Ποιος θα φανταζόταν ότι θα παίζαμε βιντεοπαιχνίδια με φυσικά αντικείμενα; Ποιος θα πίστευε ότι τα βιντεοπαιχνίδια θα ξέφευγαν κάποτε από την οθόνη της τηλεόρασης; Είτε σας ενδιαφέρει ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών και της τεχνολογίας είτε γουστάρετε τα επιτραπέζια είτε τίποτε από τα παραπάνω, αξίζει να δώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας για να μάθετε ίσως για την πρώτη φορά που αληθινά «έξυπνα» ρομπότ μπαίνουν στις ζωές μας ως μέρος κάποιου παιχνιδιού.

Πρώτα απ’ όλα, ας πούμε λίγα λόγια για την Anki, την εταιρία που ξεκίνησε αυτή την επανάσταση.

H Anki είναι μια startup εταιρία που ασχολείται με τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Τα προγράμματα τεχνολογίας Anki είναι φυσικά αντικείμενα με ευφυΐα και προσαρμοστική ικανότητα στον φυσικό κόσμο. Τα «παιχνίδια» της έχουν σχεδιαστεί ώστε να λύνουν προβλήματα θέσης και προσανατολισμού τους στον χώρο, καθώς και εκτέλεσης  εντολών στον τομέα της Anki_DRIVE_Vertical_Carτεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. Με λίγα λόγια, οι κατασκευές της Anki έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν πού βρίσκεται ένα αντικείμενο σε σχέση με το περιβάλλον του. Επίσης, κατέχουν συλλογιστική ικανότητα που συνυπολογίζει πολλαπλά σενάρια. Οι συσκευές αυτές εκτελούν εντολές, αφού λάβουν υπόψη τους και τη βέλτιστη διαδρομή για την κάλυψη ενός στόχου.

Η Anki προσπαθεί να εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη σε σενάρια πραγματικής ζωής. Η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο του Anki Drive κατά την εναρκτήρια ομιλία του 2013 στο Apple Worldwide Developers Conference, όταν ο CEO της Apple, Tim Cook, έκανε το ασυνήθιστο βήμα να παραχωρήσει τη σκηνή στην παρουσίαση μιας άγνωστης εταιρείας. Η Anki, που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει «επανάσταση της ρομποτικής για τους καταναλωτές», έλαβε 50 εκατομμύρια δολάρια μετά από χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων από τις εταιρίες Andreessen Horowitz, Index Ventures, και Two Sigma. O  Marc Andreessen και o Danny Rimer υπηρετούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Στο προσωπικό του blog, ο Andreessen ονομάζει την Anki “την καλύτερη startup εταιρία ρομποτικής που έχω δει ποτέ.”

Και τώρα στο ψητό!

Το πρώτο προϊόν της Anki, το Anki Drive, κυκλοφόρησε σε καταστήματα της Apple στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στο Apple.com και Anki.com αρχίζοντας από τις 23 Οκτωβρίου 2013. Το Anki Drive είναι το πρώτο προϊόν που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Anki και λέγεται ότι είναι το πρώτο videogame έχει προγραμματιστεί για τον φυσικό κόσμο. Είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει ένα app iOS με φυσικά αγωνιστικά αυτοκίνητα (ναι, αυτά τα αμαξάκια που ως παιδιά κουνούσαμε με τα χέρια και παίζαμε φωνάζοντας «μπιπ-μπιιιπ»). Κάθε αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με οπτικούς αισθητήρες, ασύρματο τσιπ, τους κινητήρες, και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί για να αναλύει χιλιάδες δεδομένα κάθε δευτερόλεπτο. Το αυτοκινητάκι το ελέγχετε από μία εφαρμογή στο iPhone σας. Γκάζι, φρένο, στρίψιμο και… όπλα.

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: «Και τι διαφορά έχει, λοιπόν, από ένα απλό τηλεκατευθυνόμενο αμάξι;». Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε αμέσως ότι τα αμάξια Anki είναι χιλιετίες μπροστά. Καταρχήν, αν δεν έχετε κάποιον φίλο να ανταγωνιστείτε, VHO_153_AkniDrive.Still001_1__large_verge_super_wideμπορείτε να παίξετε με αντίπαλο AI. Οι χρήστες, δηλαδή, μπορούν να παίξουν ένας εναντίον του άλλου ή εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης του συστήματος Anki. Τα αμάξια που δεν ελέγχονται από τον χρήστη κινούνται μόνα τους στην πίστα προς τη σωστή κατεύθυνση (!) και ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που έχετε θέσει, ο ανταγωνισμός διαφέρει. Κερδίζοντας αγώνες παίρνετε πόντους με τους οποίους μπορείτε να αναβαθμίσετε το αμάξι σας μέσω του κινητού. Μπορείτε να του αυξήσετε τη μέγιστη ταχύτητα ή να του προσθέσετε όπλα (π.χ. να χαλάει τα φρένα στα μπροστινά αμάξια για λίγα δευτερόλεπτα ή να τους απενεργοποιεί τα όπλα). Όποια αναβάθμιση κι αν κάνετε, «μένει» στο συγκεκριμένο αμάξι, ώστε αν το μετακινήσετε στην πίστα ενός φίλου θα έχει ό,τι του έχετε φορτώσει από το σπίτι. Το gameplay γίνεται πιο συναρπαστικό και στρατηγικό σε βάθος χρόνου. Τα αυτοκίνητα ενεργούν ως χαρακτήρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προσωπικότητα και δυνάμεις.

Συντονιστείτε στο YouTube για το Anki Tournament που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό.

Η τιμή του προϊόντος είναι στα $150 και περιέχει την αρχική πίστα μαζί με δύο αυτοκίνητα. Σε αυτά συμπεεριλαμβάνεται και η εφαρμογή για το iPhone ή το Android σας. Τα  επιπλέον αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα για $69. Οι τιμές φαίνονται αρκετά υψηλές, αλλά αν σκεφτεί κανείς τις δυνατότητες και την πρωτοτυπία του παιχνιδιού μπορεί και να είναι απόλυτα λογικές.

Geek και μη geek προετοιμαστείτε γιατί μυρίζομαι να καταφτάνει μία νέα εποχή στα επιτραπέζια παιχνίδια και στα videogames… Ίσως ένας δημιουργικός τους συνδυασμός; Το άμεσο μέλλον θα δείξει.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Anki Drive για περισσότερες πληροφορίες:

https://anki.com/en

 

 

Σχόλια