Ο Scrooge McDuck είναι το πιο πλούσιο παπί του κόσμου! Η περιουσία του φτάνει τα 6 απιθανικομύρια, 7 φανταστικομύρια, 8 πολυμιριαδομύρια, 22 δολάρια και 3,5 δεκάρες!

Ο αγαπημένος ήρωας της Disney γνωστός και ως θείος Scrooge, διάσημος για τη γεμάτη χρυσό δεξαμενή του θησαυροφυλακίου του αλλά και την απερίγραπτη τσιγκουνιά του είναι σίγουρα το πιο πλούσιο παπί που υπάρχει αλλά παράλληλα και ο καλύτερος επιχειρηματίας του φανταστικού κόσμου. Μερικά από τα διάσημα επιχειρηματικά επιτεύγματα του είναι το ότι έχει καταφέρει να πουλήσει ψυγεία σε Εσκιμώους και άνεμο σε ιδιοκτήτες ανεμόμυλων. Τη περιουσία του δεν τη κληρονόμησε αλλά την έχτισε σιγά σιγά με πολύ σκληρή δουλειά και το εύστροφο μυαλό του από τη πρώτη του δεκάρα. Να πώς τα κατάφερε…

Λίγα λόγια για το δημιουργό του

Δημιουργός του Scrooge είναι ο κορυφαίος σχεδιαστής comics Carl Barks. Το όνομά του προέρχεται από ακόμα έναν τσιγκούνη φανταστικό χαρακτήρα, αυτόν της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Κάρολου Ντίκενς. Τη πρώτη του εμφάνιση σε comic την έκανε το 1947 στην ιστορία Χριστούγεννα στο βουνό της Αρκούδας. Ο Barks αν και σχεδίασε τον χαρακτήρα του Scrooge σαν guest star για τις ιστορίες του άλλου διάσημου παπιού του Donald τελικά τον αγάπησε τόσο ώστε να αφιερώσει ολόκληρες ιστορίες μόνο για εκείνον. Το 1994 ένας άλλος διάσημος κομίστας ο Don Rosa σχεδίασε το κόμικς Ο Βίος και η Πολιτεία του Scrooge McDuck, το οποίο περιγράφει σε δώδεκα κεφάλαια όλη την ιστορία του Scrooge ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στη Σκωτία. Σε αυτά τα 12 κεφάλαια αφηγούνται οι περιπέτειες του πιο πλούσιο παπιού καθώς και οι τρόποι με τους οποίους απέκτησε την αμύθητη περιουσία του.

Ο Βίος και η Πολιτεία του Scrooge Mc Duck

1. Ο Τελευταίος της Γενιάς των Μακ Ντακ (1877-1880)
2. Ο Άρχοντας του Μισσισσιπή (1880-1882)
3. Ο Κατακτητής της Άγριας Δύσης (1882-1883)
4. Ο Πόλεμος του Χαλκού (1883-1885)
5. Ο Νέος Αφέντης του Πύργου των Μακ Ντακ (1885)
6. Ο Τρόμος του Τράνσβααλ (1886-1889)
7. Το Μεγάλο Ταξίδι στους Αντίποδες (1893-1896)
8. Ο Βασιλιάς του Κλοντάικ (1896-1897)
9. Ένας Κροίσος στα Ζοφερά Βάθη (1898-1902)
10. Εισβολή στη Λιμνούπολη (1902)
11. Ο Μεγιστάνας της Καλισότα (1909-1930)
12. Το Πιο Πλούσιο Παπί του Κόσμου (Χριστούγεννα 1947)

Ο Scrooge ως προσωπικότητα

Τον χαρακτήρα του θείου Scrooge μέσα από τα comics του Barks τον γνωρίζουμε μεγάλο σε ηλικία. Βέβαια σε πολλά καρέ απεικονίζονται σκηνές από το παρελθόν του πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο Rosa για να φτιάξει το δικό του έργο. Ο Rosa ξεκινάει το δικό του comic δείχνοντας τον Scrooge μικρό παπάκι 10 χρονών που ζει μέσα στη φτώχεια στη Γλασκόβη της Σκωτίας. Φτωχό μεν με πλούσια καταγωγή δε καθώς οι πρόγονοί του ήταν κάποτε πλούσιοι και με ευγενή καταγωγή. Μάλιστα στην οικογένεια του ανήκει και ένα επιβλητικό κάστρο που βρίσκεται στα Ζοφερά Βάθη, το οποίο όμως είναι έρημο για αιώνες. Το κάστρο βρίσκεται ξεχασμένο σε μια βαλτώδη περιοχή η οποία και καταπατάται από τους μοχθηρούς Φίσκερβιλ. Το ένδοξο παρελθόν, οι κακουχίες και οι αδικίες που ζούσε η οικογένεια McDuck ώθησαν τον Scrooge να ξεκινήσει τη ζωή του για να αποκαταστήσει το όνομα τη φήμη και τη περιουσία των προγόνων του. Ξεκινώντας ως λουστράκος την επαγγελματική του καριέρα κέρδισε τη πρώτη του δεκάρα (με λίγη βοήθεια βέβαια) την οποία και δεν αποχωρίστηκε ποτέ. Ωστόσο η πρώτη του δεκάρα είναι και το πρώτο μάθημα που παίρνει καθώς αυτός που του την άφησε τον ξεγέλασε. Από εκείνη τη στιγμή ο μικρός Scrooge κατάλαβε πως αν θέλει να έχει επιτυχίες στις δουλειές του θα πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να είναι καχύποπτος και εύστροφος. Η ιστορία του διάσημου παπιού συνεχίζεται αρχικά στη χώρα των ευκαιριών Αμερική ενώ μέχρι να φτάσει στην ηλικία που τον γνωρίσαμε από τα comics του Barks ο μικρός Scrooge θα γυρίσει όλο τον κόσμο. Στη διαδρομή του αυτή θα πάθει και θα μάθει. Θα τον ξεγελάσουν και θα ξεγελάσει. Θα δουλέψει σκληρά και θα εξελιχθεί από ένα άπειρο φέρελπι νέο με μεγάλα όνειρα στο πιο επιτυχημένο και πλούσιο επιχειρηματία του κόσμου. Βέβαια, αποκτώντας τόσα πολλά είναι αναπόφευκτο αυτό να μην επηρεάσει τον χαρακτήρα και τη προσωπικότητα του. Στη περίπτωση του Scrooge McDuck τα υπερβολικά του πλούτη είχαν και το τίμημα τους. Πιο συγκεκριμένα τον έκαναν τσιγκούνη, δύστροπο και υπέρ του δέοντος καχύποπτο με το οτιδήποτε. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι ενώ εκείνος κοπίασε για να αποκτήσει τη περιουσία του ξεκινώντας από το τίποτα οι περισσότεροι που τον περιβάλουν είναι αργόσχολοι, τεμπέληδες, κλέφτες και καιροσκόποι. Έτσι, ο Scrooge αν και το πιο πλούσιο παπί του κόσμου είναι ταυτόχρονa και το πιο ματαιόδοξο, καθώς πολλά από τα χρόνια της ζωής του τα περνάει μόνος κι έρημος στο θησαυροφυλάκιο-φρούριό του, φοβούμενος μη τον κλέψουν…

Ο Scrooge Mc Duck στον επιχειρηματικό κόσμο

Τόσο ο Barks όσο και ο Rosa πέρα από εκπληκτικοί σκιτσογράφοι ήταν και τρομεροί σεναριογράφοι. Στους διαλόγους των comics τους απεικονίζονται μερικά από τα πιο εύστοχα πράγματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Πράγματα που σχετίζονται τόσο με το management όσο και με το marketing. Παράλληλα, παρουσιάζονται πολύ εύστοχα ικανότητες που θα πρέπει να έχει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. Μάλιστα, τον χαρακτήρα του Scrooge McDuck τον χρησιμοποιούν ως παράδειγμα πολλά πανεπιστήμια οικονομικών και διδάσκουν τις επιχειρηματικές του απόψεις στα μαθήματα τους. Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές του Scrooge ως προς τη διοίκηση των επιχειρήσεων :
Να δουλεύεις σκληρότερα (αλλά και εξυπνότερα) από κάθε άλλον και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για απατεώνες
 Πότε μην υποτιμάς την αξία των καλών σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους σου
 Η επιμονή πάντοτε αποδίδει
 Βάζε τα χρήματά σου να δουλεύουν για εσένα
 Μερικές φορές χρειάζεται μόνο τύχη
 Η οικονομία είναι κύκλος, μάθε πώς να τον χρησιμοποιείς
 Κάνε τις επενδύσεις σου διεθνείς
 Οι ακριβές αγορές πρέπει ακριβά να πουλιούνται
 Πάντα να κρατάς ένα κρυφό αποθεματικό
 Επένδυσε στον εαυτό σου, απέκτησε νέες ικανότητες
 Να διατηρείς πάντα την αξιοπιστία σου με κάθε κόστος
 Να διασκεδάζεις στη δουλειά σου

Ο Scrooge από πολλούς αγαπήθηκε, από άλλους όχι . Σε πολλούς έδωσε έμπνευση ενώ άλλους τους έκανε χειρότερους από ότι ήταν. Ως χαρακτήρας σε πολλά από τα comic που έχουν γραφτεί για αυτόν φαίνεται ξεκάθαρα πως αποτελεί τον ορισμό του επιτυχημένου επιχειρηματία. Οι βασικές αρχές του για να κάνει την αμύθητη περιουσία του ήταν πάντα η σκληρή δουλειά και η τιμιότητα ωστόσο πολλές φορές τον βλέπουμε να αναρωτιέται κατά πόσο είναι έξυπνο να μένεις πιστός σε αυτές τις αρχές όταν οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να πετύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω μια φράση που χρησιμοποιώ συχνά και ταιριάζει με το σκεπτικό του Scrooge McDuck: «Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος (μουργό)λύκους, πως μπορείς να μένεις πρόβατο;»

Σχόλια