Μια ερώτηση που ακούμε όλοι από λίγες φορές στη ζωή μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τόσο συνηθισμένη και προβλέψιμη, σαν να μας ρωτούν την ώρα. Ακολουθείται συνήθως από αινιγματικά επιφωνήματα του τύπου «Άαα…» και από φράσεις όπως «Καλά το είχα καταλάβει εγώ», «Δεν πειράζει μωρέ, υγεία» και «Μμμ, δεν θα τα πάμε καλά εμείς οι δύο…». Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ενθαρρύνει την κουβέντα αυτή, συνήθως όμως γίνεται με αφορμή κάποια δήλωση που έκανες σχετικά με μια προσωπική προτίμηση ή ένα κόλλημα. Συχνά την προκαλούν και οι αμήχανες σιωπές.

Εάν σου τεθεί αυτή η ερώτηση (στα πλαίσια του ετεροκανονικού κόσμου) από μέλος του γυναικείου πληθυσμού, τότε μπορείς να υποθέσεις με μεγάλα ποσοστά ακρίβειας ότι στην πέφτουν. Στον ανδρικό πληθυσμό συνήθως την αντικαθιστά το περιβόητο «τι ομάδα είσαι;». Γενικότερα πρόκειται συχνά για κάποιο έμμεσο τεστ προκειμένου να κριθεί το αν αποτελείς αξιόλογη συναναστροφή για τον συνομιλητή σου.

Διότι φυσικά το να ρωτάς τον άλλο τι ημέρα και μήνα γεννήθηκε είναι πολύ πιο εύκολος, γρήγορος και αξιόπιστος τρόπος να αποσπάσεις πληροφορίες για τον χαρακτήρα του, από το να κάτσεις να μάθεις για τα ενδιαφέροντά του, τις εμπειρίες του, και τη γνώμη του σε συγκεκριμένα θέματα. Α, είπες ξέρεις και τι ώρα γεννήθηκε; Ok πάω πάσο, με τον ωροσκόπο δεν παίζουμε. Η αλήθεια είναι αυτό το τελευταίο ποτέ δεν το πολυεμπέδωσα, καθώς και χρόνια τώρα όταν ρωτάω τους γονείς μου τι μέρα έπεσαν τα γενέθλιά μου δεν μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ τρίτης και τετάρτης, οπότε ρωτώντας την ώρα ζητάω μάλλον πολλά. Δεν πειράζει, κάποια στιγμή θα το θυμηθώ, αφού εκεί ήμουν.

Εν πάση περιπτώσει, ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι ο βαθμός στον οποίο ωροσκόπια διαφορετικών πηγών συγκλίνουν ή αποκλίνουν, με αποτέλεσμα ο Απρίλης για τα Καρκινάκια του «ΒΗΜΑgazino» να προβλέπει ανοδική πορεία στην υγεία, ενώ τα του «K» να φοβούνται να βγουν απ’το σπίτι διότι κινδυνεύουν από «δυσάρεστες εκπλήξεις» στον αντίστοιχο τομέα, όπως το να τους πατήσουν 5 φορτηγά ή να κολλήσουν σύφιλη και χολέρα ταυτόχρονα. Βέβαια, κάποιοι ανίδεοι θα τολμήσουν να ισχυριστούν ότι οι στήλες των ζωδίων είναι γραμμένες επίτηδες με τόσο γενικό και ουδέτερο τρόπο ώστε να εφαρμόζουν στον κάθε άνθρωπο και στην κάθε περίσταση, ή ότι παίζει ρόλο η προδιάθεση του κάθε ζωδιολάγνου να ερμηνεύσει καταστάσεις όπως θέλει ο ίδιος και φερθεί με έναν χ τρόπο ώστε να αυτοεπιβεβαιωθεί. Άσε που είναι και πάντα πολύ καλή δικαιολογία για όταν μας κάνουν παράπονα να τα φορτώσουμε στο ζώδιο που μας στοιχειώνει («Έλα μωρέ, Υδροχόος είμαι, δείξε λίγη κατανόηση…»).

Λες και δεν είχαμε ήδη αρκετούς τρόπους να διχαστούμε μεταξύ μας, τώρα ήρθε για να μείνει και αυτή η χαριτωμενιά του αντί να θυμόμαστε τους ανθρώπους με τα ονόματά τους να συγκρατούμε το ζώδιο, συχνά με τρόπο που να αντικαθιστά πλέον το ένα το άλλο («Τα είχα που λες με έναν Ζυγό, αλλά μετά γνώρισα ένα Τοξοτάκι όταν είχα βγει με εκείνον τον Σκορπιό απτή σχολή…»).

Όπως επίσης και το ότι ξαφνικά έγινε ok να σε προσβάλλουν μες την μούρη σου για το στατιστικό ατύχημα του να γεννηθείς ένα συγκεκριμένο ζώδιο, το οποίο ο άλλος νομίζει ότι αντιπαθεί. Νομίζω το αποκορύφωμα ήταν όταν κάποια στιγμή ενώ είχα βγει για καφέ με φίλους μία άγνωστη κοπέλα από το διπλανό τραπέζι (η οποία -σε αντίθεση με εμένα- είχε μεγάλη όρεξη να κάνει κουβεντούλα και να γνωρίσει νέα άτομα) μου έκανε και εμένα την πολυσυζητημένη ερώτηση αυτή. Η αντίδρασή της στην αποκάλυψη του ζωδίου μου; «Άπαπα, είσαι δηλαδή πολύ εγωίστρια, δεν σας πάω καθόλου εσάς..!».

Όσο μεγάλη fan του να βρίσκεις αφορμές να γίνεσαι ένα εκνευριστικό λιβανιστήρι εις βάρος των γύρω σου χωρίς ιδιαίτερο λόγο και να είμαι…

Σε ποιό παράλληλο σύμπαν είναι socially acceptable αυτό;

Έγινε ξαφνικά αποδεκτό να βρίζουμε άκυρους αγνώστους που οι γονείς του έκαναν σεξ 9 μήνες πριν τις ημερομηνίες που αντιστοιχούν στο ζώδιό τους; Αν είναι έτσι να απευθυνθώ και γω σε κάποια υπεύθυνη αρχή να το αλλάξω ρε παιδί μου το ρημάδι αν είναι να παραβιάζω τη ψυχική γαλήνη των ατόμων γύρω μου. Ή είναι όπως στην Ινδία που γεννιέσαι σε μια συγκεκριμένη κάστα μέχρι να αφήσεις τον μάταιο τούτο κόσμο;

Πέρα από τη πλάκα, μόνο εγώ το θεωρώ γελοίο να ζει κανείς στον 21ο αιώνα και αντί να τσακιστεί να μάθει κάτι χρήσιμο, όπως την ομάδα αίματος του ίδίου και των φίλων του, να κρατάει πιο συντηρητικό λογαριασμό για το κάθε ζώδιο και τις ιδιαιτερότητές του και από αυτόν που κρατάει ο Ash για τα Pokémon του; Και αυτά δεν είναι της φωτιάς, του νερού, του αέρα, του ογκόλιθου, του σπιτιού, του Χριστού, της Παναγίας κτλ κτλ;

Ή μήπως είναι θέμα marketing, ότι δηλαδή ακούγονται τόσο κυριλέ μερικά από αυτά και μας καλαρέσει να είμαστε Λέοντες, Τοξότες και ότι άλλο που από ονομασία θυμίζει τους οίκους του Game of Thrones; Εκεί να παραδεχτώ την μαγκιά της κινέζικης αστρολογίας, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Εδώ να σας δω γατάκια, να λέτε περίτρανα ότι είστε Γουρούνια, Μαιμούδες ή Αρουραίοι. Ok ok, έχει και κάποια πιο badass, αλλά καταλαβαίνετε τι έννοω. Νομίζω.

Καταλήγουμε στο ότι όσο και να το αρνούμαστε, το να υποστηρίζει κανείς την εγκυρότητα της αστρολογίας είναι το ίδιο ψυχαναγκαστικό με το να αποφεύγει μαύρα γατιά στο δρόμο, τον αριθμό 13 ή το να μην περνάει κάτω από σκάλα, απλά σε πιο light εκδοχή. Που είναι κουλ, για όσους θέλουν να τα πιστεύουν χωρίς να κάνουν τη ζωή των υπολοίπων μελών του πληθυσμού δυσκολότερη. Και αν ποτέ βρεθεί επιστημονική εξήγηση με βάσιμα επιχειρήματα για την εγκυρότητα των ζωδίων, τα οποία θα ξεπερνούν την κλίμακα του «μα εμένα πάντα μου βγαίνουν», με μεγάλη μου χαρά θα το βουλώσω.

Δεν ξέρω τώρα τι πολιτική θα ακολουθήσετε εσείς με τους εναπομείναντες ακάθεκτους που συνεχίζουν να σας τα πρήζουν, εγώ πλέον στην ερώτηση περί των ζωδιακών μου ριζών λέω ότι είμαι Δεινόσαυρος και τελειώνει η ιστορία.

Και μιας και βρισκόμαστε στο αντίστοιχο κλίμα, μιάου και χάπυ χαλοουίν!

black-cat

Σχόλια