Η Hellenic Youth Participation είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Κοιν.Σ.Επ.), εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης, με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε από εθελοντές και έμπειρους youth leaders. 

Σκοπός της είναι να δημιουργεί, διευκολύνει, ανακυκλώνει και ενδυναμώνει τη μάθηση μεταφέροντάς την από την ομάδα στο σύνολο. Οι δράσεις της επεκτείνονται σε τρία επίπεδα, σε: 

  • διεθνές
  • εθνικό 
  • τοπικό 

όπως θα δούμε εκτενέστερα μέσα από τη συνέντευξη που έδωσαν για το Frapress δύο από τα ιδρυτικά της μέλη, Ελένη Καρδαμίτση και Κέλλυ Μανούδη, και ένα μέλος της ομάδας Δημοσίων Σχέσεων, Κωνσταντίνα Ντόγκα.

1. Λίγα λόγια για την ιστορία και την ταυτότητα της ΗΥΡ.

Η ΗΥΡ έχει ξεκινήσει τη δράση της τον Ιανουάριο του 2014. Δύο από τα ιδρυτικά της μέλη είμαστε η Κέλλυ Μανούδη και η Ελένη Καρδαμίτση. Η  Κωνσταντίνα Ντόγκα είναι ένα από τα μέλη της ομάδας Δημοσίων Σχέσεων. Και οι δυο γνωριζόμαστε από πριν και ασχολούμαστε με ευρωπαϊκά προγράμματα (πρώτα με τα Youth in Action που μετατράπηκαν σε Erasmus +), συμμετείχαμε και τα βλέπουμε ως μια εμπειρία ζωής.

valuesΈτσι θελήσαμε να ξεκινήσουμε κάτι που να έχει να κάνει με την προώθηση τέτοιων προγραμμάτων αλλά και την οργάνωσή τους προσθέτοντας και κάτι παραπάνω, δικό μας. Θέλαμε έναν οργανισμό που να ασχολείται με τη δια βίου μάθηση και την ενδυνάμωση, δηλαδή το πώς ένα άτομο μπορεί μέσα σε συγκεκριμένο χώρο και με καθοδήγηση να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Η ΗΥΡ, με λίγα λόγια, είναι χώρος εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης, σε βοηθάει να εξελιχθείς, να δυναμώσεις τον εαυτό σου μέσα από διάφορες δράσεις, που περιλαμβάνουν από την εκμάθηση public speaking μέχρι τη δημιουργία οικολογικών κατασκευών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ο καθένας, όποια και αν ειναι τα ενδιαφέροντά του, να μπορεί να βρει προγράμματα και δράσεις για να εξελιχθεί.

2. Σε ποιους απευθύνεστε (ηλικιακά);

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα. Οι ανταλλαγές νέων είναι για ηλικίες 18-25. Μπορεί όμως να συμμετέχει ένας leader χωρίς όριο ηλικίας, ο οποίος, όμως, έχει λάβει ειδικό training. Κάνουμε περιοδικά κάποια trainings. Οι  leaders συνοδεύουν τις ομάδες νέων. Δεν βρίσκουν εκείνοι την ομάδα, απλά ηγούνται της ομάδας που έχουμε οργανώσει εμείς. Τα συνέδρια και τα training courses δεν έχουν όριο ηλικίας. Εμάς μας ενδιαφέρει να συμμετέχουν και άτομα πάνω από 30 ετών γιατί θεωρούμε ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να πάψει να δραστηριοποιείται στα 25. Εξάλλου αυτό είναι το όλο νόημα της δια βίου μάθησης.

3. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Αυτή τη στιγμή η σελίδα στο facebook έχει φτάσει τα 5.000 likes. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

4. Από πού μαθαίνουμε για τα προγράμματα σας;

Κύριο κανάλι επικοινωνίας είναι προς το παρόν το facebook γιατί έχουμε δει ότι τα social media βρίσκουν κατευθείαν τον στόχο μας και ηλικιακά αλλά και μέσω αυτών μπορούμε να δούμε το πόσο engaged σε παρόμοιες δραστηριότητες είναι τα άτομα που ανταποκρίνονται. Στόχος μας, όμως, είναι ένα επίσημο site, το οποίο μάλλον θα είναι διαθέσιμο από Σεπτέμβρη. Η σελίδα μας στο facebook εκτός από τις δικές μας δράσεις προωθεί και οτιδήποτε έχει να κάνει με εθελοντισμό, επιχειρηματικότητα, ευκαιρίες, ενδιαφέροντα, οτιδήποτε γνωρίζουμε σχετικά με σεμινάρια που γίνονται από φορείς εδώ στην Ελλάδα. Επίσης, τη σελίδα μας παρακολουθούν και πολλοί άνθρωποι εκτός Ελλάδας, από Αραβικά κράτη, Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Αμερική, ενώ διαθέτουμε και newsletter.

5. Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας προγράμματος;

Επειδή είχαμε εμπειρία στο χώρο πριν ξεκινήσουμε τον οργανισμό, έχουμε κάποιες επαφές με οργανισμούς στο εξωτερικό και καθότι κινούμαστε στον χώρο συνεχώς εμπλουτίζουμε τη λίστα μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι διάφοροι οργανισμοί επικοινωνούν μαζί μας και μας προτείνουν συνεργασία, κάτι που κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο διότι στην Ευρώπη είμαστε ένας από τους αναγνωρισμένους οργανισμούς για τη δουλειά που κάνουμε, έχουμε πολύ καλές συνεργασίες από παλαιότερα προγράμματα και προωθούμε με τη σειρά μας άλλους οργανισμούς ανάλογα με το έργο τους. Γι’ αυτό και τα προγράμματά μας είναι σοβαρά και υπεύθυνα.

youth in action

6. Υπάρχουν θέσεις εργασίας στην ΗΥΡ  ή πρόκειται για εθελοντική εργασία;

Η ΗΥΡ δεν έχει εθελοντές. Όποιος εργάζεται για αυτήν, πληρώνεται. Θεωρούμε μεν ότι ο εθελοντισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός αλλά το προφίλ που έχει η ΗΥΡ ως Κοιν.Σ.Επ. συνάδει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο σκοπός της, σαν οργανισμός που θέλει να έχει κοινωνικό αντίκτυπο και που ορίζεται στο Καταστατικό της, είναι τα έσοδά της να δημιουργούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας.

7. Τα άτομα πώς επιλέγονται;

Κάθε πρόγραμμα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αναζητά ανάλογα προσόντα, αλλά υπάρχουν και προγράμματα πιο ανοιχτά. Δεν έχει σχέση με τα πτυχία που έχει κάποιος, αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να ακούσουμε, να γνωρίσουμε και έτσι να επιλέξουμε τους συμμετέχοντες. Μέσα από τη συμπλήρωση μιας φόρμας και ύστερα μέσα από συνέντευξη, διαπιστώνουμε κατά πόσο τον ενδιαφέρει το πρόγραμμα και αν τα κίνητρά του είναι τέτοια, ώστε εν τέλει να βγει και ο ίδιος κερδισμένος στον μέγιστο βαθμό.  Αφού επιλεχθεί το/τα άτομο/άτομα, αν βρίσκονται εντός Αττικής, γίνεται από κοντά, ενώ, αν είναι εκτός, μέσω Skype, ώστε να πληροφορηθεί σχετικά με το πρόγραμμα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Κάνουμε  ειδικές ασκήσεις για να γνωριστεί η ομάδα και να δέσει, να “σπάσει” ο πάγος, να μην πρόκειται για ομάδα αγνώστων που θα πάει απλά μαζί ένα ταξίδι. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσέγγιση, διότι ξέρουμε όλα τα άτομα προσωπικά, ξέρουμε πράγματα για αυτούς, έχουμε προσωπική επαφή με τον καθένα ξεχωριστά. Όλοι αξίζουν, αλλά πρέπει να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Αν κάποιος βρεθεί σε κάποιο πρόγραμμα, με το οποίο δεν ταιριάζει τόσο, του το λέμε και, είτε τον παραπέμπουμε σε άλλο, είτε τον βάζουμε σε λίστα με σκοπό να του προτείνουμε κάτι στο μέλλον.

volunteering

8. Τι θεωρείτε ότι αποκομίζει αυτός που εντάσσεται στην ομάδα της;

Η ΗYP αυτό που προσπαθεί είναι να έλκει οποιονδήποτε νέο που έχει μια δική του ιδέα και ψάχνει να βρει ανθρώπους που θα τον ακούσουν και θα μοιραστούν μαζί του τις σκέψεις του. Από κει και πέρα αυτός αποφασίζει πού θα το φτάσει. Οπωσδήποτε πάντως ο άνθρωπος που συμμετέχει στα προγράμματα μας κοινωνικοποιείται, μαθαίνει πράγματα για ευκαιρίες για το μέλλον και γνωρίζει κόσμο με τον οποίο μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα, ενώ γεννιούνται και νέες φιλίες. Είναι μια παρέα που ο καθένας αποφασίζει πώς θέλει να την βλέπει.

9. Μιλήστε μας για το ΗΥΡ LEARNING.

Πρόκειται για μια από τις δράσεις που βασίζεται στη διδασκαλία διαφόρων αντικειμένων όπως: ξένες γλώσσες, ιστορία της τέχνης, ραπτική, κηπουρική μέσω της μη τυπικής βιωματικής μάθησης, δηλαδή μακριά από τις κλασικές μεθόδους διδασκαλίας. Οι μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούνται βασίζονται στο συναίσθημα, στην εμπειρία, ακολουθούν την πρακτική του experiential learning και στοχεύουν στη διαδραστικότητα. Δεν έχει να κάνει με στείρα μάθηση. Πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό. Έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από το Φλεβάρη, ενώ θα συνεχιστεί δυναμικά από τον Σεπτέμβρη. Aπό το χειμώνα θέλουμε να κάνουμε μερικά συνέδρια, με σκοπό η γνώση που έρχεται από το εξωτερικό να πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα.

10. Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

Η ΗΥP διοργανώνει ομάδες, κατόπιν επιλογής, που συμμετέχουν σε συνέδρια διεθνούς εμβέλειας. Τα περισσότερα γίνονται στην Ευρώπη. Πρόσφατα είχαμε συμμετάσχει στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων (European Youth Event) τον Μάιο στο Στρασβούργο, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είκοσι άτομα με τη συνοδεία έμπειρων αρχηγών συμμετείχαν στο συνέδριο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν work shops και ομιλίες ανθρώπων που είτε είναι ευρωβουλευτές, είτε υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων και σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την κινητικότητα των νέων. Έτσι γίνεται ένας διαδραστικός διάλογος.

Στην συνέχεια έχουμε άλλα δύο προγράμματα για το μέλλον. Θα συμμετάσχουμε στο συνέδριο που το θέμα του είναι:

“Ευρωπαϊκές αξίες και το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Πενήντα πέντε άτομα από χώρες της ΝΑ Ευρώπης θα συμμετέχουν στο συνέδριο που θα γίνει για τρεις μερες στην Π.Γ.Δ.Μ. Υπάρχει και η σχετική δημοσίευση στη σελίδα μας για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή. Απευθύνεται σε άτομα 18-35 ετών, στη συνέχεια θα υπάρξει επιλογή, θα γίνει προετοιμασία, θα οριστεί επικεφαλής της ομάδας, ενώς εκτός από τα πράγματα που θα παρακολουθήσουμε και θα μάθουμε εκεί, θα έχουμε και ελεύθερο χρόνο για να δούμε καινούρια μέρη και να χαλαρώσουμε.

Το επόμενο συνέδριο που θα πάρουμε μέρος θα είναι στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή, όπου θα μιλήσουμε με άτομα που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα που απασχολούν τους νέους.

Η συμμετοχή στα συνέδρια αυτά αποτελεί μια φοβερή εμπειρία για κάθε νέο, να επικοινωνήσει με άλλους συνομήλικούς του και να έρθει πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες και στον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης, να ενεργοποιηθεί πολιτικά, διότι στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και από τη στιγμή που για τα περισσότερα συνέδρια η ΕΕ δίνει και υποτροφία για να πας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή κινητικότητα δεν βρίσκουμε το λόγο κάποιος να μην το κάνει. Αλλά και να μην υπάρχει οικονομική κάλυψη, η Η.Υ.Ρ. φροντίζει να βρεθεί η οικονομικότερη λύση για τη διαμονή και τη μεταφορά.

 

eye

11. Summer Camps

Φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιείται το πρώτο summer camp της  HYP στα Χανιά. Θέλουμε να προωθήσουμε την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το rural development, ώστε να υπάρχει ένας κοινωνικός αντίκτυπος. Μια χώρα που θα έπρεπε να βασίζεται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επωφελείται πολύ από τέτοια camps όπου υπάρχει διάδραση με την τοπική κοινωνία.

samaria

Απευθύνεται σε Έλληνες και σε ξένους. Θέλουμε να επενδύσουμε στην διάδραση μεταξύ της διεθνούς και της τοπικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια του camp θα υπάρχουν διάφορες δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την πολιτιστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. Κάθε μέρα θα υπάρχει και μια άλλη δράση, που θα ακολουθεί μη τυπικές μεθόδους διδασκαλίας.

Το camp έχει διάρκεια μιας εβδομάδας και ξεκινα 31 Ιουλίου με 7 Αυγούστου.Έχει θέμα Ανακαλύπτοντας τις κουλτούρες μας στην Κρήτη (Discover our Cultures in Greece) και σχετίζεται με το πώς ο καθένας έχοντας την ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική ταυτότητα ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους.

 

cretan beauty

Θα υπάρχουν μαθήματα κρητικής μαγειρικής, παραδοσιακών χορών. Θα επισκεφτούμε πολλά ενδιαφέροντα μέρη και ασφαλώς θα έχουμε και τον χρόνο για ξεκούραση και διακοπές. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλά μέρη στην Ελλάδα να φορτιστούν θετικά. Τα προγράμματα Erasmus + δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Το ότι θα βρεθούν ξαφνικά είκοσι άτομα θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν ενδιαφερθεί και άτομα εκτός Ευρώπης. Φυσικά, θα είναι μια υπέροχη ευκαιρία για οικονομικές και πολύ ενδιαφέρουσες διακοπές.

12. Έχετε κάποια γραφεία/έδρα στην Αθήνα και πυρήνες στην υπόλοιπη Ελλάδα; 

Θα μετακομίσουμε σε κανούργια έδρα από Σεπτέμβρη για την οποία θα ενημερωθείτε από τη σελίδα μας στο facebook. Προς το παρόν δεν έχουμε μια συγκεκριμένη έδρα, ούτε στις άλλες πόλεις, αλλά έχουμε πάρα πολλούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή άτομα που έχουν συμμετάσχει στα προγράματά μας και γνωρίζουν τη φιλοσοφία μας και τον τρόπο που λειτουργούμε, σε διάφορες πόλεις ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, και τα Ιωάννινα. Είναι άλλωστε προτεραιότητά μας να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο και άτομα που προέρχονται από την επαρχία.

H Hellenic Youth Participation υποστηρίζει τα προσωπικά όνειρα των μελών της ομάδας. Έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε φεστιβάλ, δημόσιες τοποθετήσεις και νεανικές πρωτοβουλίες. Ενημερώνει επίσης τους νέους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) για τα τελευταία νέα στους τομείς του εθελοντισμού, της εκπαίδευσης, της κινητικότητας, της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

hyp

Hellenic Youth Participation

Discover Our Culture in Crete 

HYP Learning 

European Youth Event 

Επικοινωνία: hellenicyouthparticipation@yahoo.gr

Σχόλια