Το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής μπορεί να είναι γεμάτο ενθουσιασμό, αλλά και δυσκολίες. Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη φοιτητική ζωή στη Σάμο!

Η Σάμος είναι ένα νησί μοναδικό που πραγματικά το ερωτεύεσαι. Μπορεί να μην είναι τόσο κοσμοπολίτικο όπως άλλα νησιά του Αιγαίου, όμως είναι πράγματι το ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη στην Ελλάδα.Αυτό θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, πριν ακόμη φτάσετε στο λιμάνι της Σάμου. Μια από τις εικόνες που σίγουρα θα σας αποτυπωθούν είναι το εκκλησάκι του Άη Νικόλα και η παραλία Ποτάμι που φαίνονται πλησιάζοντας στο λιμάνι.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Βαθύ και η συμπρωτεύουσα τα Καρλόβασι.

Τα τμήματα που βρίσκονται στην Σάμο είναι η Σχολή Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που περιλαμβάνει τις σχολές: Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Μαθηματικών και Στατιστικής.

Αρχικά,το λιμάνι του Καρλοβάσου απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από το Νέο Καρλόβασι , το οποίο είναι και το κεντρικότερο σημείο της περιοχής. Εκεί βρίσκεται και το πανεπιστήμιο, το οποίο στεγάζεται σε πολύ όμορφα νεοκλασικά κτήρια, στην συμπρωτεύουσα του νησιού, το Καρλόβασι, το οποίο χωρίζεται στο Παλαιό, στο Νέο και στο Μεσαίο Καρλόβασι. Μην σας τρομάζει ο διαχωρισμός αυτός, καθώς όλες οι περιοχές είναι πολύ κοντά και κυρίως τα μέρη που σας ενδιαφέρουν, δηλαδή η σχολήβιβλιοθήκη και η εστία.

Όσον αφορά την τελευταία είναι κοντά στο λιμάνι και στο δημοτικό στάδιο και τα δωμάτια είναι σε πολύ καλή κατάσταση.Όμως, λόγω του μικρού αριθμού δωματίων, κατά πάσα πιθανότητα θα μένετε μαζί με συγκάτοικο. Αν δεν μείνετε σε εστία, ίσως βρείτε τις τιμές κάπως “τσιμπημένες”.

Επειδή το νησί είναι σχετικά μικρό και τον χειμώνα πλημμυρίζει από φοιτητές, η προσαρμογή και οι “παρέες” είναι το λιγότερο που πρέπει να σας απασχολεί. Κοντά στο πανεπιστήμιο, επίσης, υπάρχουν πολλές “φοιτητο-καφετέριες” και μαγαζιά. Αν δεν το έχετε βρει ακόμη στο site της σχολής σας, υπάρχει χάρτης που θα σας κατατοπίσει γεωγραφικά.

Εκτός, όμως από το Καρλόβασι, ως σωστοί φοιτητές, πρέπει να γυρίσετε όλο το νησί. Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε για όλα τα γούστα.

Για τους αρχαιολάτρεις, αλλά και γι αυτούς που θέλουν να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, στη Σάμο, την πατρίδα του Πυθαγόρα, υπάρχει η ομώνυμη σπηλιά, καθώς και η περιοχή που πήρε το όνομά του προς τιμήν του, το Πυθαγόρειο. Ακόμη θα βρείτε τον μεγαλύτερο ναό της Ήρας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, το Ηραίον, το Ευπαλίνειο όρυγμα (το αρχαιότερο υδραγωγείο), βυζαντινές εκκλησίες εξαιρετικής ομορφιάς, Μουσείο Σαμιώτικου κρασιού, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σάμου. Ας μην ξεχνάμε πως η Σάμος ήταν και είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου με την μεγαλύτερη πολιτιστική άνθηση.

Εκτός, όμως από τα αρχαιολογικά ευρήματα που μπορεί να εντυπωσιάζουν κάποιους, είναι σίγουρο πως θα μαγευτείτε και από την φυσική ομορφιά του νησιού. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η Σάμος είναι ένα καταπράσινο νησί με πολύ πλούσια βλάστηση. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αφού το υψηλότερο σημείο του νησιού αγγίζει τα 1.433 μέτρα(!).

Οι εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες της θα σας συγκλονίσουν, αν και τον χειμώνα είναι κάπως επικίνδυνα λόγω τον κυμάτων που σηκώνονται, οπότε επισκεφτείτε τις μόνο όταν έχει αρχίσει να φτιάχνει ο καιρός.Μην ξεχάσετε να πάτε ακόμη στο μικρό και στο μεγάλο  Σεϊτάνι (αν και είναι δύσβατη η διαδρομή, αξίζει τον κόπο!) και στους καταρράχτες στο Ποτάμι.

Τα πιο όμορφα μέρη στην Σάμο, στα οποία μπορείτε να βρείτε μέρη και για διασκέδαση, εκτός από το Καρλόβασι, είναι το Κοκκάρι (βρίσκεται στο δρόμο μπρος Βαθύ και είναι τουριστικό κέντρο), το Πυθαγόρειο, ο Όρμος Μαραθόκαμπου, τα Βοτσαλάκια και φυσικά η πρωτεύουσα, το Βαθύ.Εκτός αυτού, υπάρχουν και μικρά παραδοσιακά χωριά, στα οποία γίνονται πολύ συχνά πανηγύρια. Μερικά από αυτά είναι ο Πλάτανος, οι Μανωλάτες και οι Μυτιληνιοί.

Αν και η έκταση του είναι μικρή είναι σχεδόν απαραίτητο κάποιο όχημα.Τα αστικά λεωφορεία λειτουργούν μεν και μπορείς να έχεις πρόσβαση σχεδόν σε όλη την Σάμο, όμως τα δρομολόγια δεν είναι πολύ συχνά.

Κι αν παρ’ όλα αυτά αισθάνεστε ότι βαριέστε στο νησί (που δεν πρόκειται) υπάρχει η δυνατότητα μονοήμερης εκδρομής στην γειτονική Ικαρία, αλλά και στο Kuşadası της Τουρκίας με καραβάκι από το Βαθύ.

Τέλος, επιβάλλεται να δοκιμάσετε το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, αλλά και την σαμιώτικη σούμα! Με μέτρο, όμως, γιατί ζαλίζουν..

Καλώς ορίσατε, λοιπόν, στη Σάμο και απολαύστε τα τέσσερα καλύτερα χρόνια της ζωής σας!

 

 

 

 

Σχόλια