Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε αρκετές περιοχές με επίκεντρο την πόλη του Ηρακλείου έχοντας ως στόχο να προβληθεί η κρητική παράδοση.

«Οι ημέρες αυτές, είναι αφορμή, να έρθει ο επισκέπτης στο Ηράκλειο, να δει την Κρήτη. Να ζήσει ημέρες διαφορετικές και να «γευτεί» τις υπηρεσίες μας, τα προϊόντα μας, την παράδοσή μας, τον τόπο μας», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις με είδη λαϊκής τέχνης, τοπικά προϊόντα, μοναστηριακά είδη, λουλούδια, φυτά και βότανα της κρητικής υπαίθρου, μαθήματα κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, υφαντικής, καλαθοπλεκτικής, κατασκευής παραδοσιακής ενδυμασίας, εργόχειρων, κεντημάτων, υποδημάτων και κρητικών παραδοσιακών οργάνων.

Ημέρες Τουρισμού 2014

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, η νεαρή κεραμίστας Μαρία Κριτσωτάκη, εκθέτει τα έργα της στην Πλατεία Ελευθερίας και μας μιλάει με ενθουσιασμό για την τέχνης της:

«Η κεραμική δεν πρόκειται απλά για μια παραδοσιακή τέχνη. Είναι η επαφή με τα φυσικά υλικά που σε κερδίζει, η δημιουργία από χώμα και νερό. Τόσο απλά υλικά σου δίνουν απεριόριστο έδαφος για έκφραση.

Είχα την τύχη να ανακαλύψω τα μυστικά της μακραίωνης αυτής πρακτικής δουλεύοντας δίπλα σε έναν έμπειρο κεραμίστα τρίτης γενιάς. Χωρίς να είμαι επαγγελματίας, προσπαθώ να αφομιώσω όλη την κληροδοτημένη γνώση και να τη διαδώσω δημιουργώντας χρηστικά αντικείμενα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Οι Ημέρες Τουρισμού δίνουν σε όλους εμάς τους σύγχρονους δημιουργούς τη δυνατότητα να αναδείξουμε μέσα από τα έργα μας τη διαχρονική λαϊκή τεχνοτροπία της κεραμικής και να διασώσουμε έναν πολιτισμό που χάνεται παραχωρώντας τη θέση του στις μηχανικές μεθόδους της μαζικής παραγωγής.»

Maria Kritsotaki κρητική παράδοση

Ceramic-art Maria Kritsotaki κρητική παράδοση

Όσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μπορούν να μεταβούν στην ιστοσελίδα: heraklion.gr/ourplace/general-statements/hmeres-tourismou-22092014.html

 

 

Σχόλια