάρτα σοκολάτας και οι σούπες που φτιάχνουμε.

Το πιο καινούργιο γλυκό που έχει γίνει χαμός, είναι το τιραμισού. Τη συνταγή μου την έχει δώσει η μαμά μιας φίλης μου που είναι από την Ιταλία και το φτιάχνω ακριβώς όπως εκεί. Το κάνουμε έτσι όπως πρέπει να γίνει και η συνταγή είναι χωρίς αυγό. Το καλοκαίρι βέβαια, λόγω τουρισμού βγάζω και ελληνικά γλυκά. Φτιάχνω το μπακλαβά της γιαγιάς μου, πολύ ελαφρύς.

Collage

1470094_782642311752440_1032091525_n

Τι θα λέγατε για μια ζεστή σουπίτσα με κόκκινη κολοκύθα και ένα ποτήρι κρασί;

 

10277422_866876783328992_8253996661748874163_n

Lemon Tart with natural lemon juice and lime zest.

 

6.Το τελευταίο που θα σε ρωτήσω είναι για το τι κόσμος έρχεται στο μαγαζί. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που εισπράττετε από τον κόσμο;

Έρχεται κόσμος σαν εσένα. Ηλικιακά βέβαια δεν υπάρχει κάποιο όριο. Έρχονται άνθρωποι όμως που έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ξέρουν να εκτιμήσουν αυτό που θα φάνε, τα υλικά, τους αρέσει ο ωραίος καφές, θέλουν ένα ήσυχο περιβάλλον να συζητήσουν. Έχουμε νέους που έρχονται να κάνουν τις εργασίες τους ή και πιο μεγάλης ηλικίας κυρίες που θα συναντηθούν να πουν τα νέα τους.

Όσο για τις εντυπώσεις, ευτυχώς μέχρι τώρα είναι πολύ θετικές. Σχεδόν με όλους τους πελάτες γνωριζόμαστε και λόγω εξυπηρέτησης. Δεν έχουμε κάτι να αποδείξουμε. Δεν είναι στημένο όλο αυτό. Όταν δίνεις ζεστασιά σε κάποιον, ζεστασιά θα πάρεις και πίσω. Μας αγαπούν και τους αγαπάμε!

 

H Όλγα όση ώρα μιλούσαμε μου έβγαζε ένα τόνο ηρεμίας. Τόσο γλυκιά, τόσο φιλική και ευδιάθετη λες και δεν ήμασταν στην Αθήνα αλλά κάπου στο εξωτερικό και συνομιλούσα με μια φίλη. Ο χώρος είναι τόσο ζεστός και φιλόξενος, προσεγμένος μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Ένας χώρος που πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Moντέρνος και συνάμα σου αφήνει μια αίσθηση από το αρχοντικό της γιαγιας. Η μουσική είναι στους ήχους της jazz και ταιριάζει αρμονικά θα έλεγα με το περιβάλλον!

Όσο για τα γλυκά, μια δοκιμή θα πείσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς! Προσωπικά δοκίμασα το Mamma Margherita’s Tiramisu και δεν ξέρω αν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψω. Όσοι αγαπούν το τιραμισού νομίζω ότι στο Chemin θα βρουν το καλύτερο που έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους. Τόσο ελαφρύ και τόσο εύγευστο παράλληλα. Απλά μοναδικό.

10422403_989965047686831_6526321877053425498_n

Mamma Margherita’s Tiramisu…

Σίγουρα μπαίνει στη λίστα με τα must visit!

Χωρίς τίτλο55554

Η γλυκύτατη Όλγα !

 

Chemin : https://www.facebook.com/chemin.gr/timeline : Φωκίωνος 4, Σύνταγμα τηλ: 21 1182 8720

Υ.Γ 1: Να ευχαριστήσω πολύ τα παιδιά για τον χρόνο που αφιέρωσαν μαζί μου και την άψογη εξυπηρέτηση τους. Καθώς και για τα υπέροχα γλυκά τους! Σας λάτρεψα!

Υ.Γ 2: Ευχαριστώ πολύ και τον συνάδελφο Αντώνη Μαντζαβίνο που μου πρότεινε το μαγαζί αλλά και για την πολύτιμη βοήθεια του στη υλοποίηση του αφιερώματος.

10937454_983166871711614_763406741_n

Σχόλια