Κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα τουρισμού, ημερομηνία που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 με βασικό στόχο την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Τον συγκεκριμένο σκοπό φαίνεται εκπληρώνει η χώρα καθώς ο φετινός τουρισμός την «συναντά» αναβαθμισμένη στον τουριστικό και κατ’ επέκταση στον οικονομικό τομέα. «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά» σημειώνει χαρακτηριστικά στο μήνυμα της η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. Την συγκεκριμένη ημέρα την τιμητική του είχαν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κάρπαθος, Χαλκιδική έχοντας δρομολογήσει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί πλέον την ατμομηχανή της σύγχρονης ανάπτυξης.

Μια βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική της ανάκαμψη να ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τουριστική της εξέλιξη. Τα ανοδικά ποσοστά  που σημειώθηκαν στις αφίξεις από εξωτερικό διαμορφώνουν την ικανοποιητική πορεία που ακολούθησε η φετινή τουριστική σεζόν, ενώ βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτέλεσαν οι αναβαθμισμένες εγχώριες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με  την Υπουργό Τουρισμού, η οποία τονίζει τα αυξημένα ποσοστά προσέλκυσης τουριστών σε σύγκριση με την τουριστική σεζόν του 2013, διατυπώνει  επίσης ότι «Η αύξηση των επισκεπτών μας τιμά. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνει τις ευθύνες μας και δημιουργεί διαρκώς νέες απαιτήσεις. Οφείλουμε να κινηθούμε ανοδικά. Να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα μας. Η αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται».

Από την γενικότερη αισιόδοξη τουριστική εικόνα που χαρακτήρισε την Ελλάδα, δεν απουσιάζουν και τα ζητήματα εκείνα που αναστέλλουν την επιτυχημένη ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και αποτελούν πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες θέτουν τα δικά τους εμπόδιο. Για τον κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ίδιο υπογραμμίζει «Η 27η Σεπτέμβρη ας αποτελέσει και μια ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας γίνει η Ελλάδα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης που βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές, αξιοποιεί τους τουριστικούς πόρους, προσφέρει σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και των αναδιανεμητικών πολιτικών που θέτει η Αριστερά».

Βάση της συγκεκριμένης στάσης απέναντι σε μια άλλη πτυχή του ελληνικού τουρισμού, επιβεβαιώνεται πως ο τουρισμός δεν αποτελεί την μόνη οικονομική διέξοδο που εξοστρακίζει προβλήματα οργανωτικά ή κοινωνικές και οικονομικές ελλείψεις και λανθασμένες προσεγγίσεις.  Η μονομερής προσέγγιση του ‘success story του τουρισμού’, δεν επωφελή τον απώτερο στόχο για αποκατάσταση της φήμης και της θέσης της χώρας στην διεθνή σκηνή. Αντίθετα, τα θέματα που προβάλλονται στην επιφάνεια οφείλουν να συνυπολογιστούν στην γενικότερη θετική ελληνική εικόνα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τους και τον ανορθολογισμό όλως τον παράπλευρων τομέων της οικονομίας ώστε ο τουρισμός να μην αποτελεί «υπόθεση για λίγους».

Ωστόσο απέναντι από ζητήματα όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η αναβίωση του εσωτερικού τουρισμού εμφανίζεται η θετική δράση του φετινού τουρισμού στα αυξημένα ποσοστά τουριστικών προτιμήσεων και τα αισιόδοξα αποτελέσματα που προβάλλει ο Σύνδεσμος Ενοικιαζομένων Δωματίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΣΕΤΕ «Επεκτάθηκαν σημαντικά οι αεροπορικές αφίξεις, εκτός Αθηνών, καθώς αριθμούσαν το επτάμηνο 3,6 εκατ. το 2014, σε σύγκριση με 2,8 εκατ. το 2010.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 ο ελληνικός τουρισμός συγκέντρωσε συνολικό ποσοστό ικανοποίησης τουριστών 84,1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 81% των ανταγωνιστών μας».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ενοικιαζομένων Δωματίων, σημειώνει ότι «Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας, η εισροή εσόδων, η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, συγκαταλέγονται στις κύριες θετικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας, με αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων τους», γεγονός που υποδηλώνει πως η εξέλιξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων αλλά και για συνεχιζόμενη οικονομική ευημερία μέσα από λογικές διεργασίες και σωστή διαχείριση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Συνεπώς, η παγκόσμια ημέρα τουρισμού αποτελεί, συνδυαστικά, τόσο γιορτή για τα έως τώρα κεκτημένα της χώρας στους αναπτυσσόμενους τομείς της και για την απήχηση που είχε στο εξωτερικό, όσο και ευκαιρία και ορισμό και αντιμετώπιση υπαρκτών θεμάτων με στόχο την μελλοντική επιτυχημένη δράση και πορεία της χώρας.

Σχόλια