“Oh, it was cooking for sure.”

Με αυτά τα λόγια ο David Lynch, σκηνοθέτης και παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς “Twin Peaks”, Περιγράφει τη σχέση που χαρακτήριζε τη συνεργασία του με τον συνθέτη Angelo Badalamenti κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του soundtrack της σειράς.

Το “Twin Peaks” ξεκίνησε να προβάλλεται στην αμερικάνικη τηλεόραση την άνοιξη του 1990, αποκτώντας φανατικούς τηλεθεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν με απογοήτευση και έκπληξη την αγαπημένη τους σειρά να ρίχνει τίτλους τέλους στο πιο κρίσιμο σημείο της μόλις ένα καλοκαίρι μετά, τον Ιούνιο του 1991.

Η σειρά πραγματεύεται τον μυστηριώδη θάνατο της Laura Palmer στην μικρή πόλη Twin Peaks της Washington. Ο ντεντέκτιβ του FBI, Dale Cooper, καλείται να εξιχνιάσει το θάνατο αυτό, σε μια πόλη που όλα δείχνουν συμβατικά, μέχρι ο χρόνος και η μουσική που κατακλύζει το κάθε επεισόδιο να τα μεταμορφώσουν σε στιγμές μαγικές, μεταφυσικές, γεμάτες ουσιώση αισθητική και χρώμα.

The magic in the red room.

Πέραν όμως του πάθους του Lynch για αυθορμητισμό και απουσία σχεδίου αναφορικά με την πλοκή της σειράς, πέραν της αγάπης του για το κόκκινο χρώμα και τη ζεστή ατμόσφαιρα των σκηνών, αναπόσπαστο κομμάτι της όλης αισθητικής αποτελεί το soundtrack, το οποίο σε πολλά σημεία κατέχει κύριο αφηγηματικό ρόλο.

Η μουσική σχέση του Lynch με τον Angelo Badalamenti έχει πολλάκις επιφέρει αποτελέσματα άξια θαυμασμού, όμως ο κηδειολογικός και σαγηνευτικός τόνος και χαρακτήρας της μελωδίας που γεμίζει τo Twin Peaks απλώς καθηλώνει. Υπνωτική και μυστηριώδης, η μουσική εντείνει το ύποπτο, μα συνάμα τόσο αθώο κλίμα της μικρής πόλης και συνθέτει ένα κόσμο άλλου σύμπαντος, αλληλένδετου και ιδιαίτερα όμοιου με το δικο μας. Το soundtrack φέρει έντονη επιρροή από τη μουσική της δεκαετίας του 1950 και η συμμετοχή της Julee Cruise, ως η φωνή σημαδιακών τραγουδιών της σειράς, αποδίδει μια ατμόσφαιρα στο ζενίθ του ονειρικού. Η φωνή της ξεκινά και μαζί της αρχίζουν ξαφνικά να συμβαίνουν καταστάσεις ιδιάζουσες και παραπλανητικές, τόσο στην ψυχοσύνθεση των ηθοποιών, όσο και στην ατμόσφαιρα γύρω από το Twin Peaks.

Ο θάνατος μπερδεύεται με τον έρωτα, τη γοητεία και το φόβο κι όλα μαζί, ένα κουβάρι αναμνήσεων, εμπειριών και φαντασιώσεων που πλέκουν οι νότες του θαυματουργού Badalamenti.

Σχόλια