Θυμάμαι τον προπονητή μου που από μικρά παιδιά μας έλεγε, πως την ώρα του παιχνιδιού δεν πρέπει να ακούτε κανέναν άλλον, εκτός από τον κόουτς! Μην ακούτε τους γονείς στην κερκίδα! Mην δίνετε σημασία στους οπαδούς των αντιπάλων αν σας βρίζουν, γιατί πρέπει να μάθετε να είσαστε επαγγελματίες ( όταν και αν γινόμασταν.. μας διευκρίνιζαν) Μην ασχολείστε με αυτά που λένε οι παράγοντες, γιατί αυτοί βάζουν τα λεφτά και διάφορα άλλα τέτοια!

Και λέγαμε… ”δίκιο έχει ο κύριος”

Μια μέρα βλέπω στην τηλεόραση στις ειδήσεις τον Έρικ Καντονά της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ(μιλάμε τώρα για Θρύλο του ποδοσφαίρου), να ορμάει με μανία πάνω σε έναν οπαδό αντιπάλων και να τον χτυπάει με κλωτσιές και μπουνιές, γιατί προφανώς τον έβρισε…
Όλοι είχαν κατακρίνει το γεγονός και ο Γάλλος ποδοσφαιριστής εκτός από την τιμωρία που έφαγε με κάμποσες αγωνιστικές από την διοργανώτρια αρχή, έγινε και παράδειγμα προς αποφυγή. Τότε ξαναείπα πως τελικά… ”δίκιο είχε ο κύριος”

eric-cantona_1840111c

Προχθές είδαμε στις ειδήσεις τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, σε έναν αγώνα ντέρμπι στο Ισραήλ-αγωνιζόμενος με την φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ εναντίον της Χάποελ Τελ Αβίβ-να παρατάει τον παιχνίδι και να ορμάει στην κερκίδα, για να ζητήσει τα ρέστα από έναν οπαδό των αντιπάλων(ακούγεται πως ήταν ο γιός του προέδρου των γηπεδούχων) γιατί τον έβριζε συνέχεια και χυδαία!
Δεν θα σταθώ στο τι είδους ”γαλλικά” του έσουρε ο ”φίλαθλος” της Χάποελ, ούτε θα κάτσω να αναλύσω, σε τι ψυχολογική ένταση βρέθηκε εκείνη την στιγμή ο Big Sofo !

Άμα το δούμε το θέμα τελείως ψυχρά, τότε ο Σοφοκλής είναι επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, που βγάζει πολλές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και πρέπει να μην δίνει σημασία στον κόσμο που έρχεται να ψυχαγωγηθεί, αφήνοντας τα 10 του ευρώ, στα εκδοτήρια των εισιτηρίων! Δέκα ευρώ που πλέον τα βγάζει με δυσκολία και για να τα ακουμπήσει αυτήν την εποχή, σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να χαλαρώσει, να διασκεδάσει και ενδεχομένως να εκτονωθεί!! Άρα ο πελάτης που έχει όλους αυτούς τους λόγους να δει ένα παιχνίδι, έχει δίκαιο και ο υπάλληλος που εκτελεί το ψυχαγωγικό έργο- κάνοντας την δουλειά του- έχει άδικο!
Οπότε αν κάποιος πελάτης έρθει στο μαγαζί που δουλεύω και με αρχίσει στα καντήλια χωρίς λόγο (και πιάσει στο στόμα του όλα τα ιερά και τα όσια), έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει και εγώ το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω, είναι να φερθώ επαγγελματικά και να του πω ευγενικά, αν μπορεί να σταματήσει…Σωστά;

Προσωπικά θα ήθελα να ασχοληθούμε λίγο, στο γεγονός πως στην φραστική και χυδαία αυτή επίθεση του οπαδού στον Έλληνα σέντερ, δεν βρέθηκε ένας φίλαθλος να του πει του τύπου, ”αγόρι μου γλυκό, τράβα σε κάνα φίλο σου να παίξετε call of duty να γουστάρετε και άσε μας να δούμε το ματσάκι μας”! Με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της κινητοποίησης του Σχορτσιανίτη, να κινδυνέψουν και παιδάκια! Τα παιδάκια τα οποία εκτός από το σοκ που υπέστησαν βλέποντας έναν δίμετρο άνθρωπο  170 κιλά, να περνά από δίπλα τους, άκουγαν συνέχεια και τα μπινελίκια του οπαδού, κατά του Σοφοκλή!

Ένας Σοφοκλής που για να είμαστε ειλικρινείς, χρόνια τώρα ακούει τα απίστευτα από την αντίπαλη κερκίδα για τα κιλά του, για την καταγωγή του, για το χρώμα του δέρματος του, για την ταχύτητα του και πολλά άλλα..

ΝΥΣΆΦΙ ΠΙΑ!!!

Αθλητής είναι ο άνθρωπος ενός ψυχαγωγικού παιχνιδιού! Άντεξε μια, δυο, δέκα, εκατό, χίλιες… ε κάποια στιγμή θα λύγιζε! Και δεν το έκανε για να γίνει ο Καντονά του μπάσκετ… Γιατί αν ο Big Sofo ήθελε να τον κάνει τον ”κύριο” πολτό, δεν θα τον σταμάταγε κανείς και το ξέρουμε όλοι! Απλώς ήθελε να τον φοβίσει, να τον κάνει να σταματήσει! Ενδεχομένως να ήθελε να δηλώσει με την κίνηση του αυτή, ότι δεν πάει άλλο! Ας το σταματήσει κάποιος αυτό που γίνεται! Αθλητισμό κάνουμε, δεν γυρίζουμε τον ”Μονομάχο”!

Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουμε τι σημαίνει αθλητισμός, τι σημαίνει πολιτισμός, τι ψυχαγωγία , τι είναι το αθλητικό πνεύμα και τι το φίλαθλο πνεύμα.Βέβαια θα πρέπει πριν από όλα αυτά  να μάθουμε  τι σημαίνει ”Παιδεία” και το ότι δεν το έχουμε μάθει αυτό ακόμα, δεν φταίμε μόνο εμείς.Το facebook το μάθαμε, τα αγγλικά τα μάθαμε, τα spreads και την Τρόϊκα τα μάθαμε… ας ασχοληθεί κανένας να μας μάθει τίποτε και για την ”Παιδεία”, να σταματήσουμε να την ανακαλύπτουμε από μόνοι μας…

”ο Πολέμαρχος”

Σχόλια