Ο άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα να έρχεται σε επαφή με ωραίες εικόνες… Ορίστε, λοιπόν, οι 11 πιο διάσημοι ερωτικοί πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ

Από μικρή μου άρεσε πολύ η ζωγραφική. Με ξεκούραζε να ανακατεύω το πινέλο με την μπογιά και να αποτυπώνω στον καμβά σχέδια που γεννιόντουσαν εκείνη την στιγμή στο μυαλό μου. Σίγουρα δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά μερικά θα έλεγε κανείς οτι ήταν πολύ όμορφα.

Ζωγράφιζα από ελεύθερα σχέδια, ξεπατικωτούρες, προσωπογραφίες μέχρι και καρτούν.

Μια φορά μάλιστα πήγα να ξεκινήσω το δικό μου ενήλικο κόμικ που έχει μείνει ακόμα κλειστό στο ντουλάπι του κομοδίνου μου, και αποπειράθηκα να ζωγραφίσω μερικές αγιογραφίες αλλά ενώ ήταν καλές, για κάποιον λόγο φοβόμουν όταν τις ζωγράφιζα και έτσι τις παράτησα.

Έβρισκα ενδιαφέρουσες τις πινακοθήκες, και μεγαλύτερο ενδιαφέρον έβρισκα σε έργα μεγάλων καλλιτεχνων, που θα έπρεπε να τα χαζέυεις με τις ώρες για να κατανοήσεις τι ακριβώς προβάλλουν.

Οι καλλιτέχνες δεν είναι ενδιαφέροντα όντα μόνο επειδή είναι ανήσυχα πνεύματα και αποτυπώνουν μια ολόκληρη ψυχοσύνθεση και ιδιοσυγκρασία μέσα σε χρώματα, σκιές, μελωδίες και σχέδια αλλά και μέσα από γνωμικά που σου μένουν αποτυπωμένα στην μνήμη και σε κάνουν να νιώθεις ξεχωριστό μόνο και μόνο επειδή τα γνωρίζεις. Όπως το γνωμικό του  αυστριακού μουσικού Arnold SchoenborgΑν είναι τέχνη, δεν είναι για όλους κι αν είναι για όλους, δεν είναι τέχνη.”

Εγώ, όμως, επειδή είμαι καλόκαρδη και μάλλον δεν μπορώ να καλλιτεχνίσω λόγω της τετράγωνης λογικής μου, σας παραθέτω παρακάτω τους 10 πιο γνωστούς ερωτικούς πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών.

 

• 1510 – Η Λήδα με τον μεταμορφωμένο σε κύκνο Δία – Leonardo da Vinci

ερωτικοί πίνακες

1528: Η Παραπλάνηση της Ολυμπιάδας από τον Δία – Giulio Romano

ερωτικοί πίνακες

 

  • 1903 ή 1904: La douleur – Pablo picasso

ερωτικοί πίνακες

Εμμονικός με τις γυναίκες και το σεξ, ο Πικάσο είχε συχνά αφήσει το πάθος του –θετικό και αρνητικό- να διαποτίσει τους πίνακές του. Το συγκεκριμένο πρώιμο έργο του καταγράφει την καθημερινή ζωή του νεαρού καλλιτέχνη που επιδίδεται στο κυνήγι γυναικών στα πορνεία.

 

  • 1814:  The dream of the Fisherman’s wife – Katsushika Hokusai

ερωτικοί πίνακες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιαπωνικής ερωτικής τέχνης, γνωστής και ως Shunga, το έργο αυτό απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία ενώ επιδίδεται σε καταδύσεις για να ανακαλύψει μαργαριτάρια, βρίσκει την απόλαυση από δύο χταπόδια. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Hokusai (περιέργως).

  • 1977 : Office love – Helmut Newton

ερωτικοί πίνακες

Ο Newton δεν αστειεύεται όσον αφορά το σεξ. Η τέχνη του μαρτυρά ότι ήταν για τον ίδιο το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο και ως καλλιτέχνης το υπηρετεί με ανάλογη πίστη και αφοσίωση.

  •  1544: Danae – Tiziano Vecellio ή Vecelli

ερωτικοί πίνακες

Μια γυναίκα ετοιμάζεται να κάνει έρωτα με έναν Θεό και ο Δίας έρχεται να ενωθεί με τη Δανάη παίρνοντας τη μορφή χρυσής βροχής. Ο Τιτσιάνο διατηρεί κάτι συντριπτικά πνευματικό σε αυτή τη σκηνή και αναγάγει το σεξ σε… θρησκεία.

  • 1887: Τα βάθη της θάλασσας – Burne Jones

ερωτικοί πίνακες

  • 1876: Ο Χορός της Σαλώμης –  Gustave Moreau

ερωτικοί πίνακες

  •  1530: Jupiter and Io – Correggio

ερωτικοί πίνακες

Σε αυτό το έργο  ο θεός του Ολύμπου Δίας πηγαίνει στον ύπνο της εικονογραφημενης γυναίκας με σκοπό να πραγματοποιήσει την ερωτική φαντασίωση που έχει μαζί της. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Correggio παίρνει τον μύθο και τον μετατρέπει σε ερωτική φαντασίωση. Σε έναν άλλον πίνακα του, πρωταγωνιστούν ξανά τα ίδια πρόσωπα όπου, μία γυμνή γυναίκα χαϊδεύεται από ένα σύννεφο,(νομίζει οτι είναι σύννεφο) που δεν είναι άλλος από τον θεό Δία, μεταμορφωμένο σε μπλε ομίχλη.

  • 1892: In Bed, the Kiss – Henri de Toulouse-Lautrec

ερωτικοί πίνακες

 

  • 1530: Leda and the Swan – Michelangelo

ερωτικοί πίνακες

Kαι επειδή πρέπει να κλείσουμε εντυπωσιακά, ο Γκαίτε είπε:

“O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…”.

 

Σχόλια