Μια ομάδα που τα τελευταία 12 χρόνια έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Αγγλίας , 4 FA Cup, 2 FL Cup, 2 Community Shield, 1 Champions League και 1 Europa League ή αλλιώς το 50% των τροπαίων της σε μια πορεία 108 χρόνων αυτό που την έχει κάνει να ξεχωρίζει είναι προφανώς ο κροίσος ιδιοκτήτης της Roman Abramovic. Φέτος για τη Chelsea αυτονόητος στόχος είναι η κατάκτηση κάθε τροπαίου , τοπικής και διεθνούς διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο διοικείται φαίνεται πως κάπως διαφέρει.

Chelsea-Supporters-Club-South-Africa-31  01

Λίγα λόγια για την ιστορία της ομάδας

Η Chelsea είναι ομάδα του Λονδίνου και ιδρύθηκε το 1905 . Η ιστορία της δημιουργίας της ομάδας είναι εντυπωσιακή καθώς ο λόγος στον οποίο οφείλεται η ύπαρξη της είναι το ότι ο τότε ιδιοκτήτης του Stamford Bridge δεν κατάφερε να νοικιάσει το γήπεδο του στη τοπική Fulham και έτσι αποφάσισε να φτιάξει τη δική του ομάδα. Η ομάδα μετράει 28 τρόπαια με σημαντικότερο αυτό του Πρωταθλητή Ευρώπης. Σημερινό της γήπεδο παραμένει το Stamford Bridge Stadium που βρίσκεται στη Fulham Road!  Και έχει χωρητικότητα 42,000 θέσεις. Το επίσημο χρώμα της ομάδας είναι το μπλε ενώ συνηθισμένα χρώματα τα οποία χρησιμοποιεί είναι το κίτρινο , το μαύρο και το λευκό. Μεταξύ των θρύλων που έχουν φορέσει τη φανέλα της ομάδας είναι οι Marcel Desailly , Steve Clarke ,Roberto Di Matteo, Ron Harris, Kerry Dixon, Frank Lampard,Peter Bonetti, John Terry, Bobby Tambling ,Peter Osgood , Gianfranco Zola,Didier Drogba. Επίσης στους σημαντικούς προπονητές της πέρα από το μεγάλο  Jose Mourinho  ξεχωρίζουν οι Gianluka Vialli,  Carlo Anchelotti   και  Rafa Benitez

images (4) chelsea-john-terry-117-merlin-2005-2006-fa-premier-league-sticker-quiz-collection-55630-p MarcelDesailly-CheseaCard-6

RobertoDiMatteo-CheseaCard-16  αρχείο λήψης (2) αρχείο λήψης (1)

Περασμένη χρονιά

Η χρονιά που μας πέρασε βρήκε την Chelsea στη 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Premier league. Αν και στο πάγκο της επέστρεψε ο αγαπημένος των φιλάθλων της Jose Mourinho η ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο.  Συνολικά αποκτήθηκαν 15 παίχτες για τη πρώτη και δεύτερη ομάδα , ενώ αποχώρησαν 21. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής :

Αφίξεις

André Schürrle

 Marco van Ginkel

Kurt Zouma

Willian

Samuel Eto’o

Nemanja Matić

 Mohamed Salah

Αποχωρήσεις

Paulo Ferreira

Florent Malouda

 Kevin De Bruyne

Juan Mata

Michael Essien

Yossi Benayoun

Jeffrey Bruma

Φετινή χρονιά

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ νωρίς . Είναι γνωστό πλέον πως το κρεσέντο του Πορτογάλου προπονητή ξεκινάει τις δεύτερες σεζόν του στις ομάδες που έχει προπονήσει . Έτσι φαίνεται πως γίνεται φέτος και με τους ‘’Μπλε’’. Ο σχεδιασμός του φετινού ρόστερ είχε ξεκινήσει πριν το τέλος της περσινής χρονιάς και αυτό φαίνεται από τη ταχύτητα με την οποία συμπληρώθηκαν ένα ένα  όλα τα κομμάτια της ομάδας. Οι αδυναμίες του περσινού συνόλου ήταν αρκετές με πρώτη και κύρια την επίθεση. Την επόμενη μέρα του τελικού του Champions League ο επονομαζόμενος special one είχε καταλήξει πως θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Η φιλοσοφία του Mourinho ως προς το management στο ποδόσφαιρο αρχίζει και τελειώνει με τη λέξη ‘’νίκη’’. Πρώτα εξασφαλίζεται αυτό και σταδιακά έρχεται και το θέαμα. Για αυτό το λόγο οι φετινές προσθήκες ήταν όλοι έτοιμοι παίχτες. Και επειδή η Chelsea πλέον θέλοντας και μη πρέπει να εναρμονιστεί με το financial fair play η δουλειά του προπονητή της ήταν να χτίσει την ομάδα του χωρίς να σκορπάει αλόγιστα  χρήματα σε μεταγραφές και συμβόλαια όπως κάνουν οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες. Αυτό προϋποθέτει φυσικά και τη θυσία ορισμένων πολύ καλών παιχτών. Βέβαια ουδείς αναντικατάστατος…… Ακολουθεί ένας πίνακας με τις σημαντικότερες αφίξεις και αποχωρήσεις για τη χρονιά 2014-2015 καθώς και μια ανάλυση του ρόστερ της.

 

Αφίξεις

Cesc Fàbregas

Diego Costa

Filipe Luís

Didier Drogba

Loïc Rémy

Thibaut Courtois

Αποχωρήσεις

 David Luiz

Frank Lampard

 Demba Ba

Romelu Lukaku

Patrick van Aanholt

Ashley Cole

Samuel Eto’o

 Chelsea 2014-2015

GK

DR

DC

DL

DMC

MC

AMC

AMR

AML

SC

Courtois

Ivanovic

Terry

F.Luis

Matic

Fabregas

Oscar

Schurrle

Hazard

Costa

Cech

Azpilicueta

Cahill

Azpilicueta

Obi Mikel

Ramires

Willian

Salah

Schurrle

Remy

Schwarzer

Zouma

Zouma

Matic

Hazard

Ramires

Salah

Drogba

Ivanovic

Obi Mikel

Fabregas

Oscar

Oscar

Hazard

wall3

Οι κινήσεις των μπλε τα τελευταία χρόνια ως προς την διοίκηση  της ομάδας διαφέρει αρκετά από εκείνη των πρώτων χρόνων . Ενώ τότε το μπάτζετ για μεταγραφές και συμβόλαια ήταν απλά μια λευκή επιταγή στα χέρια του εκάστοτε προπονητή , σήμερα φαίνεται πως η οργάνωση της ομάδας στηρίζεται πάνω σε ένα πλάνο που οι βάσεις του έχουν μπει από παλιά. Απλά για να λειτουργήσει χρειαζόταν και το μοναδικό κομμάτι που έλειπε. Αυτό του κατάλληλου προπονητή. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως οι προηγούμενοι managers δεν ήταν ικανοί . Η διαφορά τους ήταν πως είχαν διαφορετική ποδοσφαιρική λογική από εκείνη που χρειαζόταν η ομάδα. Με τον Mourinho πλέον αυτό έχει αποκατασταθεί καθώς ο Πορτογάλος ως προς τις ικανότητες του και τον χαρακτήρα καταφέρνει να ισορροπήσει τα θέλω των οπαδών και τα πρέπει της διοίκησης. Προφανώς  για όλα αυτά κρύβεται από πίσω ένα καλοδουλεμένο πλάνο το οποίο στηρίζεται στους εξής τομείς :  Παρελθόν ,παρόν μέλλον

Παρελθόν

lampard-and-john-terry-celebration-wallpaper-hd-wallpaper

Ο Πορτογάλος προπονητής ήταν αυτός που έβαλε την Chelsea στο group των μεγάλων δημιουργώντας μια ομάδα από εξέχουσες ποδοσφαιρικές μονάδες που κρατάν τη σημαία μέχρι και σήμερα. Cech, Terry, Cole, Lampard  ,Essien, Drogba.ήταν η ραχοκοκαλιά των μπλε για μια δεκαετία. Πλέον ήρθε η στιγμή της σταδιακής αντικατάστασης τους με εκείνους της επόμενης δεκαετίας. Αυτό δεν είναι εύκολο καθώς το κόστος για να αγοράσεις παίχτες τέτοιου βεληνεκούς είναι τεράστιο . Για αυτό το λόγο και ο σχεδιασμός της Chelsea είχε προβλέψει την αγορά ταλαντούχων μικρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών  , το χτίσιμο τους ( σε feeder clubs κυρίως) και τη προώθηση τους στη πρώτη ομάδα ή την πώληση τους έναντι πολύ περισσότερων χρημάτων από αυτά που δαπάνησε για αυτούς. Courtois, De Bruyne και Lukakou τα πιο γνωστά παραδείγματα.

 

Παρόν

images (6)

Όπως προαναφέρθηκε στόχος της Chelsea είναι μόνο οι νίκες . Ύστερα έρχεται και το θέαμα. Για αυτό το λόγο το χτίσιμο της για φέτος αποτελούνταν από παίχτες που ήταν αυτοί που χρειαζόταν για αυτό που χρειαζόταν . Πιο συγκεκριμένα ξεκινώντας από το πρόβλημα που είχε στην επίθεση αποφάσισε να πάρει εκείνον τον παίχτη που κούμπωνε τέλεια στις τακτικές της ομάδας . Έτσι απέκτησε τον οικονομικό  για την εποχή Diego Costa με 40,000,000 που έδειξε πέρυσι τα διαπιστευτήρια του αντί να κονταρομαχήσει με τις άλλες ομάδες για πολύ πιο ακριβούς παίχτες όπως ο Suarez, ο Falcao, και o Cavani. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση του Fabregas . Έχοντας αντιληφθεί ο Πορτογάλος τη πραγματική αξία(και θέση) του Ισπανού τον απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες έναντι 35,000,000 αντί να κυνηγάει τον James Rodrigues και τον Di Maria. Τέλος θα αναφερθώ στον ποδοσφαιριστή που η Chelsea δεν πήρε παρόλο που είχε συμφωνήσει με την ομάδα του καθώς αυτός ζήτησε μόλις 10,000,000 για 6 χρόνια συμβόλαιο αν και είναι μόνο 18 και έχει παίξει 2 χρονιές σε υψηλό επίπεδο. Αυτός είναι ο Shaw της Southampton που εν τέλει έπεισε την Man Utd να του δώσει τα χρήματα που θέλει. Αντί αυτού η Chelsea αντικατέστησε τον Cole με μια λύση εκ των έσω (Azpilicueta) ενώ αγόρασε τον πιο οικονομικό και έμπειρο Filipe Luis.

 Μέλλον

rfgv_chelsea_academy_1

Το μέλλον της ομάδας η αλήθεια είναι πως φαίνεται δεδομένο καθώς με την στρατηγική που ακολουθεί δύσκολα θα βρεθεί σε οικονομικό τέλμα που είναι και το ζητούμενο εξ αιτίας του FFP. Εφόσον συνεχίζει να αγοράζει με πλάνο ότι ελπιδοφόρο κυκλοφορεί πριν η τιμή του αγγίξει τον Θεό είναι σίγουρο πως το ρόστερ της θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο . Κάποια από τα παραδείγματα των τελευταίων ετών που αγοράστηκαν σε  τιμές ευκαιρίας στο πρόσφατο παρελθόν και σήμερα η τιμή τους και το επίπεδο τους είναι στο ζενίθ αποτυπώνονται  παρακάτω.

Σημερινά αστέρια Τιμή που αγοράστηκαν
Hazard Eden 38.000.000
Oscar 30.000.000
Courtois Thibaut 10.000.000
Schurrle Andre 28.000.000
Diego Costa 40.000.000
Matic Nemanja 26.000.000*
Azpilicueta 10.000.000

Όπως αντιλαμβανόμαστε η Chelsea δεν αποτελεί πλέον το τύπο της ομάδας που ξοδεύει αλόγιστα και παίρνει τρομερά οικονομικά ρίσκα όπως τότε με τη μεταγραφή του Torres από τη Liverpool . Παρόλο που οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συνεχίζουν να σπαταλούν εκείνη έχει βρει τον τρόπο να τις ανταγωνίζεται και σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο δυνατή και πλούσια. Οι μόνες ελλείψεις που μπορεί να αντιμετωπίσει φέτος είναι ο μικρός αριθμός του ροστερ αν και θεωρώ πως αυτό ήταν απόφαση Mourinho . Όπως και να έχει οι ‘’μπλέ’’ φέτος θα ευχαριστήσουν τους απανταχού φίλους τους προσφέροντας νίκες και θέαμα………..

 

Ακριβότερες πωλήσεις παγκόσμιός τα τελευταία 3 χρόνια

Suarez Luis(Barcelona 94.000.000)

Hulk(Zenith.60.000.000)

James Rodriques(Real Madrid 80.000.000) Cavani Edison(PSG 65,000,000)
Bale Gareth(Real Madrid 90.000.000) Ozil Mesut(Arsenal 50.000.000)
Neymar(Barcelona 57.000.000) Sanches Alexis(Arsenal 45.000.000)
Di Maria(Man Utd 75.000.000)  
Falcao(Monaco,60.000.000)  
David Luis(PSG 63.000.000)  

Σχόλια