Τα Χανιά είναι ιδανική πόλη για φοιτητές

Η φοιτητική ζωή είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή κάποιου, ενώ τα Χανιά είναι από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα. Αν τα βάλεις μαζί, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Οκ, εντάξει, τα παραλέω. Ας τα πάρουμε από την αρχη:

ΣΧΟΛΗ

Θα μιλήσω για αυτά που ξέρω, δηλαδή το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα πολύ καλό ίδρυμα, με καθηγητές που έχουν αναρίθμητες βραβεύσεις αλλά και αντιπάθειες από τους φοιτητές τους. Δε μπορείς να τα έχεις όλα. Οποιοδήποτε αντικείμενο κι αν σπουδάσεις, εξαρτάται από σένα το πόσα θα μάθεις.

Σε όλες τις πόλεις γκρινιάζουν για την οργάνωση της σχολής τους. Δεν μπορώ να σκεφτώ εγώ ένα λόγο να είμαι ικανοποιημένος από την οργάνωση του δικού μου ιδρύματος! Από την άλλη, οι απανταχού γραμματείες δουλεύουν για να μπορείς εσύ να έχεις ένα θέμα συζήτησης με τις πρώτες γνωριμίες στο αμφιθέατρο, ή πράγματα για να θυμάσαι μετά από χρόνια. Στα Χανιά λοιπόν, για να πάρει κάποιος τη θέση της γραμματείας, κάνουν ένα τεστ παρατηρητικότητας: όποιος είναι ο πιο αφηρημένος παίρνει τη θέση.

Μην πιστέψεις ποτέ ό,τι σου πουν, ειδικά όταν αφορά α) οδηγίες για να πας σε γραφείο καθηγητή, β) προθεσμία εργασίας ή γ) αν χρωστάς μαθήματα. Φήμες λένε ότι ένας φοιτητής ακολούθησε τις οδηγίες γραμματείας , και από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς.

Όπως κάθε σχολή, έτσι και στα Χανιά, η οργάνωση έγκειται στους φοιτητές που την απαρτίζουν. Θες σημειώσεις; Μπορείς να βρεις τουλάχιστον τρία πακέτα σημειώσεων, ανά μάθημα, ανά καθηγητή, ανά έτος παρακολούθησης.

Θες βοήθεια στις εργασίες; Θα μάθεις γρήγορα πως αυτές ανακυκλώνονται για λόγους sustainability. Θες οδηγίες για ένα εργαστήριο; Στο κυλικείο θα βρίσκεται πάντα ένας αιώνιος φοιτητής να σου μάθει όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Για τα Χανιά ως τώρα δεν έχεις μάθει τίποτα, γιατί όσον αφορά στη σχολή δεν έχω κάτι να σου πω. Θα τον βρεις το δρόμο σου. Το θέμα είναι τι θα κάνεις εκτός σχολής.

ΚΑΦΕΣ

Στο πρώτο εξάμηνο τα δοκιμάζεις όλα. Αναγνωριστικοί καφέδες σε όλες τις πιθανές επιλογές, για να μάθεις τα γούστα σου στα Χανιά. Θες να βλέπεις ωραίο κόσμο; Ελληνικό, Θέμα, Πυξίδα, Sea you και λοιπά θα σε καλύψουν. Γενικά τα Χανιά θα σε καλύψουν γενικότερα αν σου αρέσει ο ωραίος κόσμος. Οι Χανιώτισσες άλλωστε είναι γνωστές για την ομορφιά τους και για τα κίνητρά τους.

Αν είσαι πιο εναλλακτικός, θα πας στα Δύο λουξ, στο Ababa, στα Έπεα κλπ. Ούτε εσύ θα έχεις πρόβλημα να βγαίνεις για καφέ. Άλλα μαγαζάκια ανοίγουν δειλά δειλά, όπως ο Ιστιοπλοϊκός, άλλα είναι διαχρονικά για κάθε τύπου κόσμο όπως το Μικρό Καφενείο. Θα τη βρεις την άκρη σου στον καφέ, δε σε φοβάμαι.

ΠΟΤΟ

Εκεί που σε φοβάμαι είναι ο Χειμώνας. Στα Χανιά ο χειμώνας είναι μία αμείλικτη εποχή, καταπίνει φοιτητές σαν τη Μόρντορ. Αναρωτιέσαι στα σκοτάδια και στην παγωνιά «μα που έχουν πάει όλοι;» αλλά την απάντηση την ξέρεις: κανείς δεν κουνάει από το σπίτι του γιατί «που να τρέχεις τώρα, όλο τα ίδια και τα ίδια. Τι να τα κάνεις… εδώ δεν είναι Αθήνα». Είναι στο χέρι σου να αντισταθείς, να φορέσεις κάτι απλό και να βγεις έξω. Τα μαγαζιά το χειμώνα σαν να λιγοστεύουν, σαν να κλείνουν, σαν να μεταναστεύουν οι ιδιοκτήτες τους.. Κανείς δεν ξέρει. Οι επιλογές είναι οι εξής μία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Είμαι μη μου άπτου

Θα πας στο MyCafe, θα συνεχίσεις στο Gravity και το SENSO ή όπως αλλιώς λέγονται τώρα. Αν υποψιάζεσαι κάποια κριτική από πλευράς μου, θα αφήσω την υποψία σου αναπάντητη. Μπορείς να πας σε ουζερί όπως τα Χάλκινα, ή οτιδήποτε στη Νταλιάνη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Όλοι οι υπόλοιποι

Αν είσαι όλοι οι υπόλοιποι, τότε οι επιλογές σου είναι πράγματι αρκετές. Σίγουρα περισσότερες από ότι όταν άρχισα εγώ να σπουδάζω. Έχεις πολλά ουζερί: “Εαρινό” πρώτο και καλύτερο, στο Κουμ Καπί,  με τον κυρ Γιάννη να κερνάει ουζάκι και ποικιλίες με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα το ταμείο του. Ο “Άσωτος” στο ίδιο μέρος, με ωραία μεζεδάκια και καλό κρασί. Το “Κουτουρούκι” στην Ποτιέ για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις και πιο γεμάτες τσέπες, η “Φτούκα” εκεί δίπλα: ένα νέο ουζερί πολύ ατμοσφαιρικό και νεανικό. Στην Νταλιάνη έχεις πολλά ουζερί, “Tης Άννας” λίγο τσιμπημένο, το «Μεζεδοσχολείο» δεν έχω άποψη (θα βρεις πολλούς Α τύπους εκεί), τη Λαδόκολλα (ζητώ συγνώμη αν ξεχνάω κάποιον, είναι από το τρακ) κι άλλα πολλά ακόμα.

Φοιτητης στα Χανια

ΜΠΑΡ (για μετά το ουζερί)

Έχεις επίσης αρκετές επιλογές. Έτσι πρόχειρα και χωρίς σειρά προτεραιότητας είναι ο “Γρύλλος”, νεότατος, ροκ και σε περιμένει. Είναι το “Ababa” ακριβώς δίπλα (το είπαμε και νωρίτερα), αλλάζει διακόσμηση κάθε τρίμηνο και είναι φιλικότατο προς το χρήστη. Η “Οδός ονείρων” που παίζει όμορφη Τζαζ, το “Πράξεις” για πιο αργονυχτερινές καταστάσεις.

Για κλείσιμο έχουμε κάτι κλαμπ που δεν τα αναφέρω μιας και αν ρωτήσεις στο δρόμο θα τα βρεις (εκτός αν ρωτήσεις εμένα). Εκτός των κλαμπ, έχουμε τη “Μινιατούρα” για σβήσιμο, το πρώτο μαγαζάκι της Νταλιάνη για να πας να πιεις τεκίλα-ταμπάσκο να σου φύγει το κλαπέτο στις 6 το πρωί, υπό τους ήχους του Dyer Maker (δεν το έχει μονίμως στο repeat χαζούλη.. για να καταλάβεις τη μουσική που παίζει το λέω). Η “Έλλη”. Το “Fagoto” για πιο εκλεπτυσμένα γούστα, με π-ά-ν-τ-α φοβερή μουσική και ΠΑΝΤΑ μεγαλύτερο κόσμο. Όσων χρονών κι αν είσαι, αυτό το μαγαζί μαζεύει μεγαλύτερο κόσμο πάντα. Είναι μαγικό.

Αυτά είναι τα μαγαζιά του χειμώνα, με αυτά θα πρέπει να τα βγάλεις πέρα για 5-8 χρόνια κατά μέσο όρο. Θα αντέξεις; Γιατί, ξέρεις… αν περάσει ο χειμώνας, και βγουν οι σπιτόγατοι από τα σπίτια τους.. Εκεί που μπαίνει ο Απρίλης, όλα αλλάζουν όλα ανα-τρεπο-νται.

Μαγαζιά ανοίγουν, επιστρέφουν οι ιδιοκτήτες να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης, ανοίγουν τα Beach Bars, ανοίγουν τα «ανοιχτά» μαγαζιά, μπορείς να κάτσεις έξω σε όλα τα παραπάνω! Ανοίγουν τα κλαμπάκια λίγο έξω από τα Χανιά.. Για να μη σε κουράζω, δες εδώ πως είναι η καλοκαιρινή σεζόν στα Χανιά και λείπε με. Ό,τι χρειαστείς πες μου στα σχόλια και θα σε βοηθήσω. Ακόμα και για σημειώσεις αν θες.

Παραλίγο να ξεχάσω τις κρέπες ρε φίλε. Τι πήγαμε να πάθουμε!! “Ζάχαρη κι αλάτη” από τη μία, “Ρωξάνη” από την άλλη. Ρώτα και βρες, όλοι τις ξέρουν. Κι όσο για εσάς τους πρωτευουσιάνους… άνοιξαν κάτι “ΝΑΝΟΥ” κάπου, πηγαίνετε να ξεσπάσετε τον πόνο σας σε ντόνατς.

Αν ξεχνάω κάτι πείτε το στα σχόλια! Αν δεν ξεχνάω, πείτε το στα σχόλια!

ΥΓ: Έχεις ήδη φτάσει στα Χανιά πολύ καιρό, δε μπαίνω καν στη λογική να σου πω για βόλτες στο παλιό λιμάνι. Επίσης, ο χειμώνας στα Χανιά μπορεί να γίνει πανέμορφος με εξορμήσεις σε καταφύγια (πχ Καλλέργη), σε βόλτες σε χωριά (Τζίτζικας στους Αρμένους να γνωρίσεις το Μάνθο και να παίξεις επιτραπέζια, στο Βάμο μια βόλτα, να φας στον Κήπο της Αρκούδαινας στην Επισκοπή), να πεταχτείς στο Ρέθυμνο για πιο αισθησιακές καταστάσεις μιας και τα Χανιά δε σφύζουν από θηλυκές υπάρξεις ενώ στο Ρέθυμνο είναι άλλος Θεός.

Τα Χανιά είναι ιδανική πόλη για φοιτητές, κι άσε τους άλλους να λένε ό,τι θέλουν.

Σχόλια