Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Σκανδιναβική εκκλησία θα διοργανώσει το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της, οπότε όσοι πιστοί (και μη) προσέλθετε για να απολαύσετε ένα τριήμερο βορειοευρωπαϊκής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

 

1620529_776837249050298_5146638759265148758_n

 

 

Θα βρείτε χριστουγεννιάτικα (και μη) προϊόντα και διακοσμητικά, πολλά εκ των οποίων είναι χειροτεχνήματα, από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία, καθώς και μια πληθώρα καταναλώσιμων αγαθών, όπως τσάι, μπισκότα και παραδοσιακά γλυκίσματα.

Για κάποιους ίσως είναι πιο ελκυστική η καθαρά gourmet πλευρά του παζαριού, διότι θα υπάρχουν παραδοσιακά σπιτικά σκανδιναβικά φαγητά, όπως σάντουιτς με σολωμό, κεφτεδάκια, καθώς και άφθονο κρασί και καφές.

Είναι η ιδανική ευκαιρία για όποιον θέλει να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητα και να βρεθεί περιτριγυρισμένος από τα έθιμα μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας και κοινότητας.

Προσοχή:

1) Όπως και στις περισσότερες κοινωνικές περιστάσεις, ισχύει το ότι εάν θέλετε να κάνετε γνωριμίες, θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να μιλήσετε με τους γύρω σας, κοινώς όχι ντροπές 😉

2) Ο χώρος δεν χωράει πολλά άτομα, οπότε κρατήστε την πληροφορία αυτή αυστηρά για τον εαυτό σας (μη γράψετε για παράδειγμα, σχετικό άρθρο στο #Frapress)

 

Η Σκανδιναβική Εκκλησία πρωτίστως βρισκόταν στον Πειραιά, και έχει μεταφερθεί από τον Φεβρουάριο του 2010 στην Πλάκα, στην οδό Δαιδάλου 18.

 

Ώρες Διεξαγωγής:

Παρασκευή 21.11.2014:         12.00 – 20.00

Σάββατο 22.11.2014:              12.00 – 18.00

Κυριακή 23.11.2014:              12.00 – 16.00

 

 

Πως όμως μπορούμε να βρεθούμε κοντά στον πολιτισμό της Σκανδιναβίας και τον υπόλοιπο χρόνο;

Στην περίπτωση που τα παραπάνω σας άνοιξαν την όρεξη, μια ακόμη ευκαιρία να γνωρίσετε την σκανδιναβική γαστρονομία είναι το εστιατόριο Safka στο Μεταξουργείο, που προσφέρει βορειοευρωπαϊκά πιάτα σε φιλικό περιβάλλον που τιμά την παράδοση των χωρών αυτών, από τη μαγειρική μέχρι το απλό design.

 

Μιας που αναφερθήκαμε στο design, το κατάστημα Myran στο Κολωνάκι ειδικεύεται στο design της Βόρειας Ευρώπης και διαθέτει έπιπλα, διακοσμητικά, και λοιπά αξεσουάρ για το σπίτι που φέρουν διάσημες σχεδιαστικές υπογραφές.

Για εμάς που έχουμε χαμηλότερο budget υπάρχει πάντα το IKEA (…αγάπη μου) και τα καταστήματα Tiger που λειτουργούν εδώ και δυο περίπου χρόνια σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και τα οποία παρέχουν στον ενδιαφερόμενο τόσο χρήσιμα αντικείμενα, όσο και μπιχλιμπιδάκια και αναλώσιμα από τη Σουηδία.

 

Η τέχνη της Σκανδιναβίας έχει επίσης εκτεθεί στο metamatic:taf  στο Μοναστηράκι, όπου την εκπροσώπησαν 7 καλλιτέχνιδες της έκθεσης 7 Sagas”. Δυστυχώς δεν την προλάβαμε, όμως τον υπόλοιπο καιρό μπορούμε να βρούμε έργα Σκανδιναβών καλλιτεχνών στην γκαλερί Genesis στο Κολωνάκι.

 

Για τους πιο σπιτόγατους που προτιμούν μια παραπάνω εξοικείωση με τις σκανδιναβικές και Nordic χώρες (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία πρωτίστως, καθώς και Φινλανδία, Ισλανδία, Γροιλανδία, Φερόες Νήσοι και Ώλαντ, για τους αδιάβαστους) έχω να προτείνω λύσεις όπως:

 

Τη λατρεμένη σειρά με τα online comic της Δανής καλλιτέχνιδος Humon, που φέρουν την ονομασία Scandinavia and the world και εξοικειώνουν με χιουμοριστικό τρόπο τον αναγνώστη με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα τόσο στη Σκανδιναβία, όσο και παγκόσμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόμικ στο οποίο εξήγησε το ποιες χώρες αποτελούν τελικά τη Σκανδιναβία.

(Να τονίσω πως τα εν λόγω κόμικ είναι εμπνευσμένα από το ιαπωνικό anime Hetalia)

 

Ταινίες όπως: The Hunt , As It Is in Heaven, Show me Love και, για τους θαυμαστές του Dogma 95 (εμπνευσμένο από τον διάσημο σκηνοθέτη Lars von Trier): The Celebration”, 

και για όσους προτιμούν κωμωδίες: „PornopungShake it all about, „Cupid’s Balls, “Astropia.

 

Μπορείτε συνεπώς, είτε να υιοθετήσετε τη δική μου τακτική, ψάχνοντας στο Imdb ταινίες του είδους και της γλώσσας που θέλετε, είτε να πάρετε κάποιες γνώμες από Έλληνες, εδώ και εδώ.

Όποιος ενδιαφέρεται για μια μουσική προσέγγιση των πολιτισμών αυτών, θα χαρεί να μάθει ότι υπάρχουν αμέτρητοι πραγματικά καλλιτέχνες και συγκροτήματα που μπορεί να αναζητήσει, μεταξύ των οποίων και:

HIM, Rasmus Seebach, The Rasmus, Lykke Li, Eivør, Blue Foundation, Björk, Sivert Høyem, Nephew, Nightwish, Runrig, Apocalyptica, Aqua, Ace of Base, A-HA, Jenni Vartinainen, Roxette, Thomas Holm, Korpiklaani, Týr, και φυσικά οι διαχρονικοί Abba.

Ευτυχώς, και εδώ το Frapress προνόησε για να σας παραχωρήσει μια παραπάνω εξοικείωση με τη Δανέζικη, συγκεκριμένα, μουσική.

Και για τους βιβλιοφάγους η Σκανδιναβική Κουλτούρα έχει να προσφέρει πολλά, κυρίως στον τομέα των αστυνομικών αλλά και χιουμοριστικών μυθιστορημάτων.

Αξίζει να θυμηθούμε εδώ τον γνωστό Δανό παραμυθά Hans Christian Andersen, διάσημο για παραμύθια όπως «Η μικρή γοργόνα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η βασίλισσα του χιονιού», στην οποία και βασίστηκε η πιο πρόσφατη ταινία της Disney, το Frozen, το οποίο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία (και ας μας το υπονόμευσε η ακατονόμαστη με το άρθρο της και δεν της μιλάω).

Επίσης οι σουηδοί συγγραφείς Astrid Lindgren που μας χάρισε ήρωες όπως την «Πίπη Φακιδομύτη» και τον «Κεραμιδοτρέχαλο» και Sven Nordquivst με το «Πέτσον και Φίντους» (ή Μέρκουρη, όπως τον είχα πετύχει κάποτε σε μετάφραση) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του σκανδιναβικού πολιτισμού στην παιδική μας ηλικία, για όποιν τα πρόλαβε ή τα θυμάται.

Φυσικά εδώ δεν ξέχασα τους μυθόφιλους από εσάς, στους οποίους προτείνω ανεπιφύλακτα τα δύο μικρά βιβλιαράκια «Σκανδιναβία» και «Το λυκόφως των θεών» της σειράς «Μύθοι και θρύλοι των λαών», η οποία φημίζεται για την απλή και κατανοητή της αφήγηση, σαν να ακούς ζωντανά παραμύθι.

Τους διανοούμενους δε, θα τους στείλω να παρακολουθήσουν online μαθήματα σε τομείς της σκανδιναβικής κουλτούρας στη γνωστή πλατφόρμα Κουρσέρα, η οποία μάλιστα παραχωρεί και βεβαιώσεις συμμετοχής, για να εμπλουτίσετε τόσο τις γνώσεις, όσο και το βιογραφικό σας.

1) Scandinavian Film and Television 

2) The New Nordic Diet – from Gastronomy to Health

Παρουσία Frapress και εδώ για όσους ενδιαφέρονται να αφήσουν τα πάτρια εδάφη για να κυνηγήσουν και επίσημα μια εκπαίδευση στις χώρες αυτές (stay tuned for more).

Πληροφορίες για σπουδές στη Σουηδία

Πληροφορίες για σπουδές στην Δανία

 

Εδώ και μερικές ιδέες για μεταφορά και διαμονή:

http://www.norwegian.com/

http://www.flysas.com/

http://www.finnair.com/INT/GB/select-country

http://www.ferryto.gr/el/Scandinavia_Ferries.html

http://www.interrail.eu/

https://www.couchsurfing.org/

https://de.airbnb.com/

 

Και αν ακόμη δεν χορτάσατε πληφορία, ορίστε τα λινκ για τα Σκανδιναβικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα!

http://www.diathens.gr/el/instituttet

http://www.finninstitute.gr/el

http://www.norwinst.gr/uk/

http://www.sia.gr/el

Σχόλια