Φοιτητής στον Πειραιά! Τι πρέπει να ξέρεις;

Όχι επειδή σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, αλλά θα το παινευτώ, είναι ένα απ’ τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας με κριτήρια μιας φοιτήτριας που έχει μάθει με διάφορους τρόπους πώς δουλεύουν τα υπόλοιπα… Οι καθηγητές, οι εγκαταστάσεις, η πόλη του Πειραιά με τα μαγαζιά της, η θάλασσα, το πράσινο ∙ όλα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διάθεση του φοιτητή να περνά την ώρα του στο Πανεπιστήμιο (παρακολουθώντας μαθήματα φυσικά!)

Πάμε όμως στα λίγα βασικά που θα χρειαστεί να γνωρίζετε, τώρα που έρχεστε για πρώτη φορά στον Πειραιά είτε ως πρωτοετείς είτε ως δεκατοετείς…

Τα λεωφορεία

Ένα από τα πολλά ατού είναι τα πολλών ειδών λεωφορεία, τα οποία σας αφήνουν 5-6 τετράγωνα κάτω απ’ το πανεπιστήμιο (τους περισσότερους). Ούτε 5’ διαδρομή. Ο Πειραιάς σκέφτηκε, όμως, πόσο κουρασμένα νιάτα είμαστε και τοποθέτησε τη στάση της αναχώρησης 2 τετράγωνα πιο κάτω. Συχνά δρομολόγια λεωφορείων και εδώ.

Το Πανεπιστήμιο

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί επιλέχθηκε χρωματικά το κόκκινο και το άσπρο. Μετά κατέληξα μόνη μου ότι κάποιο ρόλο θα παίζει ο Ολυμπιακός, που έχει έδρα στον Πειραιά. Μπορεί και να μην ισχύει, αλλά δεν είναι το εξωτερικό που μετράει τόσο, όσο το εσωτερικό. Σωστά; Μεγάλες αίθουσες με κλιματισμό, πίνακες και προτζέκτορες. Στους διαδρόμους υπάρχουν πολλές καρέκλες, ενώ στους τελευταίους ορόφους θα βρείτε και πολυθρόνες.

Το προσωπικό του Πανεπιστημίου, από τους καθηγητές μέχρι και τις καθαρίστριες, είναι πάντα φιλικοί, συνεργάσιμοι και εξυπηρετικοί. Μμμ… η λέξη «πάντα» είναι απόλυτη… Σε ποσοστό που ξεπερνά το μέσο όρο, τουλάχιστον.

Καθαρές τουαλέτες. Αίθουσα υπολογιστών τους οποίους χρησιμοποιείς όποτε επιθυμείς. Δωρεάν wi-fi. Μικρή βιβλιοθήκη με συγγράμματα ακαδημαϊκά και λογοτεχνικά βιβλία. Παρόλο που διαθέτει τόσες εγκαταστάσεις, δυστυχώς δε διαθέτει χώρο parking. Διευκολύνονται μόνο οι μοτοσικλετιστές και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Γεύματα στο Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά διαθέτει ένα μεγάλο κυλικείο (θα το καταλάβετε από τα τραπεζάκια και τις καρεκλίτσες που βρίσκονται ακριβώς απ’ έξω) με πολλές επιλογές και ποικιλίες ροφημάτων και τροφίμων για να διαλέξετε. Παρόλο που προσωπικά δε γευματίζω συχνά εκεί, σας συνιστώ να περάσετε έστω μία φορά να δοκιμάσετε το σάντουιτς με κοτομπουκιές που είναι «ακαδημαϊκότατο». Θα με θυμηθείτε. Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω, ως φανατική ΔΕΣίτρια, ότι το κυλικείο μας έχει και όνομα. Λέγεται «Ευρώπη»!

Δίπλα από το Πανεπιστήμιο βρίσκεται η Εστία. Η Εστία, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, είναι ένα μεγάλο αρχοντικό κτίριο, διώροφο. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι εκεί δεν υπάρχει πρόγραμμα γευμάτων όπως στο στρατό. Κάθε μέρα έχεις τουλάχιστον 5 διαφορετικές επιλογές και, γενικά, ζεις την περιπέτεια! Οι μάγειρες είναι σπουδαίοι, το ίδιο και το μενού. Δε θα μείνετε ποτέ απογοητευμένοι, αν βγάλετε κάρτα σίτισης…

Καφετέριες

Ε, τι φοιτητές θα ήμασταν αν δεν ξέραμε τα καλύτερα café κοντά και μακριά απ’ το πανεπιστήμιο; Αρχικά, καθώς ανεβαίνετε τη Δημητρίου Καραολή (εκεί σας αφήνει το λεωφορείο) συναντάτε πολλές καφετέριες με φθηνές τιμές. Βέβαια, αν είστε fans του καφέ και της θέας, σας προτείνω το Πασαλιμάνι, το οποίο είναι μια κατηφόρα από το πανεπιστήμιο. Επιλέγετε την καφετέρια της επιλογής και του χαρακτήρα σας. Επιπλέον, θα δείτε μπιραρίες, τις οποίες οι αρσενικοί φοιτητές τιμούν δεόντως. Κοντά υπάρχει το Μικέλ, το Starbucks αλλά και το Public, με την καταπληκτική του θέα και τις φοιτητικές τιμές.

Φαγητό έξω

Θα σας ξαναπροτείνω το Πασαλιμάνι, διότι είναι πολύ κοντά. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε ένα από τα τέσσερα super-markets που βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο ή να πάτε στο «Γύρω-γύρο όλοι», το οποίο κάνει τρελές πωλήσεις καθημερινά στους φοιτητές μας. Πιο συγκεκριμένα και απλά, φθηνό σουβλάκι.

Ας πούμε ότι μένετε και κατοικείτε στον Πειραιά…

Θα θέλετε να αποκτήσετε νέα χόμπι. Δωρεάν όσο γίνεται. Αν ψάξετε στο ίντερνετ, θα βρείτε εύκολα τι μπορεί να σας προσφέρει ο Πειραιάς. Να θυμάστε, επίσης, ότι κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες και μέσα στο Πανεπιστήμιο, όπως θέατρο, φωνητική, βόλεϊ, πιάνο και πολλά άλλα.

Επίσης, θα θέλετε να βγαίνετε συχνά σε clubs και στο κέντρο. Μα, δε σας είπα; Ο Πειραιάς έχει προνοήσει και γι’ αυτό. Τα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σε πάνε παντού. Σας προτείνω να περπατήσετε το Μικρολίμανο όποτε σας δοθεί η ευκαιρία, με σκοπό να επισκεφτείτε τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Όχι, μην είστε προκατειλημμένοι. Ένα απ’ τα καλύτερα bars, με απίθανη μουσική και θέα στον Πειραιά, πάνω σε ένα σκάφος!

Χάρτης του Πειραιά

Πρωϊνές φωτογραφίες: Κυριακή Μαυρίδη©

Σχόλια