Με αφορμή την παρουσίαση του στα Αισχύλεια 2014, γράφω δυο λόγια για την θεατρική παράσταση «Ο Μουνής».

«Αυτός ο άνθρωπος παράξενο τρένο». Έτσι ξεκινά η ιστορία της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και από την πρώτη κιόλας αρθρωμένη πρόταση αντιλαμβάνεσαι την ενέργεια που θα κυριαρχίσει στην αίθουσα για την επόμενη μία ώρα. Τοποθετημένο στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του 80’. Μια κοινωνία που κλείνει το μάτι στην σημερινή πιο επίκαιρα από ποτέ. Πλαισιωμένο από χαρακτήρες φρικιαστικά αυθεντικούς και ολοκληρωμένους. Μην βιαστείς να τους χαρακτηρίσεις τύπους ανθρώπων ή να τους σχολιάσεις ως υπερβολικούς. Κοίταξε τον διπλανό σου στην αίθουσα, στην ουρά στην τράπεζα ή στο αστικό και θα καταλάβεις πως κάθε άλλο παρά γκροτέσκα είναι η προσέγγισή τους. Σκηνοθεσία και ερμηνεία ωμή, τολμηρή, απογυμνωμένη από τις αντιλήψεις που θέλουν το θέατρο και γενικότερα την τέχνη να θωπεύει το άγριο, να εξευγενίζει το πρωτόγονο και να στυλιζάρει το άσχημο. Τόνος φωνής και κίνηση σώματος έντονη, σταθερά δυναμική από την αρχή μέχρι το τέλος, σαν συνεχόμενο σφύριγμα στο σταμάτημα ενός καρδιογραφήματος μιας κοινωνίας τόσο άρρωστης που είναι να απορεί κανείς πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της.

Η ομάδα 4frontal που αποτελείται από αποφοίτους της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών δίνουν σώμα και φωνή στους χαρακτήρες του διηγήματος τόσο πιστά και αριστοτεχνικά που σε συγκινούν με το πόσο ελπιδοφόρα μπορεί είναι η νέα γενιά ηθοποιών του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος. Η προσέγγιση του Παντελή Δεντάκη στο κείμενο δεν ήταν απλά εύστοχη, μα θα έλεγε κανείς απαραίτητη.

Φεύγοντας από την αίθουσα το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ είναι πως σπάνια κείμενο και σκηνοθεσία παντρεύονται τόσο ταιριαστά.  Το στοίχημα σου σαν θεατής είναι να αποχωρήσεις από αυτή την παράσταση έτοιμος να φωνάξεις όσα δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν οι ακούσια και εκούσια σιωπηλοί χαρακτήρες του έργου, με φωνή σίγουρη, δυνατή και στεντόρια. Το χειροκρότημα είναι άλλη υπόθεση.

Την παράσταση “ο Μουνής” θα μπορέσετε να δείτε στις 27 Ιουλίου στα πλαίσια του πολιτιστικού θεσμού των Αισχυλείων 2014 στο Παλαιό Ελαιουργείου – Παραλία Ελευσίνας στις 21:00 το βράδυ.

Ακολούθησε τον σύνδεσμο για περαιτέρω πληροφορίες για την παράσταση

http://aisxylia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=785&Itemid=168

Σχόλια