To MBA αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σπουδαιότερα μεταπτυχιακά προγράμματα και ένα βασικό όπλο για αυτούς που φιλοδοξούν να ασχοληθούν με την διοίκηση επιχειρήσεων ή οποιαδήποτε διοικητική θέση σαν στελέχη. Χιλιάδες φοιτητές σε όλο τον κόσμο αλλά και άνθρωποι που εργάζονται σε εταιρείες ή σε ο,τι αποτελεί παρακλάδι της διοίκησης επιχειρήσεων, σπεύδουν να προσκομίσουν τον μεταπτυχιακό αυτό τίτλο καθώς είναι το πιο δημοφιλές μεταπτυχιακό πρόγραμμα παγκοσμίως και ο δεύτερος πιο αναγνωρίσιμος ακαδημαϊκός τίτλος.

Είναι γεγονός πως ακόμη και πολλές επιχειρήσεις ζητούν ή και παροτρύνουν τους ήδη εργαζόμενους τους να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα ώστε να είναι πιο εξοικειωμένοι με το εργασιακό περιβάλλον. Έρευνες ανά διαστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών σε διοικητικές θέσεις με υψηλά έσοδα ανά χρόνο είναι κάτοχοι MBA. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά:

Τι ακριβώς είναι το ΜBA;

Το MBA είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην διοίκηση (διαχείριση)των επιχειρήσεων. Η σπουδαιότητα του είναι μεγάλη συγκριτικά με άλλα προγράμματα καθώς προετοιμάζει έναν σωστό μάνατζερ και του παρέχει γνώσεις ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάποιο πρόβλημα αλλά και να είναι ικανός να το επιλύσει. Σαφώς οι σπουδαστές του MBA διδάσκονται θεωρητικά μαθήματα σχετικά με την διοίκηση επιχειρήσεων όμως η ιδιαιτερότητα και η προσοχή που υπάρχει προς την δημιουργία ενός σωστού μάνατζερ κάνει το πρόγραμμα να ξεχωρίζει. Πρακτικά είναι πολύ σημαντικό πως οι σπουδαστές ασχολούνται πολύ με case studies (μελέτες περιπτώσεων). Καλούνται δηλαδή να επιλύσουν προβλήματα που έχουν συμβεί μέσα στο επιχειρησιακό τους χώρο , βήμα σημαντικό ώστε να μπορούν στο μέλλον να ανταπεξέλθουν σε πιθανή όμοια περίπτωση.

Ποιοι είναι ικανοί να παρακολουθήσουν το ΜΒΑ;

Όπως προαναφέρθηκε το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα πέρα από την θεωρητική μόρφωση σε ό,τι αφορά τη διοίκηση επιχειρήσεων έχει ως σκοπό να δημιουργήσει σωστούς μάνατζερ. Ένας μάνατζερ πρέπει να έχει όρεξη για δουλειά, ζήλο και την ανάγκη να ενημερώνεται συνεχώς καθώς και να αναζητά λύσεις σε πιθανά προβλήματα ! Όλα τα παραπάνω κατορθώνονται με έμφυτο ταλέντο αλλά περισσότερο με προσωπική προσπάθεια. Το λοιπόν ένα MBA δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται χρειάζεται θέληση, κόπο και χρόνο.

Η επιλογή του MBA:

Υπάρχουν αρκετά MBA προγράμματα που προσφέρονται σε όλο τον κόσμο. Συνήθως τα δίδακτρα είναι υψηλά ..αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως αξίζει αφού η απόσβεση τους είναι σίγουρη. Συνήθως η επιλογή λοιπόν γίνεται σύμφωνα με τα δίδακτρα αν και οι τιμές δεν διαφέρουν πολύ!

Παρακολούθηση προγράμματος .. TIP :

  • Είναι ένα πρόγραμμα που χρειάζεται αφοσίωση και χρόνο καθώς το φόρτο εργασίας του είναι μεγάλο και πιεστικό. Όποιος δεν διαθέτει όρεξη και χρόνο είναι καλύτερα να το αναβάλλει.

  • Επειδή ακριβώς μιλάμε για ένα δίπλωμα με μεγάλο κύρος και σπουδαιότητα, μιλάμε ταυτόχρονα και για υψηλό ανταγωνισμό. Συνεπώς ένα χαρτί στο χέρι μας ακόμη και αν είναι ΜΒΑ δεν είναι τίποτα χωρίς την προσπάθεια μας.09-09-09_296538_41

Σχόλια