Πριν λίγες μέρες ο αδερφός μου ζήτησε να του προτείνω ταινία για την παρέα του. Κοιτώντας το πρόγραμμα ως κλασσική junkie επιστημονικής φαντασίας, το μάτι μου έπεσε στο Maze Runne r- Λαβύρινθο που είδα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το πρώτο κομμάτι της δυστοπικής νεανικής τριλογίας του Dashner το οποίο ενώ δεν ήταν κάτι εξαιρετικό κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον μου.

Άλλη μια νεανική sci-fi ταινία ξεκινάει με τον νεαρό Τόμας να ξυπνάει με αμνησία σε μια κοιλάδα κυκλωμένη απ’ ένα τεράστιο λαβύρινθο όπου μια ομάδα νεαρών ανδρών έχουν δημιουργήσει μια αγροτικού τύπου κοινωνία και κάθε μέρα στέλνουν δρομείς να χαρτογραφούν και να αναζητούν έξοδο μέσα σε ένα μέρος που αλλάζει συνεχώς και κυκλοφορούν επικίνδυνα πλάσματα. Ο Τόμας βρίσκεται στο ίδιο βαθμό άγνοιας με εμάς και όταν ανακαλύπτει την αλήθεια φαίνεται αποφασισμένος να βρει τρόπο διαφυγής.

mazefeatured

Η ταινία ενώ φέρει αρκετά κλισέ στοιχεία του μετά-αποκαλυπτικού είδους που πλέον φαίνεται να ξεπετάγεται από παντού καταφέρνει να διατηρήσει το δικό της χαρακτήρα. Αποφεύγει το κλασσικό ερωτικό σχήμα και δεν φοβάται να σκοτώσει ακόμη και παιδιά. Η πλοκή δεν καταφέρνει να αιφνιδιάσει δραματικά και παραμένει προσγειωμένη. Έχει μια πιο σκοτεινή και μυστήρια ατμόσφαιρα απ’ ότι συνηθίζεται στις ταινίες του είδους και καταφέρνει στο τέλος να σε ωθεί να αναζητήσεις απαντήσεις στα ερωτήματα στο δεύτερο μέρος. Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι το τέχνασμα αφήγησης που χρησιμοποιεί με τον πρωταγωνιστή να εξοικειώνεται με την ιστορία μαζί με μας.

Από τεχνική άποψη η ταινία είναι ικανοποιητική. Τα εφέ δεν είναι τα φανταχτερά χολιγουντιανά των sci-fi ταινιών αλλά εν αντιθέσει αρκούνται σε μια επαρκή αναπαράσταση του περιβάλλοντος το οποίο μάλλον θυμίζει πιο πολύ τηλεόραση, όμως δεν χάνει σε πειστικότητα ακόμη και όταν μεταφερόμαστε πέρα απ’ την κλειστή κοιλάδα του λαβύρινθου στο αχανές άγνωστο. Οι ερμηνείες είναι το βασικό στοιχείο που κρατούν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και όλοι οι νέοι ηθοποιοί είναι άξιοι επαίνου. Σαν σύνολο δείχνει low-tech ταινία με βασικό άξονα την πλοκή.

the-maze-runner-i-think-its-time-to-find-out-what-were-up-against

Στην τελική μοιάζει με αλληγορία μεταφέροντας επιτυχώς την αποξένωση και τον αποπροσανατολισμό της νέας γενιάς. Ο εξαναγκασμός για γρήγορη ωρίμανση και η διαρκής αίσθηση κινδύνου που τελικά σε οδηγεί να αγωνιστείς για μια θέση σ’ αυτό το άσπλαχνο γεμάτο τεχνολογικές παγίδες κόσμο. Το συμπέρασμα: ποτέ μην σταματάς να τρέχεις!

Official Trailer : http://www.youtube.com/watch?v=64-iSYVmMVY

Official Twitter : https://twitter.com/MazeRunnerMovie

The Maze Runner (Ο λαβύρινθος: Το Τεστ) - Κριτική
73%Βαθμολογία
Σκηνοθεσία70%
Υπόθεση75%
Ερμηνείες80%
Οπτικά Εφέ65%

Σχόλια