Διακοπές στη Ρόδο: Ένας πλήρης οδηγός για τις παραλίες, τα αξιοθέατα και τις επιλογές νυχτερινής ζωής που προσφέρει η Ρόδος

Ρόδος. Ένα νησί που οι περισσότεροι θυμούνται από πενθήμερη εκδρομή τους στο λύκειο. Πάντα όποτε αναφέρω πως είμαι από την Ρόδο (τώρα το μάθατε και εσείς) λαμβάνω επιφωνήματα θαυμασμού και χαράς. Και με το δίκιο τους οι άνθρωποι: η Ρόδος σου αφήνει μια αξέχαστη εμπειρία. Έχει τόσα πράγματα να δεις και να κάνεις που δεν θα μείνεις παραπονεμένος με τίποτα.

Επειδή εάν τα συμπεριλάβω όλα το άρθρο αυτό θα βγει μεγαλύτερο και από το Game of Thrones θα κάνουμε μια περιήγηση στα highlights του νησιού: μερικές πληροφορίες για την Ρόδο, παραλίες, αξιοθέατα και -φυσικά!- διασκέδαση!

Νησί του ήλιου, νησί των ιπποτών

Η Ρόδος συχνά αποκαλείται νησί του ηλίου γιατί πιστεύεται ότι την ανέσυρε ο θεός ήλιος από την θάλασσα. Επιπλέον, σε αυτόν τον θεό ήταν αφιερωμένος και ο Κολοσσός της Ρόδου. Ωστόσο, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αναφέρεται νησί του ήλιου λόγω του απίστευτου και υπερβολικά συνεχόμενου και καυτού ήλιου που έχει κατά την διάρκεια όλου του καλοκαιριού. Ίσως ακούσατε ότι βρέχει στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα άκουσα και δελτίο για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Ξέρετε πόσα σύννεφα είδα στον ουρανό της Ρόδου; Κανένα. Και εάν δεν σας φτάνουν αυτά, μάθετε ότι το όνομα “Ρόδος” προέρχεται από το Ρόδο, ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου.

Μια ακόμα γνωστή ονομασία για την Ρόδο είναι νησί των ιπποτών. Η εξήγηση για αυτό είναι αρκετά πιο λιτή, ωστόσο η ιστορία που κρύβεται από πίσω θα σας εκπλήξει. Το 1309 λοιπόν, η Ρόδος πουλήθηκε (ναι, καλά διαβάσατε) στο τάγμα των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ίδρυσε την έδρα του στην Ρόδο και την περίοδο μέχρι το 1522, είχε ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά, βλέπετε, η πόλη κατακτήθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Σε αυτή την περίοδο ωστόσο (των ιπποτών!) η Ρόδος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Οι ιππότες έχτισαν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ένα επιβλητικό και ίσως το σημαντικότερο μνημείο της περιόδου των ιπποτών.

Παραλίες

Οι περισσότερες και καλύτερες του νησιού βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην ανατολική του πλευρά, γεγονός που φαίνεται και από την παρακάτω λίστα. Η δυτική πλευρά του νησιού συνήθως (βλέπε: πάντα) έχει έντονους ανέμους και αυτό κάνει το μπάνιο δύσκολο έως αδύνατο. Από την άλλη, κάνει ακαταμάχητη αυτή την πλευρά για τους οπαδούς των θαλάσσιων σπορ που βασίζονται σε άνεμο, όπως το surfing και το parasailing.

Έχω φτιάξει μια σύντομη λίστα με τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κατά τις διακοπές σας στην Ρόδο. Οι παραλίες ξεκινούν από την πόλη και, καθώς προχωράμε, απομακρύνονται σταδιακά όλο και περισσότερο.

Έλλη

Οργανωμένη παραλία, κυριολεκτικά μέσα στην πόλη.  Το γεγονός αυτό την κάνει και εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς ο καθένας έχει πρόσβαση. Ταυτόχρονα όμως, μαζεύει πάρα πολύ κόσμο – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία δημιουργεί έναν φυσικό κόλπο και έτσι έχει πλήρη προστασία από τα κύματα – εκτός από αυτά των καραβιών που εισέρχονται και εξέρχονται από το λιμάνι.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τόσο το τραμπολίνο για τις βουτιές σας αφ’ υψηλού, όσο και τις καφετέριες που βρίσκονται στο νότιο άκρο της Παραλίας. Στα αρνητικά της, η παραλία έχει μόνο βότσαλο και καθόλου άμμο.

Ρόδος

Παραλία Έλλη

Πηγές Καλλιθέας

Αν και η μικρότερη παραλία της λίστας, κατά την γνώμη μου αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε. Η ανακαίνιση που έγινε στον χώρο αυτό πριν από μερικά χρόνια έχει δώσει πραγματικά άλλη όψη.

Προσεγγίζοντας τον χώρο θα ανταμειφτείς με εξαιρετική θέα, ενώ καταλήγοντας κοντά στην παραλία, μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου και να πιεις τον καφέ σου δίπλα στο κύμα.

Ταυτόχρονα, περιτριγυρίζεται από δέντρα και κήπους και είναι πάντα αρκετά προσεγμένα και καθαρά. Στα αρνητικά ότι υπάρχει είσοδος στον χώρο, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει καθώς ισχύει πως “ο,τι πληρώνεις, παίρνεις”.

Ρόδος

Παραλία στις πηγές της Καλλιθέας

 Φαληράκι

Το Φαληράκι είναι προσωπικά η αγαπημένη μου παραλία στην Ρόδο. Ναι μεν χρειάζεσαι αμάξι (ή λεωφορείο) για να πας, αλλά η απόσταση είναι τόση ώστε να μην σε κουράζει, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και με καλές συνθήκες.

Η παραλία είναι τεράστια, στα πόδια σου έχεις μόνο άμμο και δίπλα σου βλέπεις σχεδόν μόνο τουρίστες. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για 2 λόγους: από την μια δεν ακούς αγριοφωνάρες, από την άλλη μπορείς να κάνεις άνετα το μπανιστήρι σου.

Η θάλασσα είναι ήρεμη, με πολύ ρηχά νερά, καθώς πρέπει να περπατήσεις τουλάχιστον 15-20 μέτρα μέχρι να μπεις μέσα… κανονικά! Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια σπορ για όλα τα γούστα και πολλά καταστήματα κοντά για ότι σου κατέβει στο κεφάλι. Στα αρνητικά της, είναι πιθανό να δυσκολευτείς να βρεις χώρο parking για το αμάξι σου, αλλά αξίζει όσο τίποτα άλλο.

Ρόδος

Παραλία Φαληράκι

Άντονι Κουίν

Μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιότερα από το Φαληράκι και 5 λεπτά με το αμάξι, σε έναν μικρό κολπίσκο,  βρίσκουμε την παραλία Άντονυ Κουίν. Η παραλία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του γνωστού ηθοποιού μετά το γύρισμα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” στην Ρόδο. Είναι από τις διασημότερες και πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με τα πεντακάθαρα νερά της και το τοπίο γεμάτο βράχια. Αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε.

Ρόδος

Άντονι Κουίν

Τσαμπίκα

Συνεχίζοντας νοτιότερα στην ανατολική πλευρά του νησιού, συναντάμε την παραλία της Τσαμπίκας. Η παραλία παίρνει το όνομα της από την Μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας που δεσπόζει στον λόφο του βορειότερου άκρου της παραλίας.

Μια τεράστια παραλία με άμμο, υπέροχα νερά και αρκετά beach bar. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει άπλετο χώρο για parking.

Εάν έχετε δυνάμεις και καταφέρετε την δύσκολη ανάβαση προς την Μονή, μέσα στο καλοκαίρι, θα ανταμειφθείτε διπλά, καθώς από την μία θα έχετε την θέα όπως στην παρακάτω φωτογραφία, που τραβήχθηκε από την μονή, και από την άλλη θα μπορείτε να τσιμπήσετε και κάτι στο εστιατόριο προς αναπλήρωση των χαμένων θερμίδων σας!

Ρόδος

Παραλία Τσαμπίκα

Άγιος Παύλος

Ένας μικρός γραφικός κόλπος με καταγάλανα νερά που παίρνει το όνομα του από το ξωκλήσι του Άγιου Παύλου. Βρίσκεται στο πίσω μέρος από την Λίνδο και αξίζει οπωσδήποτε μια βουτιά εάν βρίσκεστε στην περιοχή! Έχει οργανωμένη παραλία με καφετέρια, ταβέρνα και ομπρέλες.

Ρόδος

Άγιος Παύλος, Λίνδος

Πρασονήσι

Κάπως έτσι φτάνουμε στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το Πρασονήσι. Η ανεμοδαρμένη δυτική πλευρά του νησιού επαληθεύεται ακόμα και στο νοτιότερο άκρο του: θα δείτε στην φωτογραφία την μια πλευρά γεμάτη κύματα και την άλλη ήρεμη σαν λάδι.

Το Πρασονήσι διαθέτει οργανωμένη παραλία σε ένα μέρος του αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι είναι ελεύθερο για να το εξερευνήσετε. Στα θετικά του, έχει άπλετο χώρο για parking και η παραλία έχει μόνο άμμο.

Ρόδος

Πρασονήσι

Οι παραλίες της Ρόδου δεν σταματούν εδώ όμως! Η ανεμοδαρμένη και πανέμορφη ακτή της Ψαροπούλας, στην αντίθετη πλευρά από το ενυδρείο και το Έλλη, προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και απογευματινούς περιπάτους με φόντο ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Γυρνώντας στην ανατολική πλευρά του νησιού, πριν από την Λίνδο θα συναντήσουμε επίσης τις παραλίες Αγάθη, Βληχά και Γλίστρα, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές από μόνες τους, αλλά σίγουρα αξίζουν την επίσκεψη σας!

Πέρα από τον Άγιο Παύλο που αναφέρθηκε νωρίτερα, η Λίνδος έχει και τον δικό της κόλπο-παραλία όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο. Νοτιότερα και στον δρόμο μας προς το Πρασονήσι (το νοτιότερο άκρο του νησιού), θα βρούμε το Κιοτάρι και το Γεννάδι, δυο ακόμα παραλίες που αξίζουν αναφορά.

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για τα αξιοθέατα και την νυχτερινή ζωή της Ρόδου!

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2