Η Μαρία Ηλιάδη, Community Manager και μέλος της ομάδας του TEDxAUEB, μας δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση της χρονιάς εκ μέρους της ομάδας. Απολαύστε την!

To TEDxAUEB, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης πορείας, επιστρέφει για μία ακόμα φορά με στόχο τη διάδοση νέων, πρωτοποριακών και μοναδικών ιδεών στην φοιτητική κοινότητα και όχι μόνο. Η εκδήλωση διοργανώνεται εξ’ ολοκλήρου από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και αποτελεί την πρώτη του είδους της ανάμεσα στα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τι είναι το TED, το TEDx και το TEDxAUEB?

TED σημαίνει Technology, Entertainment, Design. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό συνέδριο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1984 στην Καλιφόρνια, με στόχο να συνδέσει τον κόσμο της τεχνολογίας, την ψυχαγωγίας και της σχεδίασης.

Τα TEDx είναι  ανεξάρτητα συνέδρια τα οποία φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, ώστε να ζήσουν μία TEDx εμπειρία. Ωστόσο το TEDx δεν είναι απλά μια εκδήλωση. Στον πυρήνα βρίσκεται η ανάγκη να μοιραζόμαστε: να μοιραζόμαστε γνώσεις, ιστορίες, συναισθήματα. Να χτίσουμε μια κοινότητα, να δώσουμε ερεθίσματα, τα οποία θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναζήτηση και την όρεξη για μάθηση, όχι την τυποποιημένη, όχι αυτή που βρίσκεις στα βιβλία…

Με αυτές τις αρχές δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2013 το TEDxAUEB, η πρώτη TEDx εκδήλωση σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εισάγοντας το concept των «ideas worth spreading», το TEDxAUEB φέρνει κοντά τους μελλοντικούς managers, δηλαδή εμάς και την υπόλοιπη φοιτητική κοινότητα.

Βασίλης Βασιλειάδης

Βασίλης Βασιλειάδης

Τι είναι η εκδήλωση στις  11/12;

Η φετινή διοργάνωση ξεκινάει με το πρώτο pre event του ακαδημαϊκού έτους, το TEDxAUEB Shift, που θα γίνει αυτή τη Πέμπτη 11/12 στις 11:00 στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η είσοδος είναι δωρεάν. Το θέμα του pre event μας αφορά την αυτογνωσία μέσα από το παράθυρο Johari.

Τι είναι το παράθυρο Johari και το Shift;

Οι ομιλητές μας θα μιλήσουν για το παράθυρο Johari, το οποίο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την κατανόηση του εαυτού μας αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ακούσετε στην εκδήλωση!

Η έννοια του Shift αφορά ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των καταστάσεων. Μετατοπιζόμαστε νοητά ώστε να δούμε με άλλη προοπτική τις ζωές μας, τις σχέσεις μας και εν τέλει την πραγματικότητα. Ο σκοπός μας είναι να προκαλέσουμε και να αμφισβητήσουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις και τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης μας ώστε να να αναπτύξουμε νέους τρόπους  κατανόησης του εαυτού μας και κατ’επέκταση των άλλων.

Πως συνδέεται αυτό με τον φοιτητή;

Το κοινό μας απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ίδιο το θέμα του event σχετίζεται ξεκάθαρα με το business ύφος του πανεπιστημίου, αφού εφαρμόζεται σε μεγάλες επιχειρήσεις διότι βοηθά σημαντικά στον σχηματισμό των ομάδων και στην μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, των αποτελεσμάτων και εν τέλει στην επιτυχία των projects. Μιλώντας μάλιστα αυτές τις μέρες με 2-3 στελέχη που δουλεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται αρκετά από εξειδικευμένους συμβούλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις εν λόγω εταιρείες, συνεπώς μιλάμε για κάτι το οποίο προσφέρει προστιθέμενη αξία στον εργασιακό χώρο.

Τι θα παρακολουθήσουμε σε αυτή την εκδήλωση;

Χάρις Περδικάρη

Χάρις Περδικάρη

Θα έχουμε 3 ομιλητές:

  • Ο Βασίλης Βασιλειάδης είναι Διευθυντής Εκπαίδευσης στην OTEAcademy και trainer/facilitator/coach σε αναπτυξιακά θέματα.
  • Η Χάρις Περδικάρη δραστηριοποιείται από το 2000 στην ανάπτυξη & εκπαίδευση στελεχών, συνεργαζόμενη με εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, ΚΕΚ και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  • Η Μαρία-Δάφνη Χρυσικοπούλου εργάζεται ως ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, είναι επιστημονική συνεργάτης του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων Better Future LLC.

Μετά τους ομιλητές μας, το Shift θα φιλοξενήσει και τους ImproVIBE, που αποτελούν τη πρώτη και μοναδική σχολή στην Ελλάδα αφοσιωμένη στον αυτοσχεδιασμό και την αυτοσχεδιαστική θεατρική κωμωδία (improv comedy theater).

Είμαι σίγουρη πως με τη σύνθεση των ομιλητών μας και των ImproVIBE θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς θα δώσει ο καθένας μια διαφορετική προσέγγιση για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας μας.

Γιατί να έρθει να παρακολουθήσει κάποιος αυτή την εκδήλωση;

Η αυτογνωσία μπορεί να λέγεται εύκολα αλλά πραγματοποιείται δύσκολα. Το να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει κανείς τις αδυναμίες και τα λάθη του στηριζόμενος στις δικές του και μόνο δυνάμεις δεν είναι απλό. Το παράθυρο Johari είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε άνθρωπο, να γνωρίσει τον εαυτό του και κυρίως να αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Μαρία-Δάφνη Χρυσικοπούλου

Τι θα αποκομίσει ένας φοιτητής παρακολουθώντας αυτή την εκδήλωση;

Θα απαντήσω με ένα από τα αγαπημένα μου ρητά: «Αν δεν γνωρίσουμε τον εαυτό μας και δεν τον παρουσιάσουμε στους γύρω μας,το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ζούμε πίσω από ένα κλειστό παράθυρο για τον κόσμο».

Ποιος μπορεί να έρθει;

Μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να προβληματιστεί σχετικά με το πόσο καλά γνωρίζει τον εαυτό του.

Πότε είναι η κύρια εκδήλωση του TEDxAUEB και τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό;

Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ. Πλάκα κάνω, δεν απαντώ!

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση, επιλέξτε εδώ.

Ευχαριστούμε την Μαρία Ηλιάδη από την ομάδα του TEDxAUEB για την συνέντευξη. Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε όλη η ομάδα του TEDxAUEB (η Μαρία είναι 2η από τα αριστερά).

tedxaueb team

Η ομάδα του TEDxAUEB 2015

Σχόλια