Η εβδομάδα μας ξεκινάει με σινεμά! Για 3 ημέρες ξεχνάμε όλα τα απογευματικά μας ραντεβού, μαζεύουμε τους σινεφίλ και συναντιόμαστε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας για να εξερευνήσουμε το Βαλκανικό σινεμά και να γνωρίσουμε τους νέους δημιουργούς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, το Κόσοβο, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Οι προβολές ξεκινούν στις 19:00.

51 ταινίες μικρού μήκους, ανάμεσά τους ντοκιμαντέρ, animation, ταινίες μυθοπλασίας και πειραματικές, διαγωνίζονται στα πλαίσια του φεστιβάλ altcineAction! Online Short Film Festival for Balkan Filmmakers, το οποίο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurimages, στηρίζει την κινηματογραφική παραγωγή και συμπαραγωγή στα Βαλκάνια προσφέροντας βραβεία εκπαιδευτικής και επαγγελματικής φύσεως με χορηγούς και δωροθέτες τις κορυφαίες εταιρίες του χώρου.

Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζουμε το ντοκιμαντέρ Sundness του σκηνοθέτη Αντώνη Βαλληνδρά, ενός χαρισματικού νέου δημιουργού που αποφασιστικά γυρίζει την πλάτη στα οικονομικά που σπούδασε και παρασέρνει τον γυμναστή Αντώνη Πετρούλια στο μοντάζ και τον λογιστή Γιώργο Καρυώτη στο ρόλο του κινηματογραφιστή, για να υλοποιήσουν παρέα ένα κυριακάτικο ταξίδι.

“Είναι μερικά απλά πράγματα στη ζωή μας στα οποία πολλές φορές δεν δίνουμε καμία απολύτως σημασία. Ένα από αυτά ίσως και να είναι η μελαγχολική πλευρά της Κυριακής. Λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε ζήσει, είτε στα σχολικά μας χρόνια, είτε στην μετέπειτα εργασιακή μας πορεία αλλά ελάχιστες φορές έχουμε ασχοληθεί με αυτό το περίεργο συναίσθημα. Έτσι δημιουργήθηκε και η ιδέα πίσω από την μικρού μήκος ταινία Sundness, όπου Αθηναίοι μοιράζονται μαζί μας το ιδιαίτερο και περίεργο συναίσθημα της Κυριακής. Μια μελαγχολία που ξεκινάει νωρίς το απόγευμα και κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής, με μια έντονη αλλαγή συναισθημάτων και απότομη επαναφορά στην πραγματικότητα.”

Sundness

Οι δυο Αντώνηδες συνεχίζουν παρέα την κινηματογραφική τους πορεία με την μικρού μήκους ταινία “Η κρυφή γοητεία της τουαλέτας” η οποία θα χαράξει κι αυτή με τη σειρά της, τη δική της πορεία στα φεστιβάλ.

Η προβολή της ταινίας Sundness έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 7 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του 3ημέρου παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: altcineaction.com

Σχόλια